Amplituner do Quadral Quintas

Mazurek01

New member
Od niedawna jestem posiadacze kolumn Quadral Quintas 500 i chciałbym zmienić stary wzmacniacz na amplituner kina domowego.
Musi spełniać dwa warunki Siły Wyższej kolor czarny i maks 1600 zł.
Po przeczytaniu forum mam 3 typy:Onkyo 507 ok 1200-1300, Onkyo 607 ok 1650,Pionek 919 ok 1500.
Ponieważ sprzęt będzie używany w 80% w filmach a 20 % w muzyce stąd pytanie czy na tych kolumnach będzie wyrażna różnica brzmienia pomiędzy 507, 607 i Pionkiem .Kupić 507 a resztę przeznaczyć na blue ray czy warto dokładać do 607 a może zakupić jako złoty środek Pionka.
Pozdrawiam

HILUX

New member
do quadral 5000 spokojnie styknie onkyo 507 i jego odpowiedniki

jednak możesz wziąć 607 i będziesz miał podstawę do zmiany kolumn na lepsze :)

Mazurek01

New member
Kolumn nie będę wymieniał przez kilka lat i dlatego wydaje mi się iż kupowanie amplitunera na przyszłość nie ma sensu.Przy obecnym tempie rozwoju pojawią się zupełnie nowe konstrukcje.
Pozostaje pytanie czy na tych kolumnach będzie wyrażnie odczuwalna różnica w odbiorze filmu czy muzyki uzasadniająca zakup lepszego ampa.

sinrock

New member
A co sądzicie o Onkyo TX-SR577? Z tego co widzę wszyscy pomijają ten model, a jest on uplasowany pomiędzy 507 a 607. Mi to wygląda na podrasowaną 507 która dodatkowo oferuje dźwięk 7.1 z Dolby Pro Logic IIz i DTS Surround SST. Różnica w cenie to ok 200zł, z kolei do 607 trzeba dołożyć co najmniej kolejne 200zł...
Pytam bo noszę się z zamiarem kupna QQ500 + Onkyo, wszyscy polecają 607 jednak dla mojego budżetu to trochę za dużo i myślałem nad 507, jednak gdyby było warto to mogę poczekać jeszcze miesiąc i dołożyć te 200zł...
Czy odczuł bym różnicę między 507, a 607 na tych głośnikach?

sinrock

New member
No to powiem tak, pokój 18m, procentowo czas spędzany przed TV podzielił bym następująco:
45% - filmy (większość jakości BD)
xbox360 - 40%
muzyka - 15%.
I teraz pytanie czy warto w moim przypadku dozbierać do 607, kupić 507 czy też może zmienić Onkyo na Denona AVR-1610, z tego co widzę to posiada on to czego tańsze o 100zł Onkyo nie ma czyli np. Dolby ProLogic IIz jednak jest nieco słabszy i ma 110 W vs 130w w Onkyo 507.
Byłem dzisiaj na odsłuchu QQ5000+507 i przyznam, że nawet odpowiada mi ten duet chociaż bez suba na dłuższą metę się nie obejdzie, także za jakiś czas dokupił bym Jamo 200. Jutro jeszcze jadę odsłuchać starsze QQ500 ( swoją drogą droższe o 100zł :/ ) które blackninja przedkładał nad nowszy model, zobaczymy czy warto dopłacić :)

killpit

New member
Jeżeli możesz poczekać to kup 607 natomiast osobiście uważam że 577 za dobry udany ampli w rozsądnej cenie.Z tymi gł. denon nie gra dobrze ewentualnie może HK.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry