Amplituner do ok. 1500 zł

brennt

New member
Witam,

poszukuje amplitunera do ok 1500zł. Preferowana niższa cena, ale w ostateczności max 2000zł.

Mogą być modele z poprzednich lat.

Przynajmniej 4 wejścia HDMI (dvd, xbox, WiDi, Kablówka + 1 na aparat/tel/laptop by się przydało)
Jedno wyjście HDMI (Może być in/out do połączenia z TV, albo amp->tv pojdzie po hdmi a tv->amp po optyku)

Przynajmniej jedno wejście analogowe (nintendo Wii)

Hdmi muszą obsługiwać dźwięk (czytałem gdzieś, że niektóre amplitunery tylko video przesyłają i to bezpośrednio do wyjścia Hdmi - a to jakaś porażka)

Moc wyjściowa bez znaczenia, nie słucham muzyki/oglądam filmów na pełnej k... więc z dostępnych w tej cenie sprzętów każdy mnie zadowoli.

Wystarczy 5.1.

Żadne wifi-srifi, ipody nie sa mi potrzebne.

Preferowane marki - Pioneer i Sony (wizualnie i z doświadczenia)

to co na razie sam znalazlem to:

pioneer vsx-527,818,820,918,920,921,922
sony str-dn1030,dh730
onkyo tx-sr 608
denon avr-1509,1911

Dzięki za pomoc.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Od siebie mogę Ci polecić Denona. Użytkuje już od kilku lat i jestem zadowolony. Zerknij na model avr1713, a najlepiej avr2113. Z Onkyo masz NR515 lub NR616, Pioneer 922 w aktualnej cenie jest też dość ciekawą propozycją. A jakie masz kolumny?

brennt

New member
Masz jakies doswiadczenie konkretne, czy tak ze slyszenia ? :). Bo ze denon to dobra firma to wszyscy slyszeli, h-k pewnie jeszcze lepsza.

Prosze o konkretne opinie jak kolega wyzej - uzywa Denona i poleca.

Chcialbym wiedziec w czym ten denon jest lepszy od takiego chociazby pioneera, ew. czy zauwazyliscie, ze czegos wam brakuje.

Druga sprawa - czy jest sens kupowac sprzet kolo 2000k, czy do normalnego uzywania wystarczy taki w okolicy 1000 i nie zauwaze roznicy? Sa jakies powazne roznice poza np. liczba zlacz HDMI? (pytam w kontekscie pierdyliona modeli pioneera, ale i innych firm).

Nie jestem jakims tam fanem pioneera, ale jesli nie ma przeciwwskazan cenowo/jakosciowo/funkcjonalnych to wole miec sprzet (audio) jednej firmy.

Ojciec ma teraz juz pewnie z 10-letni sprzet Sony, w tamtych czasach z wyzszej polki i do teraz gra to znakomicie, chociaz wiem ze Sony lubi kasowac za sama marke.

brennt

New member
Od siebie mogę Ci polecić Denona. Użytkuje już od kilku lat i jestem zadowolony. Zerknij na model avr1713, a najlepiej avr2113. Z Onkyo masz NR515 lub NR616, Pioneer 922 w aktualnej cenie jest też dość ciekawą propozycją. A jakie masz kolumny?

Wspomniany Denon fatalnie wygląda moim zdaniem i ma bardzo ubogą liczbę wejść/wyjść - wyższy model jest na zupełnej granicy cenowej, dlatego nie biorę go pod uwagę.

Onkyo wypada pod wzgledem wizualnym/zlaczowym/cenowym lepiej i na razie na czele stawki Onkyo i Pioneer 922.

Tylko czy te modele są droższe, bo lepsze? Czy droższe bo mają 8 złącz HDMI zamiast 4?? :idea:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Denon pod względem wyposażenia faktycznie nie jest liderem. Bardziej mi chodziło o brzmienie. Słyszałem dość niski model Pioneera i jak dla mnie Denon 1611 go zdeklasował. Jednak jeśli masz kolumny "plastikowe" (nie mówię tego złośliwie) to jaki amplituner wybierzesz, dźwiękowo nie będzie miało znaczenia. wybierz taki który jest bogato wyposażony i nie jest za drogi. W Twoim przypadku moim faworytem byłby Onkyo 515.

gooru2

New member
Pioneer'a nie należy postrzegać przez niskie serie, a wyższe z linii podstawowej. De facto w cenie do 2k Pionek 922 jest dla mnie równy z denkiem 2113. I leją tyłki konkurencji pod względem brzmienia w stereo. W kinie konkurencja jest w stanie walczyć i często wychodzi zwycięsko.
Inna sprawa, że pionek w serii podstawowej ma dosyć dużą różnicę między 922, a 1122. Denon tu bardziej równomiernie układa klocki. Inna sprawa, że ma ich mniej. Z tego co pamiętam denon 4 klocki, pionek - 8, albo i 9. I dopiero 527, odpowiada podstawowemu 1513, 822 jest konkurencją dla 1713, a 922, dla 2113

gooru2

New member
Denon : Pioneer
1513 - to mniej więcej 527
1713 - odpowiada 822/827
2113 - 922,1122
Patrząc na ceny, wyposażenie to mniej więcej tak się to układa. Jednak chcą kupując denka z wyższych serii wchodzimy już powoli na poziom nada, ca, marantza, więc 2113 to max co warto kupować w kwocie do 3-3,5k. Później warto wrócić do topowych modeli. Pioneek 922 wydaje się najciekawszy, bo posiada chyba komplet niezbędnego wyposażenia, a i cenowo wychodzi zdroworozsądkowo.

brennt

New member
My tzn? DSV tzn, m.in. Pioneer? Ale to chyba problem sprzedawcy, nie mój?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry