Amplituner do Magnat Quantum 655

Yasio

New member
Witam,

Od jakiegoś czasu staram się stworzyć porządne kino domowe. Pieniędzy niestety zawsze brakuje, także sprzęt kupuję partiami. Nabyłem już projektor z ekranem ramowym (sprawują się świetnie) i stanąłem przed trudnym zadaniem doboru odpowiedniego nagłośnienia.

Właściwie zdecydowałem się już na wskazane w temacie frontowe kolumny Magnat Quantum 655 których miałem okazję słuchać i mogę kupić w okazyjnej cenie. Na tył mam na razie pożyczone KEF-y IQ3, a centralny kupię razem z frontami - pewnie też magnata. Prawdziwy problem mam jednak z amplitunerem. Pomimo tego, że buduję kino domowe to jednak sprzęt ma być wykorzystywany również do muzyki (jakieś 30-40%). I tu pojawia się moje pytanie - czy lepiej zainwestować w jak najlepszy amplituner i przy nim zostać (obecnie mogę na ten cel przeznaczyć jakieś 2000-2500zł) czy może lepiej kupić jak najtańszy ampli byleby miał wyjścia pre-out i w niedalekiej przyszłości dokupić do niego wzmacniacz stereo? Jeżeli jednak miałbym kupić sam amplituner to bardzo proszę o jakiekolwiek sugestie co ładnie zagra z magnatami które chcę kupić bo nie mogę znaleźć żadnych opinii z czym się dobrze zgrywają (ktoś tam na niemieckim forum napisał tylko że może onkyo 609). Dodam że pomieszczenie w którym ma to grać ma 25m2 i niestety nie jest wygłuszone ale za to stoi w nim parę mebli.

Przyznam, że sam po cichu bardziej skłaniam się już ku opcji kupna samego amplitunera (kino to mimo wszystko priorytet) o ile nie będzie dramatycznej różnicy przy muzyce. Bardzo proszę o pomoc, każda opinia mile widziana.
Pozdrawiam

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ja bym bardziej obstawiał opcję nr. 2, jesli zależy Ci na dobrej jakości w muzyce. Róznice jakości ampli KD vs. wzmaka stereo są słyszalne, oczywiście na kożyść wzmaka. Osobiście uważam że w stereo lepsze od Onkyo są Denon, Marantz, HK, ale to trzeba samemu przetestować bo są gusta i gusciki. Podobnie jak dopasowanie elektroniki do kolumn. Są oczywiście też dobrze radzące sobie amplitunery w stereo np. NAD czy Arcam, pomijam oczywiście flagowce poszczególnych bardziej znanych i popularnych firm, które tez nieźle się sprawdzają. Tylko za takiego NAD'a czy Arcam'a trzeba trochę wyłożyć. Nie jestem prorokiem i nie wiem na jakim etapie zaawansowania jesteś jesli chodzi o osłuchanie, bo dla jednego taki budżetowy ampli za 1500zł będzie hi-end'em i będzie ktoś piał z zachwytu w stereo, a dla innego sprzęt za 10k będzie grał kiepsko. Ja osobiście tez nie jestem audiofilem, a jednak zdecydowalem się rozdzielić systemy KD i stereo, bo usłyszłem sporą róznicę. Udaj się gdzieś na odsłuch i sam się przekonasz czy warto rozdzielać system, czy może wystarczy Ci sam lepszy ampli KD.

Yasio

New member
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Przemyślałem sprawę i stwierdzam, że skończę co zacząłem i na razie skupię się na samym kinie domowym, z ewentualną możliwością dalszej rozbudowy. Z drugiej strony nadal nie za bardzo wiem jaki amplituner wybrać. Chciałbym żeby był odpowiednio dobrany do tych magnatów, jednocześnie dał sobie z nimi radę i nie był za drogi. Trochę poczytałem i widziałem dobre opinie o Onkyo TX-NR 616 który jest w moim zasięgu cenowym ale nie wiem czy dobrze się sprawdzi, no i nie ma wyjść pre-out. Bardziej jednak spodobał mi się Marantz 5006 - czy warto do niego dopłacić? Jeżeli tak to jestem w stanie nawet zmienić wybór kolumn na takie z którymi lepiej się dogada jeżeli z magnatami średnio (tu też prośba o sugestie).
Krzysiek1980 - mówisz, że sam rozdzieliłeś stereo od KD a widzę że masz onkyo 608 bez pre-out i osobny wzmacniacz stereo. Są to dwa osobne systemy grające niezależnie czy jakoś połączyłeś jedno z drugim?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ja przepinam kable. Jeżeli chcesz kiedyś dokupic wzmak, to kupuj Marantza. Ogólnie nawet patrząc, jest lepszy w stereo od Onkyo. Onkyo jest super w kinie i bardzo funkcjonalny.

Sławo

New member
WItaj. W cenie 2-2.5 tys zł zastanowiłbym się również nad Yamahami z serii 7 (773/771), to również bardzo dobre, funkcjonalne i niezawodne amplitunery z pre outem. Zarówno w kinie jak i w stero są dobre; grają ciepło w KD i troszkę ostrzej w stero. O ile do KD amplituner KD jest dobry o tyle w czystym stero amplituner KD nie ma startu do wzmacniacza. Ale żeby poczuć różnicę trzeba trochę posłuchać najpierw tego uboższego zestwu. Inna sprawa gdybyć podwoił budget na amplituner i zakupił jakiegoś flagowca (seria co najmniej, np.:1000 lub 2000 Yamahy). To już jest inna bajka. Za zacny wzmacniacz też musisz zapłacić dobry pieniądz. Ja generalnie wyszedłem z takiego założenia, że do salonu mam zainstalowane KD średniej klasy Yamaha 767 natomist w gabinecie zasuwa TA F550ES. I tę różnicę lubię poczuć...... Wszystko kwestia gustu i oczywiście monet. PS. Określ jakie pasmo dźwiękowe wywołuje u Ciebie najlepsze wrażenia (dół/bas, średnica/wokale czy wysokie tony-trochę szczypią uszy te szelesty). Sprawdź (?) jakim pasmem grają Twoje kolumny i dobierz amplituner który z kolumnami stworzą harmonijne pełne pasmo.....taka mowa trawa. Bez odsłuchów - kilku odsłuchów się nie obejdzie. W studio sprzęt zagra inaczej niż w domu...... akustyka i takie tam. Powodzenia....

WiTT

New member
Bez reklam
Cokolwiek kupisz, niech ma PRE-OUT, to naprawdę potężna furtka bezpieczeństwa na przyszłość, jeśli zachce Ci się wzmocnić fronty (zarówno w kinie jak i do osobnego stereo).

A NAD'a polecam, jest naprawdę nieźle w stereo. Z BR NAD T567 stanowią zgrany duet.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Przemyślałem sprawę i stwierdzam, że skończę co zacząłem i na razie skupię się na samym kinie domowym, z ewentualną możliwością dalszej rozbudowy. Z drugiej strony nadal nie za bardzo wiem jaki amplituner wybrać. Chciałbym żeby był odpowiednio dobrany do tych magnatów, jednocześnie dał sobie z nimi radę i nie był za drogi. Trochę poczytałem i widziałem dobre opinie o Onkyo TX-NR 616 który jest w moim zasięgu cenowym ale nie wiem czy dobrze się sprawdzi, no i nie ma wyjść pre-out. Bardziej jednak spodobał mi się Marantz 5006 - czy warto do niego dopłacić? Jeżeli tak to jestem w stanie nawet zmienić wybór kolumn na takie z którymi lepiej się dogada jeżeli z magnatami średnio (tu też prośba o sugestie).
Krzysiek1980 - mówisz, że sam rozdzieliłeś stereo od KD a widzę że masz onkyo 608 bez pre-out i osobny wzmacniacz stereo. Są to dwa osobne systemy grające niezależnie czy jakoś połączyłeś jedno z drugim?
Dokładasz 100 i masz AVR370 z preoutem i wifi.

Do góry