Zrobilem jak napisales, wrzucilem cd z muzyka i w pierwszym momencie dzwiek lecial ze wszystkich glosnikow, po wcisnieciu direct nic sie nie zmienialo, a na ampl wyswietlalo sie "not used", ale po zmianie A.F.D na auto i wcisnieciu "direct" juz przelaczylo sie na dwa glosniki, niestety przy filmie ta sztuczka nie dziala (probowalem juz chyba wszystkie mozliwe ustawienia amplitunera przy tym LPCM i wciaz nie ma dzwieku z centralnego)
Wydaje mi sie ze w trybie lpcm amplituner przyjmuje po prostu tylko 2 kanaly i odtwarza tylko 2 przednie na wszystkich glosnikach (trudno mi stwierdzic czy tylne dzwieki sa, ale centralnego nie ma na pewno). Chyba ze ustawie w konsoli zeby wypuszczala tylko 2kanalowy lpcm, wówczas na wszystkich glosnikach leci to samo (wszystkie kanaly jednoczesnie).
Sprobowalem to samo na innych filmach. Wall-e (rowniez dts hd ale 5.1) ma tez opcje "maximize your home theater", ktora pozwala ustawic sobie obraz, a na koniec takze dzwiek, wypuszczajac szum z kolejnych glosnikow. Przy lpcm szum lecial tylko z dwoch przednich, lewego i prawego, natomiast przy bitstream lecial ze wszystkich po kolei.
Wlozylem tez jeden film z dolby true hd dla odmiany i problem byl identyczny. Natomiast przy bitstreamie wszystko gralo, ps3 wyswietlalo "dolby digital multichannel 48kHZ", a amplituner "dolby digital 3/2.1" i jestem pewien ze surround dziala sprawnie w tym trybie.
Doszedlem wiec do wniosku, ze przy ustawieniu na bitstream wszystko dziala poprawnie, roznice slysze wyraznie, bo od jakiegos czasu ogladalem filmy tylko w lpcm, ale podajacym to samo na wszystkie glosniki i dopiero teraz surround dziala tak jak powinien
Wnioskuje wiec ze jest to wina amplitunera, ktory sygnal lpcm przyjmuje tylko 2-kanalowy, i ze jednak zmiana amplitunera tu pomoże. Nie wiem tylko czy warto i czy roznica pomiedzy hd, a nie hd bedzie na tyle oszalamiajaca. Jestem raczej wzrokowcem niz sluchowcem i zainwestowalem ostatnio w porzadny projektor. W dzwiek az tak inwestowac mi troche szkoda. Najwiekszym zmartwieniem byl dla mnie brak prawidlowego surrounda, ale to juz chyba rozwiazalem.