Amplituner do dużego i wysokiego salonu - prosze o pomoc.

pablo-g

New member
Witam wszystkich forumowiczów.
Zanim zdecydowałem się poprosić o pomoc wiele czytałem i szukałem. Jednak czym więcej się zagłębiałem tym mniej wiedziałem. Jestem amatorem jeżeli chodzi o sprzęt jednak mam spore wymagania dotyczące dźwięku. Chce zakupić amplituner w kwocie do max. 3tyś. do którego będzie podpięty zestaw Klipsh Synergy F2-C2-B2 - bez suba. Salon 50 m2 bez stropu - wysokość do 6m. Głośniki tylnie na wysokości ok 2,3m. Jestem kinomaniakiem ale uwielbiam słuchać muzy - Barry Whyte, Leonard Cohen, Madonna, lekki house, chillout, Maccy Gray itp. czasem Black Eyed Peas itd. Nie śłucham muzy głośno co za tym idzie szukam sprzetu który będzie fajnie brzmiał w stonowanym klimacie. Jednak jak wspomniałem dużo oglądam KD - BR (PS3), DVD - PIONEER DV-610AV - więc kino jest takze wazne.
Cały sprzęt będzie zamknięty w szafce robionej na zamówienie. Moim typem był PIONEER 1018AH ( nawiązanie do DVD) jednak jest o nim mało infomacji a jak już to nienajlepsze -tak więc odpada. Pozostałe typy to :
YAMAHA RX-V765
YAMAHA RX-V863
ONKYO TX-SR605
DENON AVR-2309
Chodzi mi po głowie jszcze ONKYO TX-SR806 ale jego wezmę pod uwagę jeżeli będą od Was sygnały, ze do mojego pomieszczenia będzie idealny.
Będe wdzięczny za rady i wskazówki. W związku z tym, że zestaw głośników już mam a w pomieszczeniach odsłuchowych sa inne warunki powierzchniowe zdaję się na wasze doswiadczenie i opinie.
Pozdrawiam wszystkich
Pablo

Gucio50

New member
Bez reklam
pablo-g napisał:
... ... co za tym idzie szukam sprzetu który będzie fajnie brzmiał w stonowanym klimacie.

Poczytaj na stronie ONKYO i H/K i Denon o systemach audio , ktore mają głosniki 7.1 lub 7.2 PLUS dwa głośniki centralne przy syficie. Tworzy się w ten sposób przestrzeń dźwiękowa nie tylko rozłożona na powierzchni salonu ale też i w przestrzeni.

Wbrew pozorom, nie jest to wcale strasznie drogie, a daje głębie(piszę to co wyczytałem)
Pewnie w drugiej połowie 2010 jak nowy standaed, nie upadnie ... ... to zacznę przekonywać żonę.;)

Będę musiał wymienić amplitoner +1500zł-2000. dołozyć 2 kable, 500zł, dokupić 2 głośniki efektowe, +800-1000-zł.

Lekko licząc czeka mnie wydatek około 2500zł, ale na moją żonę nie skąpie. :mrgreen:

Ostatnia edycja:

pablo-g

New member
Dzięki za odpowiedź. Jednak opcja 7.1 lub 7.2 odpada. W chwili obecnej nie ma możliwości wyprowadzenia dodatkowych przewodów. Głośniki tylnie znajdują się w specjalnie zrobionych wnękach w stropie nad kuchnią na podanej wcześniej wysokości (było to jedyne miejsce na te głośniki - robienie otworów w podłodze aby głośniki stały za "wypoczynkiem" nie wchodziło w grę). Do tego dwa przednie głośniki stojące na podłodze i jeden centralny. Może za jakiś czas dojdzie Sub. W chwili obecnej musze dobrać amplituner tak aby sprawdził się na tej powierzchni. W salonie jest duża akustyka, telewizor gra cicho a w odległosci 10m od niego idealnie słychać. Zależy mi na uzyskaniu dobrego, czystego dźwięku oraz kinowego efektu we wspomnianym ustawieniu z posiadamym już zestawem głośników - oczywiście istotne są przetwornik HD itp. Do Amplitunera podpięty będzie dekoder cyfry HD, PS3, DVD PIONEER.
Jeszcze raz dzięki.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
jeśli chcesz więcej basów to Harman 355 ale do Twoich potrzeb do tego rodzaju muzyki to Pioneer 1019 z uwzględnieniem udziału kina

pejotpe

New member
Bez reklam
Wow, kubatura jak w małym kościółku :D Wbrew pozorom - to nie jest dobrze dla pomieszczenia odsłuchowego (a przynajmniej niezbyt tanio dla kieszeni).
Aby się nie zrujnować potrzebujesz:
- amplituner z pre-outem (sztuk jeden - wystarczy taki do 2kPLN),
- jedną lub dwie końcówki mocy (może być integra) - na każdą licz co najmniej 1-2kPLN (pożądana realna moc przy zniekształceniach mniejszych niż 1% powinna wynosić 70-100W/kanał),
- wbrew temu co piszesz nabycie 7 lub nawet 9 głośników (bo tyle można podłączyć pod nowsze Yamahy w trybie presence) może być całkiem rozsądne (kable zawsze się da jakoś zamaskować). Poza tym - jeden sub może dać niewystarczające ciśnienie akustyczne w KD - kupuj sub do kina, w tym wypadku olej konstrukcje zamknięte, bo inaczej zbankrutujesz).
Co do kolumn do muzyki - minimum odpowiedniki MA serii BR/RS 8, Dali Ikon 8, czy inne podobnej mocy "potworki", chociaż to może być mało (ale może i wystarczyć) - najważniejsze - wyciszenie pomieszczenia - przy "gołych" ścianach będzie mało zabawne echo zamiast pożądanego efektu kinowego, czy muzycznego... Proponowane przez Ciebie Klipsche to "dużo za mało"... Chociaż do cichego grania powinno wystarczyć. Pomyśl nad subem, bo nawet wspomniane przeze mnie kolumny stracą cały bas w tym pomieszczeniu... Wiem, że być może rozwaliłem Twoją wizję KD, ale ja zmodyfikowałem swój budżet na audio z 3 do 9 kPLN, więc pomyśl, co chcesz osiągnąć...

P.S.
Ja mam przeciętne 20m^2*2,5m (raptem 50m^3), do czego używam Yamahy 6060 (661 - w teorii po 100W/kanał, w praktyce 50 to raczej góra możliwości) plus NADa C325BEE (w specyfikacji 50W/kanał, w praktyce zmierzone powyżej 90W), Ty musisz wypełnić dźwiękiem 6 razy większą kubaturę...

Ostatnia edycja:

pablo-g

New member
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź - żałuję że zadałem to pytanie. Mam nadzieję, że nie chcesz mojego rozwodu :D.

A tak poważnie to zapowiada się składanie klocków.
Jeszcze raz dzięki.

pejotpe

New member
Bez reklam
pablo-g napisał:
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź - żałuję że zadałem to pytanie. Mam nadzieję, że nie chcesz mojego rozwodu :D.

A tak poważnie to zapowiada się składanie klocków.
Jeszcze raz dzięki.

Zawsze możesz poszukać używki na alledrogo - można wyrwać niezły sprzęt za niewielką cenę (dotyczy głównie stereo i końcówek mocy). Moja opinia jest taka, że do odsłuchów lepiej mieć mniejszy pokój - 15-25 metrów do 3 metrów wysokości - dzięki temu można zaoszczędzić sporo mamony, a i efekt końcowy będzie lepszy. Co do żony - każdą można przekonać do swoich racji o ile przedstawi się je jako jej racje :twisted:

Do góry