Amplituner do Dali Zensor 7 do 3000zl

nakrawedzi

New member
Witam,

Poszukuje w miare mozliwosci dobrego amplitunera do glosnikow Dali Zensor 7 w przedziale cenowym 2000 - 3000pln. Zaczynam budowac swoj zestaw do domu i zaczalem od glosnikow. Kupilem w mega cenie glosniki Zensor 7, teraz pora na amplituner zeby w koncu zaczely grac :)

Pomieszczenie: pokoj ok 24m2 z mala ilosc mebli
Glosniki: Dali Zensor 7 (w przyszlosci subwoofer i 2 tylne monitory)
Przeznaczenie: 3/4 muzyka oraz 1/4 film
Muzyka: dubstep, rap, drum&bass, rock, indie rock, ambient
TV: Planuje wymienic LCD na plazme Panasonica

Ponadto bardzo przydatne bedzie airplay, support dla iphone/ipad/mac , internetowe radio, wifi??

Czytalem na forum i po rozmowie w salonie, ze fajnym ampli dla mnie bedzie RX-V773 gdzie jest w zasadzie wszystko co potrzebuje. Natomiast nie jestem w pelni przekonany do tego ampli i jesli mozna troche dolozyc wiecej (do 3K) to moge kupic cos innego co bedzie fajnie gralo z moim zestawem glosnikow. Rowniez patrze na rynek ampli uzywanych i o ile nie jest starszy > rok i wciaz na gwarancji to moge cos kupic uzywanego.

Z gory bardzo dziekuje za pomoc!

PS: Denon AVR-X2000 , AVR2313 oraz HK AVR365 rowniez mieszcza sie w przedziale cenowym i spelniaja moje wymagania, natomaist jak beda grac z Dali?

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Niedawno był podobny temat innego kolegi, tylko chodzilo o dobór wzmacniacza do Zensor 7. Wtedy koledzy pisali że HK kiepsko się zgrywa z Zensorami, więc jak dla mnie na placu boju pozostają 2 amplitunery: Denon 2313 i Marantz 5007. Po utargowaniu myślę że tego Marantza da się wyhaczyć do 3k.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

nakrawedzi

New member
Niedawno był podobny temat innego kolegi, tylko chodzilo o dobór wzmacniacza do Zensor 7. Wtedy koledzy pisali że HK kiepsko się zgrywa z Zensorami, więc jak dla mnie na placu boju pozostają 2 amplitunery: Denon 2313 i Marantz 5007. Po utargowaniu myślę że tego Marantza da się wyhaczyć do 3k.

Czesc, a RX-V773 odpada? Za chwile powinno pojawic sie V775?

Marantz da sie wyrwac za 3K, natomiast Denon 2313 to starszy model, dlaczego nie nowszy odpowiednik AV-X2000?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Z tego co kojarzę model Denon AV-X2000 to nastepca modelu 2113, więc model 2313 stoi trochę wyżej. Yamaha ogolnie jest dobrym ampli, ale jezeli 3/4 w Twoim przypadku to muzyka wybrałbym Denona lub Marantza. Porównując Marantza 5007 i Yamahę 773, to uważam że Marantz bez dyskusji lepiej zagra w stereo.

nakrawedzi

New member
ok dzieki za rade, postaram sie znalezc jakis salon w Wawie z Marantzem & Denonem zeby mieli Dali Zensor 7 i zobacze co lepiej gra w takim razie.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
W ogole, jesli 3/4 to muza, to moze, jesli nie teraz, to w przyszlosci warto pomyslec o wzmacniaczu streo? Wtedy kolumny pokaza na co je stac.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Nie wiem jak w Denonie, ale Marantz ma pre-out więc w przyszłości jakby koledze jeszcze bardziej zalezalo na jakości w stereo to bez problemu może dokupic i podpiąć wzmak stereo. Pre-out to przydatny gedżet:)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Oj bardzo ;) Jak zastanawialem sie na wyborem, to myslalem, ze to bedzie jako bajer. A tu od razu go pokochałem ;)
Jak tam wybory odtwarzacza?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Odtwarzacz to już raczej mam upatrzony, gorzej z kasą:) Tymbardziej że chcę jeszcze kupić BD + 2 kable HDMI. Coś ostatnio problem w robocie z lewą kasą:) He,he

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Wiesz że u mnie ( niestety) jednym z kryteriów wyboru jest wysokość klocków, dlatego musiałem coś szukać do ok. 8cm wysokości, w kolorze srebrnym. Exposure 1010 CD kosztuje 2,5k i do tego jest wyzsze, a jak czytam w necie to już nie wnosi tyle dobrego do jakości muzyki co wzmacniacz. Oczywiście, ładnie by się to prezentowało ale już mi szkoda wywalac takiej kasy na nośnik. Niedługo już u mnie meta, a potem długo nic:) Rozmawiałem z Przemkiem bo zastanawiałem się nad CD Onkyo DX-7355 a modelem ONKYO CS5VL, i Przemek napisał że ten drugi jest sporo lepszy klasowo. Więc myślę że na niego się zdecyduję, bo nawet mi będzie pasował do amplitunera a niebieskie podświetlenie diodowe do wzmacniacza, do tego ma 8cm wysokości. Myślałem tez nad innymi producentami, ale to już by było przegięcie kupować każdy klocek innej firmy.Onkyo gra trochę chłodniej, Rothy i Exposure w miarę ciepło, więc myślę że nie będzie źle. Ewentualnie jak coś w brzmieniu mi nie będzie pasić to skoryguję kablami. Potrzebują tylko po 1,5m na stronę, więc nawet takie za 100/m wchodzą w grę. Słuchałeś może kabli XLO? Ponoć mają niezłe opinie.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Tu znalazłem parę sztuk SKLEP avcorp - kable Hi-Fi, Hi-end, audio/video - K. głośnikowe na metry SKLEP avcorp - kable Hi-Fi, Hi-end, audio/video. Mnie głównie by interesowały te XLO HTS - 12, ale są i droższe:) Dla mnie to już za duży pułap:) Z tego co czytam są niezłe, ale jak sam zauważyłeś wszystko to kwestia akustyki, sprzętu i gustu;-)

Tak zupełnie na marginesie, pomimo Krzychu że to nie te ceny w których się obracasz, na innych forach bardzo polecają marki kabli: Anti calbles, DMM Reson, Kimber kable 4PR. Większość do 50zł/m ale cięzko uzyskać fachową opinię o brzmieniu, bo każdy podłącza pod inne klocki.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Z tych co wymieniłeś, znam tylko Kimber 4PR i 8PR. Polecano mi je, gdy prosilem o ocieplenie systemu, ale jesli tak ociepla jak VDH, to nie chce. Musze jeszcze ich posluchac, ale wole raczej szczegolowe kable. Nie wazne jaka kwota, wazne by dobrze grało, ale tak jak piszesz, w kazdym systemie i w kazdym pomieszczeniu zagra to inaczej. Dlatego raczej juz od razu bede pozyczal kable do domu po 2-3 i tak w kolko, az zalicze te wszystkie i potem decyzja. Ale do Lubania nie pojade ;)
Zauwazylem tez, ze w ogole dobrze brzmia kable ktore są wzajemną przeplatanką. Pewnie ma to zwiazek z eliminacją pola eklektromagnetycznego, im wiecej zyl tym tez to lepiej gra, tak mi sie wydaje, ale są tez kable "tylko" 4 zylowe, ze skromnym skręceniem lub przeplatanką i też fajnie grają.

Ostatnia edycja:
Do góry