Amplituner do 2000zł. Propozycje

dick89

New member
Witam serdecznie,

Jaki Amplituner polecacie do kina domowego, próg cenowy to 2000zł. Myślę że wystarczający będzie 5.1
Chodzi mi głównie o TV cyfrową z kablówki. Na co głównie zwracać uwagę... Może konkretna firma, modele....

Dziękuję za każdą odpowiedź

Pozdrawiam

dick89

New member
Kolumn na razie nie mam, właśnie nie wiem jak się robi odpowiednio, czy najpierw kolumny potem amplituner czy odwrotnie, metraż około 25m2. Brzmienie naturalne, nastawione głównie na zwykłe programy HD. Nie będę grał na konsoli czy słuchał wymagającej muzyki.

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
I tak jedno bez drugiego nie zagra, prawda? ;)

Najpierw zaczyna się od brzmienia jakie lubisz - rodzaj muzyki, filmów itp
Na tej podstawie i wielkości budżetu można poszukać kolumn. Do nich potem ampli.

dick89

New member
Kolumny myślałem tak do 2500 zł .... Brzmienie, no filmy to obojętnie, wszystkie rodzaje, głównie mi chodzi o oglądanie sportu, codzienny użytek. Muzyka to Rock, radio, kanały muzyczne. Nie musi to być zestaw wyjątkowo dobry, ale coś co już może sprawić, że fajnie będzie od czasu do czasu puścić muzykę i posłuchać jak również włączyć film i zobaczyć ze znajomymi.

Dzięki za zainteresowanie tematem, czekam na rady, propozycje i wskazówki, nie znam się na tego rodzaju sprzęcie i będzie to moje pierwsze kino domowe.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

dick89

New member
Pioneer VSX-923-K
Pioneer VSX-828-K
Sony STR-DN1040
Onkyo TX-NR62
Denon AVR-X2000

myslałem o tych amplach, polecacie któryś z nich albo inne..

pozdro

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Pioneer 923, Denon X2000, Onkyo 616/626, o reszcie nic nie powiem. Jamo są dobre do filmów, do muzyki już niespecjalnie. Dodatkowo na kolumny z bocznymi głośnikami niskotonowymi musisz mieć trochę wolnego miejsca, nie nalezy ich wciskać gdzieś we wnęki czy ciasno między komody.

dick89

New member
To jakie kolumny proponujesz oprócz Jamo, tak w granicach do 2500zł. Ja jestem laikiem w tych sprawach, więc przepraszam jeśli Cię czymś denerwuję...
Przedstawię kolumny które ja przeglądałem:
JBL LOFT SYSTEM 5.0
JAMO S 608 HCS 3
WHARFEDALE Diamond 10.6 10.1 10.CS
TAGA HARMONY TAV-606 v.3 SE + TSW-200
TAGA HARMONY TAV-906

O tych kolumnach poczytałem, lecz nie miałem styczności oprócz Jamo i taga 606...

Pokój około 25m2, na pewno kolumny nie będą stały przy ścianie w kącie. Głównie chodzi mi o brzmienie w filmach, codziennym oglądaniu TV z nc+, sport. Jeśli można pogodzić to jakoś z muzyką to fajnie by było.

Jeśli nie sprawi Ci to kłopotu to proszę o podanie parametrów, cech na które mam zwracać przy doborze kolumn.

Pozdrawiam

Scrollek

New member
Szukaj na forum, z tego co czytam zależy Ci głównie na kinie więc obojętnie co kupisz. z ambitniejszych proponuję Ci IndianLinie Nota

Henry

Active member
Bez reklam
To jakie kolumny proponujesz oprócz Jamo, tak w granicach do 2500zł. Ja jestem laikiem w tych sprawach, więc przepraszam jeśli Cię czymś denerwuję...
Przedstawię kolumny które ja przeglądałem:
JBL LOFT SYSTEM 5.0
JAMO S 608 HCS 3
WHARFEDALE Diamond 10.6 10.1 10.CS
TAGA HARMONY TAV-606 v.3 SE + TSW-200
TAGA HARMONY TAV-906

O tych kolumnach poczytałem, lecz nie miałem styczności oprócz Jamo i taga 606...

Pokój około 25m2, na pewno kolumny nie będą stały przy ścianie w kącie. Głównie chodzi mi o brzmienie w filmach, codziennym oglądaniu TV z nc+, sport. Jeśli można pogodzić to jakoś z muzyką to fajnie by było.

Jeśli nie sprawi Ci to kłopotu to proszę o podanie parametrów, cech na które mam zwracać przy doborze kolumn.

Pozdrawiam
Z tych co podałeś to bezwzględnie Diamondy, jeśli chodzi o Tage to seria Platinum, ale niestety są droższe.
Jak Scrollek pisze zobacz jeszcze Indiana Line Nota- bardzo dobrze grają i dobry stosunek jakości do ceny, do tego kilka stówek droższe Roth Oli RA4, Melodika BL 4..., Jbl studio 180, 270- ale to już ok 3 tyś.
Jeśli będziesz chciał trochę lepszy ampli to lepiej pomyśl o trochę lepszych kolumnach, żeby jakościowo przystawały do elektroniki, generalnie lepiej rozłożyć zakup na kilka etapów i kupić na początek np. same porządne fronty niż kompletny, ale kiepski pełny zestaw 5.0/5.1
Też początkowo chciałem kupić tanie kolumny, ale na odsłuchach szybko zmieniłem zdanie ;)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Tak naprawdę przy niewygórowanych wymaganiach, każde z tych kolumn jakoś zagrają. Przepraszam, ale nie chcę brać odpowiedzialności za konsekwencje wyboru, dlatego zawsze zalecamy odsłuch. Każdy ma inny gust, inną akustykę i rózną elektronikę. To od Ciebie zależy co się spodoba. Osobiście bym polecał dozbierac do tych zestawów co wypisał henry, ale to zawsze trochę więcej. Ja też nie jestem audiofilem i wielkim znawcą audio, a usłyszałem sporą róznicę między Jamo s606 a Roth Oli ( teraz Melodika), więc pewnie i Ty usłyszysz. Tylko stary odsłuch, bo każdy poleci Ci to co aktualnie posiada i mu się podoba. Nic Ci to nie ułatwi.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
W tym budżecie można jeszcze pomyśleć o AVR171, kolumny lepiej teraz kupić lepsze fronty i po pewnym czasie reszta do kina.

Do góry