amplituner do 2.1 proszę o pomoc

michaił

New member
Witam wszystkich użytkowników.

Noszę się z zamiarem złożenia zestawu kina domowego 2.1 - nie mam niestety miejsca na 5.1. Chciałbym kupić amplituner + odtwarzacz blue raya + 2 kolumny głośnikowe i sub woofer. I niestety nie wiem czy rozglądać się za amplitunerem stereo czy może również być 5.1 ? Prosiłbym o pomoc, którego szukać i ewentualnie propozycje modeli. Mogę się również rozejrzeć w używanym sprzęcie - mam lekko ponad 1500 zł. Kino będzie służyć do oglądania filmów 50% i słuchania muzyki 50%. Nie wiem czy lepszą opcją będzie złożenie sobie takiego zestawu czy kupno plastiku 2.1 do kwoty 1600 zł? Proszę również o podanie ewentualnych modeli głośników.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

djhiq

New member
Kolego po pierwsze system 2.1 to nie jest kino tylko stereo podbite subem czyli doładowane niskimi tonami albo (najczęściej) sekcja niskotonowa z frontów (satelit) przeniesiona do osobnej skrzynki. Do takiego systemu kompletnie nie jest ci potrzebny ampli 5.1 czyba ze planujesz w przyszłości sie "rozbudować" Poza tym w takiej kwocie to chyba jedynie na używanych częściach możesz bazować bo nieczego fajnego nowego nie kupisz.

Przemek_PC

New member
W okolicach 400zł kupisz dobry używany sprzęt sprzed 10-ciu lat jak np. amplituner Sony STR-DB830 QS którego posiadam od 1999 roku. Jest to bardzo solidna konstrukcja wyposażona w dekodery Dolby Digital i DTS (wszystko w formacie 5.1) więc jeśli znajdziesz miejsce na resztę głośników to amplitunera nie musisz się pozbywać a do tego ampli posiada wejście 5.1 więc po zakupie Bluraya z wyjściem analogowym jak np. Samsung BD-P3600 zakupiony przeze mnie niedawno za 299zł w Saturnie będziesz mógł słuchać również formatów HD audio. Co do głośników to uważam, że lepiej kupić porządne głośniki stereo z dobrym basem niż słabsze i dodatkowo subwoofer. Padło już pytanie o wielkość pomieszczenia, ma to istotne znaczenie bo w małym pomieszczeniu niskiego basu (nie mylić z dudnieniem) nie uzyskasz.

michaił

New member
wielkość pokoju to 16 m2. Prostokąt. W sumie tą kwotę mogę rozszerzyć do około 2 tys złotych. Czy są głośniki, które będą miały niskie tony porównywalne do suba? I czy nie będzie problemu jak kupię ampli 5.1 z dźwiękiem z filmów na 2 głośnikach? pozdrawiam

djhiq

New member
Na amplitunerze do kina nigdy nie uzyskasz dzwięku jak w wzmacniaczu stereo chyba ze będzie to sprzęt za kasę ok 3x to co posiadasz. Ampli do kina jest przenaczone jak sama nazwa mówi - do kina czyli do systemu wielokanałowego np 5.1. Jeżeli nie planujesz nic poza tymi dwoma frontam,i w przyszłości szkoda zabawy w ampli dla kina a kupić porządne stereo i dwa dobre fronty. W tej kasie dla tej powierzchni da radę to zrobic pod warunkiem wzmacniacza używanego

djhiq

New member
Ale modele wzmacniaczy czy głośników. Czy możesz podać swoje preferencje muzyczne bo od tego tak naprawdę trzeba zacząć. No i może określ mniej więcej jaki twoim daniem dzwięk jest dla ciebie ok tzn czy ma schodzić nisko bas, czy ma byc go dużo czy raczej umiarkowanie. Czy mają wysokie "cykać" czy raczej niezabardzo to znosisz. Czy lubisz głośną muzę czy raczej ciszej. To pozwoli coś dobrać dla ciebie bo raczej w przypadku sprzętów używanych ciężko będzię o odsłuch. Co do kolumn to albo jakieś sprawdzone konstrukcje z lat ubiegłych lub coś nowego. W twoim układzie przeznaczył bym ok 1500 na kolumny i 500 na wzmacniacz stereo lub AV jeżeli zdecydujesz się na kino

Przemek_PC

New member
Amplituner o którym wcześniej pisałem kosztował w 1999 roku ponad 3tys.zł więc to nie jest byle jaki sprzęt. Podłączony do kolumn Triangle Antal gra bardzo dobrze również w stereo. Oczywiście gra gorzej od mojego wzmacniacza lampowego na którym słucham stereo ale jak na sprzęt KD to stereo ma naprawdę dobre. Porównywalny wzmacniacz stereo nie będzie tańszy a za 1500zł można kupić jakieś dobre używane kolumny stereo. Co do basu to miałem kilka subów w domu do testu ale żaden nie zagrał lepiej niż Antale a były to suby 25 i 30cm kosztujące w okolicach 1tys.zł w 1999 roku.

michaił

New member
wybór padł na amplituner. Teraz tylko pytanie czy filmy i muzyka będą dobrze grać na ampli 5.1 i tylko na 2 frontach czy rozglądać się za stereo (w 5.1 chyba jest większy wybór)? Dobrze by było gdyby było wejście na USB - jeśli w ogóle amplitunery takie mają. Jeśli chodzi o bass to lubie jak schodzi nisko i nie przepadam za "cykaniem" wysokich, lubię jak dobrze go czuć i słychać w filmach. Czy kupie w miarę fajny ampli to kwoty 600 - 700 zł i jakieś 2 fronty do 1 tys zł - takie, aby pełniły również rolę suba? Tak jak pisałem wcześniej chcę wrzucić odtwarzacz Blue raya i podpiąć to wszystko pod TV Led - jestem w trakcie zakupu i stąd mój ograniczony budżet - niestety nie można mieć wszystkiego.

Do góry