Amplituner dla emeryta

Henry

Active member
Bez reklam
To ja też dorzucę jeszcze coś od siebie...
@emeryt piszesz, że w przyszłości planujesz dokupić kolumny Tonsil Maestro i w związku z tym zastanawiam się, czy warto w takiej sytuacji inwestować w drogie ampli/wzmacniacze.
Nie żeby były to złe głośniki, ale pytanie czy efekt takiego połączenia będzie cię zadowalał, przynajmniej jeśli chodzi o amplitunery KD, być może w zupełności wystarczające były amplitunery o "półkę niżej" ale z pre-out Denon X3000, Marantz 5xxx czy Yamaha 773/775

collider

New member
Bez reklam
Mam mętlik w głowie. Daki, flaki, jakieś spotify. Do tej pory nie znałem tych słów.
Myślałem, uzyskanie dobrej muzyki jest takie skomplikowane, przynajmniej dla mnie.
Co do sprzętu znajomego to ma Denona, możliwe, że to wzmacniacz a nie amplituner. Ustaliłem, że jego kolumny to Tonsil Maestro 180 (dlatego wspomniałem, że może kiedyś takie kupie). Wizyta u niego jest niestety na razie niemożliwa.

Trochę żałuje, że podjąłem ten temat. Pojechałbym do sklepu, coś bym kupił. Pewnie zagrałoby lepiej niż obecnie. Za kilka miesięcy kupiłbym kolumny i tak by zostało.
Teraz nie wiem co kopić wzmacniacz czy amplituner.
Chyba nie obędzie się bez odłuchu.

Czyli powinienem odsłuchać:
Nada T748
Denona X4000

ze wzmacniaczy:
Cambridge Audio Azur 651A

może podacie jeszcze jakiś wzmacniacz z tym cholernym wewnętrznym DACem, nie chciałbym osobnego DACa.

Dziękuje wszystkim za pomoc.

A flaszkę po zakupię na pewno wypiję.

Polecam tez Pioneer A70. Genialny wzmacniacz stereo i tez ma DAC.

Whiplash

New member
Bez reklam
A moze zainsteresuj sie nowymi sieciowymi amplitunerami harmana 3700 / 3770. Tez ma DAC, wejscia coaxial/opytk, radio i dobra jakosc dzwieku. Ostatnio w sklepie byly podlaczone, bardzo fajne sprzety i co wiecej funkcjonalne. X4000 to drogi amplituner kinowy, jest Ci to potrzebne?

Nie czytam watku od poczatku ale jesli chcesz dobra jakosc dzwieku to amplituner Ci tego nie zapewni nawet x4000. To sa sprzety kinowe, jak chcesz sprzet do muzyki to wzmacniacz/amplituner stereo do 2000zl i brzmieniowo miedzy X4000 bedzie przepasc. Ja sam mialem wiele lat amplituner kinowy i sluchalem na nim muzyki, ostatnio wszystko sprzedalem i kupuje wzmacniacz.

Ostatnia edycja:

emerytt

New member
Więc do odsłuchu:
Amplituner
- NAD T748
-Denon X4000

wzmacniacze:
Cambridge Audio Azur 651A
Marantz PM6005
Advance Acoustic Xi90
Nad C356 BEE DAC
Pioneer A70

Sprawę muszę jeszcze przemyśleć. Jakoś bardziej zależałoby mi chyba na dobrej jakości muzyce. Do filmów mógłbym ewentualnie wykorzystać mój stary amplituner. Raz w tygodniu mogę przełożyć kable. Zobaczymy.

Jeszcze jedno który z tych sprzętów najlepiej nadałby się do moje muzyki czy rytmicznej, tanecznej, starych przebojów rockowych i popowych.

Jeszcze raz dziękuje za rady.

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
To pomyśl o Cambridge Audio Azur 851A, który posiada HT Bypass. Jak kiedyś kupisz amplituner z preout to bez problemu podłączysz kino domowe bez przepinania kabli. Niedawno nabyłem i jestem bardzo zadowolony z dźwięku i funkcji (sterowanie basy, soprany, ht bypass, wyjście suba i różne podłączenia)

Homer34

New member
O ile dobrze czytałem to kolega emeryt1 chce wydać do 4k, atut kolega proponuje CA za około 7k. Trzymamy się tematu :)

Wysyłane z mojego GT-P1000 za pomocą Tapatalk 2

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
A skąd wiecie jeżeli nie jesteście użytkownikiem "emerytt"?
Jeżeli osoba nie bardzo się w tym orientuje (tak jak było ze mną) ile, co kosztuje i jakie ma zalety i wady to robi pewne założenia być może na błędnych danych i sama się ogranicza i jest jeszcze ograniczana przez forumowiczów. Zawsze lepiej pójść szeroko a później zawężać do oczekiwań i możliwości. Oj kłaniają się podstawy :)

lm648

Banned
A skąd wiecie jeżeli nie jesteście użytkownikiem "emerytt"?

a czytałeś to?

.... Po długich namowach, żona zgodziła się na kupno nowego amplitunera. Mogę przeznaczyć na niego nie więcej niż 4tyś.
.

... chyba jest jasno napisane czego oczekuje i za ile :mrgreen:
.... o jakich podstawach piszesz? .... chyba takich, że nie słuchacz/czytasz tego co do ciebie się mówi/pisze :)

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
He, he moja żona też nie wyobrażała sobie wydania kilku tysięcy na sprzęt grający...na początku.
Piszę o podstawach myślenia w kategoriach podejmowania najlepszych decyzji :)

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tu nie chodzi o kasę tylko o przemyślane decyzje i "uczenie się na czyichś błędach a nie swoich" - tak zawsze jest taniej.
Ale dobrze już się nie odzywam niech Wasz "diabeł będzie starszy" :)

CORTEZ

New member
Jeśli Emerytt chce uniwersalnie, w miarę przyszłościowo i poprawnie muzycznie to X4000 będzie dobrym wyborem.

Do góry