Amplituner dla emeryta

sturek

New member
W tym momencie chyba trzeba by się zastanowić czy wydanie takiej kasy na wzmacniacz podpięty do komputera ma sens? Bo co z tego, że wzmacniacz zacny jak dostanie sygnał z komputera (nie wiadomo czy mp3 czy flac czy radio internetowe)?
Idąc dalej do takiego wzmacniacza "trzeba" dokupić sensowne kolumny i 2tys. to chyba mało.
Ja mając 4 tys. no załóżmy 6 tyś. :) kupiłbym, zestawik podobny do tego co mam, czyli Wzmacniacz + CD odtwarzający pliki + Kolumny np:
Marantz PM6004 (1600zł) + Marantz CD 5004 (1500zł) + Kolumny wg uznania w przedziale 2-2,5 tys. jest ich sporo.
Do tego 50 ulubionych płyt CD na początek (1000 zł) i mamy inną jakość!

Ostatnia edycja:

lm648

Banned
emerytt
.... zastanawia mnie jedno ...... jak planujesz podawać audio z kompa/laptopa? na wzmacniacz? .... jeżeli po przez DAC-a podłączony pod port USB kompa a następnie na wzmacniacz tworząc tzw. PC-Audio to koncepcja jak najbardziej słuszna i jest OK ... jeżeli natomiast po zwykłym kablu podłączonym do wyjścia analogowego audio kompa to wówczas można powiedzieć, że to o "kant budy" można rozbić - kasa spora a efekt mizerny.

"Dlaczego tylko przy Cambridge Audio Azur 651A napisano, że można go podłączyć do komputera."
.. dlatego, gdyż wzmacniacz posiada wbudowany wew. DAC i można po złączu USB podłączyć do niego kompa tworząc tzw. PC-Audio tj. mój wyżej przedstawiony wariant podłączenia z dac-iem ... ale jak to będzie brzmiało trudno powiedzieć w każdym przypadku zależy od wzmacniacza a przede wszystkim DAC-a w nim zamontowanego, .... trzeba odsłuchać na żywo. Pozdro

Ostatnia edycja:

emerytt

New member
I następny problem Dac, pierwszy raz słyszę.
Rozumiem że powinienem kupić wzmacniacz z tym dacem albo bez i kupić odrębny.
Wolałbym w jednym pudle.

Jakie polecacie wzmacniacze z dobrym dacem do 4000zł?

spinacz66

New member
Bez reklam
dac głównie służy do odtwarzania plików wysokiej rozdzielczości z komputera np.Dac(USB+Komputer)a także ma wzmacniacz wejścia słuchaawkowego.fajnym i nie drogim użądzeniem jest Dac Przetwornik Asusa Xonar Essence One Plus Edition

lm648

Banned
.......... Do tego 50 ulubionych płyt CD na początek (1000 zł) i mamy inną jakość!

... czyli średnio 20 PLN/płyta ??? :) ... dobrze wykombinowałeś kalkulację :D ..... w takim razie z jaką muzyką płyty masz na myśli ??? :), bądź gdzie masz tak tanie źródło zaopatrzenia (na rynku/chińskie centrum) ??? .... byłbym zainteresowany w tej cenie pełnymi dyskografiami Pink Floyd, Queen, Dire Straits itp w tym gatunku :D .... moje obliczenia wskazują zupełnie na co innego, .... a będzie to: 50CD x śr.50 PLN = 2500 PLN ... i to jest prawdziwa minimalna cena "50 ulubionych płyt CD na początek".

...............fajnym i nie drogim użądzeniem jest Dac Przetwornik Asusa Xonar Essence One Plus Edition [/B]

Fajnym to może jest, ..... a z tym "nie drogim" to chyba nie tak zupełnie do końca? :)
A ja proponuję na początek:
Przetwornik Cyfrowo-Analogowy TAGA HARMONY DA-300
a do tego wzmacniacz ze średniej półki cenowo-jakościowej ale z referencjami:
np. Denon PMA520AE (ok. 800 PLN) + dedykowane do niego kolumny
po czasie odtwarzacz CD np. Denon CDC520AE (ok. 800 PLN) .... a używane na "aledrogo" jeszcze taniej :)
i w kwocie ceny wzmaka Cambridge Audio masz komplet więcej niż zadowalający ___________ pomyśl nie idź w "za wysokie hi-fi" gdyż na to trzeba sporo "wolnej kasy" a na pewno znacznie więcej niż zakładasz :D
..... no i przed zakupem jeszcze należy gdzieś w salooonie posłuchać tego wzmaka i samemu ocenić czy ci pasuje itd.

Ostatnia edycja:

sturek

New member
... czyli średnio 20 PLN/płyta ??? :) ... dobrze wykombinowałeś kalkulację :D ..... w takim razie z jaką muzyką płyty masz na myśli ??? :), bądź gdzie masz tak tanie źródło zaopatrzenia (na rynku/chińskie centrum) ??? .... byłbym zainteresowany w tej cenie pełnymi dyskografiami Pink Floyd, Queen, Dire Straits itp w tym gatunku :D .... moje obliczenia wskazują zupełnie na co innego, .... a będzie to: 50CD x śr.50 PLN = 2500 PLN ... i to jest prawdziwa minimalna cena "50 ulubionych płyt CD na początek".

Racja! Czeski błąd przy wpisywaniu przyjąłem 20 płyt x 50 zł :)))

spinacz66

New member
Bez reklam
jak używasz słuchawek to może cie zainteresują 2 takie małe modele daców podłączane do pc prze usb tylko CAMBRIDGE AUDIO DACMAGIC XS cena 590zł i M2TECH HIFACE DAC cena 950zł możesz onich poczytać w aktualnym czasopiśmie audio-video w testach dostały rekomendacje

Henry

Active member
Bez reklam
Opcja 2 czyli zakup tańszego amplitunera (tylko takiego z pre out, żeby uniknąć przepinania kabli) + do tego wzmacniacz stereo (z main in). Tylko na taki tandem może się okazać, że ciężko będzie się zmieścić z 4k. Najtańszy amplituner jaki kojarzę z pre-out to Yamaha 773/775.

Rozważ może na spokojnie zakup jakiegoś ampli z pre-out, a do tego dwie porządne podłogówki na początek.
To, że ampli KD w stereo nie zagra, tak jak wzmacniacz nie podlega żadnej dyskusji, ale dźwięk z dobrego ampli KD też może cieszyć ucho.
Może okazać się, że dla ciebie będzie to wystarczające, a jak nie, to zawsze będziesz miał wtedy otwartą furkę, żeby zestaw rozbudować bądź zamienić ampli KD na wzmacniacz.
Posłuchaj gdzieś na spokojnie ampli KD, wzmacniaczy i coś zadecyduj.
Wiele osób na tym forum używa do słuchania muzyki ampli KD i uważają, że można na takim sprzęcie "cieszyć się dobrym dźwiękiem", to są indywidualne preferencje, wiec własne ucho będzie tutaj najlepszym doradcą.

bojeq

New member
Emeryt.
Ja dosyć przewrotnie zaproponuję Ci ampli NAD T748.
Na początek nic więcej. Jak rozumiem dzisiaj masz już jakoś podłączone swoje sprzęty więc włącz go na miejsce obecnego amp. Zobacz (a raczej usłysz) różnicę. Niewiele ryzykujesz bo amp nie wykorzysta całego budżetu, ma preout-a więc jest w razie czego rozwojowy jak pisali koledzy.
Jak starczy Ci do stereo to jesteś w domu bo w kinie jest też ...git.
Potem zmienisz kolumny, dokupisz do KD brakujące elementy lepsze.
Jak różnica dla drugiej połówki okaże się zauważalna to będziesz miał i zadowolenie i otwartą drogę do zmian kolejnych :)

darekguma

New member
Bez reklam
A ja proponuję na początek pożyczyć od znajomego ampli którego słuchałeś, podpiąć pod swoje kolumny i kompa i posłuchać, to będzie jakiś kierunek.

hans2

Banned
amplituner pomimo tego, ze z natury ograniczony pradowo w porownaniu do wzmacniacza sam w sobie jest bardziej wszechstronnym urzadzeniem.
nie musisz podlaczac DACa/CD tak jak do wzmacniacza.
wystarczy pendrive, ale na pokladzie tez masz DLNA, radio internetowe, najczesciej tez spotify.

wysoki model ampli pradowo dla wielu osob jest wystarczajacy.
w tej cenie polecam denona x4000 ze wzgledu na kalibracje XT32.

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
Wybierz się koniecznie na odsłuch. Wszystkie porady warto brać pod uwagę a jednocześnie nic nie zastąpi odsłuchu.

fazer58

Member
Bez reklam
"emeryt", kolega "darekguma" bardzo dobrze Ci doradził,też jestem tego zdania,a nawet proponowałbym, weź Swoje kolumny do kolegi i sprawdź,czy będzie dużo gorzej? Być może zmienisz tylko jedną rzecz,a wtedy żona... hmm...:)

darekguma

New member
Bez reklam
"emeryt", kolega "darekguma" bardzo dobrze Ci doradził,też jestem tego zdania,a nawet proponowałbym, weź Swoje kolumny do kolegi i sprawdź,czy będzie dużo gorzej? Być może zmienisz tylko jedną rzecz,a wtedy żona... hmm...:)
No i wypijecie flaszeczkę przy okazji, to moim i Kolegi najlepszy i praktycznie darmowy:) sposób na dobry początek.

emerytt

New member
Mam mętlik w głowie. Daki, flaki, jakieś spotify. Do tej pory nie znałem tych słów.
Myślałem, uzyskanie dobrej muzyki jest takie skomplikowane, przynajmniej dla mnie.
Co do sprzętu znajomego to ma Denona, możliwe, że to wzmacniacz a nie amplituner. Ustaliłem, że jego kolumny to Tonsil Maestro 180 (dlatego wspomniałem, że może kiedyś takie kupie). Wizyta u niego jest niestety na razie niemożliwa.

Trochę żałuje, że podjąłem ten temat. Pojechałbym do sklepu, coś bym kupił. Pewnie zagrałoby lepiej niż obecnie. Za kilka miesięcy kupiłbym kolumny i tak by zostało.
Teraz nie wiem co kopić wzmacniacz czy amplituner.
Chyba nie obędzie się bez odłuchu.

Czyli powinienem odsłuchać:
Nada T748
Denona X4000

ze wzmacniaczy:
Cambridge Audio Azur 651A

może podacie jeszcze jakiś wzmacniacz z tym cholernym wewnętrznym DACem, nie chciałbym osobnego DACa.

Dziękuje wszystkim za pomoc.

A flaszkę po zakupię na pewno wypiję.

adamo_

New member
Bez reklam
Mam mętlik w głowie. Daki, flaki, jakieś spotify. Do tej pory nie znałem tych słów.
Myślałem, uzyskanie dobrej muzyki jest takie skomplikowane, przynajmniej dla mnie.
Co do sprzętu znajomego to ma Denona, możliwe, że to wzmacniacz a nie amplituner. Ustaliłem, że jego kolumny to Tonsil Maestro 180 (dlatego wspomniałem, że może kiedyś takie kupie). Wizyta u niego jest niestety na razie niemożliwa.

Trochę żałuje, że podjąłem ten temat. Pojechałbym do sklepu, coś bym kupił. Pewnie zagrałoby lepiej niż obecnie. Za kilka miSzaesięcy kupiłbym kolumny i tak by zostało.
Teraz nie wiem co kopić wzmacniacz czy amplituner.
Chyba nie obędzie się bez odłuchu.

.

Szanowny Panie

Bardzo dobrze że wszedłeś na forum szukając informacji o sprzęcie. Jak sam zauważyłeś poznałeś kilka nowych pojęć i już wiesz o czym rozmawiasz z innymi. Teraz jak pójdziesz do sklepu żadem sprzedawczyk nie wciśnie Panu bajeru

Chłopaki od sprzętu audio z tego forum potrafią doradzić, i nawet zaoferować niezłe ceny. Ja kilka lat temu dzięki temu forum kupiłem też sprzęt audio i jestem zadowolony do dziś, choć z chęcią bym już ampli zmienił na nowszy. Powodzenia na emeryturze, mam nadzieję ze też ją kiedyś będę miał :)

Rafal7

Banned
Może ja dodam swoje trzy grosze.
Sam posiadalem kiedyś kolumny Sony FF6000 i amplituner PIoneera vsx d 814 s zarówno kolumny jak i amplituner nie były górnych lotów,po zmianie amplituner na denona który posiadam obecnie kolumny grały zdecydowanie lepiej,amplituner potrafił więcej wycisnąć z kolumn i potrafił je lepiej wysterować .
Także myślę że zmiana amplituner powinna poprawić jakość ale czy w satysfakcjonujący Cię sposób trudno jednoznaczanie stwierdzić

Do góry