Amplituner dla emeryta

emerytt

New member
Dzień dobry wszystkim.

Chciałbym kupić nowy amplituner do kina domowego. Obecnie posiadam stare sony.
Gdy byłem ostatnio u znajomego włączył muzykę ze swojego kina. Była o niebo lepsza niż u mnie. Po długich namowach, żona zgodziła się na kupno nowego amplitunera. Mogę przeznaczyć na niego nie więcej niż 4tyś.
Chciałbym aby głównie można było słuchać na nim ładnej muzyki, czasami film.

Poradźcie co mam kupić.

sturek

New member
Jeśli słuchasz głównie muzyki może lepiej rozważyć zakup wzmacniacza stereo? Za taką kwotę można naprawdę kupić sprzęt o niebo lepiej grający. Zależy też co w reszcie zestawu? Czy CD czy może mp3 :) czy tuner, jakie kolumny...

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Jakie kolumny i jaki metraz, oraz napisz też co miał znajomy, jeśli tak ładnie brzmiało u niego kino? I oczywiście warta rozwazenia propozycja zakupu zestawu stereo. Za 4 tys sam wzmak to klasa, a zestaw wzmak plus odtwarzacz CD też będzie dobrze więcej niż dobrze.

Ostatnia edycja:

emerytt

New member
Pokój ma niecałe 30mkw, kolumny to zestaw Sony, kupione kiedyś z Macro. Niestety żona nie zgodzi się aby kupić sam wzmacniacz. Ledwie przekonałem ją do zmiany amplitunera. Filmy oraz muzykę puszczam z komputera.
Wiem że kolumny są niewiele warte, zmienię je później (gdy żona usłyszy różnice po zmianie amplitunera).
Znajomy miał amplituner Denon, nie wiem jakie kolumny.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Witam tez kwestia taka na ile nowy amplituner da Ci poprawe w stosunku do Twoich juz kilkuletnich kolumn? Nad tym tez bym sie zastanowil.. Zeby nie bylo tak ze dasz w sumeidobre pieniadze za amplituner a poprawa dzwieku bedzie mala, bo beda blokowac lepszy dzwiek Twoje kolumny..

emerytt

New member
Może napiszcie które amplitunery odtwarzają w miarę dobrą muzykę stereo (z komputera) w cenie do 4000zł.

Czy muzyka stereo w takim amplitunerze jest gorszej jakości niż we wzmacniaczu za 2000zł ( za drugie 2000zł kupiłbym amplituner).

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Stereo w amplitunerach kd będzie gorsze od wzmacniaczy stereo, nawet tych o połowę tańszych. Najlepiej wybierz się na odsłuch to sam sie przekonasz. Jeśli miałbym polecać amplitunery do 4k to wybierałbym z tych : Denon X4000, Marantz 6007/6008, Cambridge Audio Azur 551R. Opcja 2 czyli zakup tańszego amplitunera (tylko takiego z pre out, żeby uniknąć przepinania kabli) + do tego wzmacniacz stereo (z main in). Tylko na taki tandem może się okazać, że ciężko będzie się zmieścić z 4k. Najtańszy amplituner jaki kojarzę z pre-out to Yamaha 773/775.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Czy muzyka stereo w takim amplitunerze jest gorszej jakości niż we wzmacniaczu za 2000zł ( za drugie 2000zł kupiłbym amplituner).
To lepsze rozwiązanie. Nikt nie napisze Ci, że to jest dobre, czy tamto. Ja preferuję Marantza, inni Denony, Yamahe, Onkyo. To wszystko kwestia własnej percepcji i gustu.
Nie wiemy tez jakie masz te kolumny sony, czy są to tzw. małe plastiki, czy pełnowymiarowe podłogówki? Jeśli plastiki to taki amplituner za 2 tys wystarczy.
Podstawa to odsłuch. Możesz tez zabrać, wypozyczyc sprzet do domu i przekonać się jak gra to u Ciebie.
Zdecydowanie opcja kupna wzmaka stereo za 2 tys jest lepsza niż zakup amplitunera.
Jeśli natomiast komputer to Twoje głowne zródło to puszczasz mp3? Wrtedy sens zakupu wzmaka stereo maleje.

Ostatnia edycja:

Karpaj

New member
Bez reklam
Yhm, X4000 to już naprawdę kawałek dobrego sprzętu.
Natomiast daj znać jeszcze jaki typ muzyki preferujesz?

emerytt

New member
Lubię słuchać muzyki rytmicznej, taneczne, jak i utwory tupu U2, Pink Floyd, DireStraits, Nie Słucham jazzu, klasyki, hip hopu, blusa, metaliki.

collider

New member
Bez reklam
Ten Denon to bedzie najlepszy wybor i dodatkowo jak kolega napisal masz sluchawki co prawda nie wiem jaki model, ale sama cena mowi ze solidne.

emerytt

New member
A gdybym za te 4000zł chciał kupić wzmacniacz stereo który byście proponowali. Przypominam pokój niecałe 30mkw, muzyka z komputera.

Może udałoby się przekonać moją drugą połowę na kupno lepszych kolumn, w cenie nie wyższej niż 2000zł (może maestro 180) ale to w przyszłości.

emerytt

New member
Przeczytałem opisy wymienionych wzmacniaczy.
Dlaczego tylko przy Cambridge Audio Azur 651A napisano, że można go podłączyć do komputera.

Do góry