Amplituner, czyli świadoma degradacja właściwości sonicznych

Bleq

New member
Witajcie po dlugiej przerwie,

znowu czas na zmiane klockow i znowu opieram sie na tym forum.

Do rzeczy, było onkyo 807 + set MH 35.2 + MF V90BLU. Pojawiły się dzieci zamiast nowych kolumn, a czas i możliwość beztroskiego korzystania z zabawek przepadł. Teraz po cichutku z TV albo na słuchawkach, o ile znajdziemy z zona czas i siły wieczorem.
Sprzedałem V90BLU oraz 807, z nastawieniem na kupno nowego skromnego amplitunera z pre out, bluetooth, airplay i ARC. Rzadko ostatnio słucham płyt, a jak juz to plyt dla dzieci i idąc za ciosem chce sprzedać zestaw stereo i kupić machine all-in-one, do tego może proste CD.
Zawsze myślałem o Marantzie, bardzo podoba mi się bulaj i wiele dobrego kiedyś o nich czytałem.
Upatrzyłem sobie 6011 w miejsce tych wszystkich kloców lub X3300 szukając AVR do 4k PLN.

Od wczoraj weryfikuje moje potrzeby i możliwości, czytam tematy niemal od początku roku i ku mojemu zdziwieniu użytkownik 'armanig' zmienił obóz na Onkyo, zarażając tym wszystkich w około.
Przerabiałem problem z "HDMI board" w 807 i zabawę w podchody z EIC przy pomocy Onkyo Germany. Chciałem uniknąć tej firmy, tym bardziej jak czytam, że dalej się sypia ponad przeciętną, jednak opinie o RZ810 czy nawet nt. 656 namieszały mi w głowie.

Z drugiej strony zastanawiam się na co mi tyle końcówek, ja mam 5.1 i więcej nie będzie, może kiedyś. Do Netlfix, HBO GO, torrent VOD, Spotify czy PS4 więcej mi nie potrzeba.
Czy nie ma rynku sensownego 5.1 z tymi wszystkimi ficzerami? Po cholerę mam wydawać 4k, na jakieś Atmosy, DTS:X czy HDRy i 4K skoro z tego nie skorzystam (w tym roku w pełni świadomy i zdrowy na umyśle kupiłem EG910V). Nie potrzebuje furtki na przyszłość, jak zbuduje dom i zasadzę drzewo (syn już jest!) pobawimy się w tworzenie mini sali kinowej czy piwnicy bilardowej z fajnym stereo.

Aktualnie jest 20m2, do napędzenia OLI40 5.1 i trzeba dobrać ampli, który to optymalnie obsłuży przy jak najmniejszym nakładzie finansowym oraz minimalnej degradacji właściwości sonicznych.

Pomożecie?

Ostatnia edycja:

pieniążek1

Active member
Bez reklam
bierz 810 i nie bucz ;) poki co moj jeszcze chodzi...wczesniej miałem rz800 i sie popsuł ...hdmi i wymienili mi na rz810 :) 810 jest po poprawkach podobno i nie słyszałem zeby cos komus padło w tym modelu...ja tez mam 5.1 i nie zamierzam przechodzic na wiecej...5.1 w zupelnosci mi wystarczy...a złacz lepiej wiecej niz mnie a i najnowsze kodeki sie przydadza bo w zyciu nigdy nic nie wiadomo,prawda kolego? co wazniejsze lepiej brzmi niz poprzednik

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Wiecej szumu bylo z tym onkyo niz wkrecanja :) ze 4 osoby kupili onkyo 820.

Skoro chcesz tylko 5.1 glosniki oli40.
Ja najbardziej rozwazalbym chyba onkyo 646 / 656. Na co ci Pre-out? Szkoda kasy :)

Ja mam Marasia 7010 i jestem zadowolony, nie wiedze konkurencji dla tego modelu w tej cenie i mozliwosciach. Tylko z tym ze ja sie bawie w atmosy i dtsxy

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Od wczoraj weryfikuje moje potrzeby i możliwości, czytam tematy niemal od początku roku i ku mojemu zdziwieniu użytkownik 'armanig' zmienił obóz na Onkyo, zarażając tym wszystkich w około.

Onkyo 810 lepiej gra od SR7010 którego też mam i tyle w temacie.
Pisałem o testach które przeprowadzałem kilka razy, a potem w ślad za nimi kilku innych użytkowników którzy opisali swoje wrażenia na forum. Wnioski są jednomyślne. Plus SR7010 jest w ilości końcówek, ale jeżeli komuś wystarczy 7.1/5.1.2, a KD jest decydującym czynnikiem, to wybór jest prosty.

Nie ma sensu rozwijać, bo potem na konkurencyjnym forum czytam jak to jeden z drugim nie testowali nic, a płaczą, że tutaj teraz Onkyo i Klipsch, a bardzo nie lubię jak ktoś za plecami obrabia tyłek - przy czym sam poleca jakieś Heco które zupełnie w KD nie mają startu do setów które opisywałem.

pieniążek1

Active member
Bez reklam
Z tą akustyka to bym się tak nie rozpędzał...może i jest trochę lepsza ale tak naprawdę po co to?większość tak jedzie na własnych ustawieniach i żyją bez tego,i żyć będą...to akurat nie jest bajer który przemowiłby mi za tym żebym kupił np denona :) dla mnie to zbędny gadżet w warunkach domowych...przecież to nie aula...ani sprzęt za krocie...tak samo śpiewano melodie o nowym "rewolucyjnym" audessey 2 w Onkyo...wszyscy piali jaki super...dupa tam nie super...kazdy ustawił potem według swoich preferencji...jakby tak zawsze ustawiać akustyke i byłoby to swojego rodzaju pierwszorzednym celem słuchacza to trzeba by też było przygotować akustycznie pomieszczenie do odsłuchu...po co zawracać sobie tym głowę...pozdr :)

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Nie ma sensu rozwijać, bo potem na konkurencyjnym forum czytam jak to jeden z drugim nie testowali nic, a płaczą, że tutaj teraz Onkyo i Klipsch, a bardzo nie lubię jak ktoś za plecami obrabia tyłek - przy czym sam poleca jakieś Heco które zupełnie w KD nie mają startu do setów które opisywałem.

Tylko poczytaj te drugie opinie tez, bo tez jest ostatnio bardzo duzo osob, ktore testowalo te "swiecace Heco - jak je nazywasz" z klipschem i nie wszystkim pasuje gora. (Oczywiscie biore pod uwage ze ludziska testuja na muzyce a nie demowkach filmowych a to blad).

A po drugie Klipsch to bardzo duze pieniadze, a wiekszosc nowych uzytkownikow szuka kolumn w cenie srednio 3000zl za set. Heco za tyle dostaniesz nowe a Klipscha musisz zaplacic okolo 3 razy wiecej a to spora roznica.

Bleq

New member
Panowie czy RZ710 ma preout, aby podlaczyc wzmacniacz/koncowke mocy? Te zlacza PRE/LINE OUT dla ZONE2 mozna przestawic w opcjach, by pomijaly koncowke mocy amplitunera?
Czy dopiero RZ810 zalatwia sprawe? Ten ma napewno, i to dla 7 kanalow, mi wystarcza 2.

Druga rzecz, to Marantz 1506, ktory wisi na Alle.., w dobrej cenie ,ale bez pilota czy gwarancji, pewnie z UK. Ma wszytko czego mi trzeba, tylko 5.2, bt, airplay i pre out jakby co. Jak tam u nich z awaryjnoscia, moze doloze go do zestawu MH i bedzie bajka.

GleNinja

New member
klipsch zawsze grały mocną górą i nie każdemu podchodzi takie granie
oczywiscie chwile testu w studio- super
ale przy dłuższym domowym odsłuchu zaczyna być lekko męczące

co do onkyo - po autokalibracji - mnie osobiście zbyt cicho grały tyły- musiałem je nieco podrasować, a efekty które pojawiły się w avengersach - znacznie lepsze

Do góry