Amplituner + 5.1 do 2tys.

meda11

New member
Witam! Już raz skorzystałem z Waszej pomocy przy okazji zakupu TV i jestem delikatnie mówiąc usatysfakcjonowany. :) Teraz przyszedł czas na nagłośnienie. O ile w przypadku TV wiedziałem mniej-więcej czego oczekuje tak w kwestii audio wiem dużo mniej. Może na początek dane:

Pomieszczenie: 5.0 x 5.5m
Sprzęt: plazma Panasonica (HDMI/Optyk) / PlayStation 3 (HDMI/Optyk) / laptop Samsunga (HDMI)
Wykorzystanie: filmy BD, gry video, mecze (HD) - po 33%, a ten 1% to... Szkło kontaktowe? :wink:
Sprzęt posiadany: LG DA-3630 przy czym 2 przednie satelity zamieniłem na 2 głośniki Hi-Fi... Radiotechnika(mają >20 lat, a lepiej "grają" niż te kilkuletnie plastiki LG) od zestawu radiomagnetofon+gramofon. :lol:
Cena: do 1900zł(+100zł "na zapas")
Preferowana marka: tylko nie Philips, LG

Audiofilem nie jestem, a i pieniędzy nie mam sporo więc szukałem zestawów budżetowych Onkyo i zgłupiałem... Jaki ampli i głośniki najlepiej spiszą się u mnie? Bawić się w składanie czy też uderzać w gotowe zestawy? Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc, wskazówki.

Pozdrawiam

PS. Jeśli do 1900 uda się złożyć fajny zestaw ampli + 5.0 to jakoś to przeboleję i sub dokupię w późniejszym terminie.

Ostatnia edycja:

KaDet

New member
Określiłeś jakie pomieszczenie, można się też domyśleć pewnych cech amplitunera (napisałeś jakie wejścia potrzebujesz i do jakich zastosowań) ale nie napisałeś żadnych informacji za jakiego rodzaju głośnikami się rozglądasz (fronty podłogowe czy nie, surround-y duże czy małe, może kolor i np. preferowana firma?? itp.) Pozdrawiam.

meda11

New member
Określiłeś jakie pomieszczenie, można się też domyśleć pewnych cech amplitunera (napisałeś jakie wejścia potrzebujesz i do jakich zastosowań) ale nie napisałeś żadnych informacji za jakiego rodzaju głośnikami się rozglądasz (fronty podłogowe czy nie, surround-y duże czy małe, może kolor i np. preferowana firma?? itp.) Pozdrawiam.

Co do cech ampli to oczekuje jak najlepszego odwzorowania dźwięku(w tej cenie) z filmów/gier - muzyki na tym nie zamierzam słuchać. Zaznaczę jeszcze, że nie mam jakiegoś nadzwyczajnego słuchu, tj. gdyby moje LG miało wejście optyczne to pewnikiem nie nosiłbym się z zamiarem kupna nowego nagłośnienia. Co do preferowanych głośników - mają grać, nie muszą wyglądać. ;-) Mam zarówno miejsce na podłogowe jak i na pólkach/ścianie. Co do preferowanej firmy to sytuacja wygląda podobnie - mają grać, a znaczek widniejący na obudowie wisi mi. I ostatnia rzecz: udało się zwiększyć budżet do 2300zł i jak pisałem w pierwszym poście ampli może być zarówno z zestawem 5.1 jak i 5.0. Dzięki za zainteresowanie! :bober:

Do góry