Ampli za 2000PLN + Kolumny ok 1500PLN-typy są ale na co sie zdecydować?

pabo80

New member
Witam,

Poszukuję Ampli i kolumn 5.1 do salonu 6,5m x 5m (tv na scianie dłuższej) salon otwarty na jadalnie i kuchnie ( +24m2)

Budżet nie imponuje wiec po przeczytaniu wielu informacji zawężam wybór do Ampli j.n.:
ale wybór nadal trudny bo:
1.Onkyo TX-NR616
(-) problemy z HDMI, duzy pobór mocy, brak pre out,
(+) lepsze stereo niż VSX-922,ready wifi, 2 out hdmi , 8 hdmi

2.Denon AVR-2113
(-) grzeje sie dość mocno,brak pre out, brak wifi ( co niestety wymaga podciągniecia kabla od neta a tego wolałbym uniknąć);
(+) podobno najlepsze stereo i KD z wymienionych tu trzech;

2.Pioneer VSX-922
(-) ponoć wypada słabiej w odsłuchu stereo i KD od wymienionych tu trzech
(+) wifi, pre out

Teoretycznie wybór powinien paść na Denona ale brak mu wifi co wymagac bedzie kabla dla net radia.
Czy ktoś rozwieje moje wątpiliwośći dotyczące wyboru? a moze do tej powierzchni to nieodpowiednie typy?

Jesli chodzi o zestaw kolumn to rozważałem:
Jamo S 606 HCS 3
lub
Pure Acoustics Supernova 8
Które z nich, a może podpowiecie jakieś inne lepsze w tej cenie?

quasimodek

Member
Bez reklam
Onkyo 616 jest wi-fi ready a to nie znaczy, że ma wbudowaną bezprzewodową kartę sieciową. Wymaga osobnego dongla który kosztuje około 150-200 PLN i nie ma go w zestawie. Na szczęscie w 616 chodzi zamiennik TP-Linka za jakieś 40 PLN, potwierdzone na forum. Zawsze za parę dych możesz dokupić router i postawić za sprzętem, ja tak mam i nie narzekam.

kochin

New member
Taka mała rada. Zamiast wypisywać "ponoć" radzę udać się na odsłuch i sprawdzić.

A stosując wyżej opisany wzór to ponoć Onkyo 616 będzie najlepsze z KD z tych 3 ;)

pabo80

New member
Mam ograniczone możliwości co do sprawdzenia w odsłuchu dlatego pytam o radę tych co mieli/mają takie możliwości.

hans2

Banned
czyli calosc za ok 3500. jak lekko naciagniesz budzet do ok. 4000 i zmienisz ciutke proporcje to moge polecic zestaw avr-2113 + indiana line nota 555 (bez suba).

mam taki zestaw i porownywalem z jamo, gra to duzo lepiej w muzyce.
oczywiscie nie jest to zaden killer ale jak za te pieniadze jest calkiem dobrze.

warto jechac nawet do innego miasta zeby porownac rozne zestawy.

pabo80

New member
Dzwonilem do salonu umówić się na odsłuch.Wszystkie wymienione ampli są dostępne, niestety żadne z wymienionych w moim wątku kolumn nie są dostępne. Co według pana sklepowego nic nie zmienia bo twierdzi ze kazdy wymieniony zestaw jest za słaby do wymienionych ampli ( w sensie jakość tych ampli znacznie przewyższa zestawy tych kolumn do 2000 PLN). Czy rzeczywiście "cała para pójdzie gwizdek"?

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Dobrze mówi. Można pomyśleć o zejściu z amplitunerem np na TX-NR579 lub 515 i do tego kolumny ale mocne z subem 5,1 np LOFT 50 5,1.

Do góry