Ampli Yamaha, HK czy Denon? Kolumy Yamaha NS-555 czy Dali Concept 6?

VanDrago

New member
Witam.Jaki ampli (Yamaha 765, Denon, a może HK? i jakie możecie polecić kolumny do 2tys. Chodzi na razie o stereo. Pokój około 14m2. Zastosowanie muzyka 60%(pop,dance,techno,rock troszkę jazz) 40% filmy.
Zastanawiam się nad Yamaha NS-555 a może Dali Concept 6.
Sam już nie wiem słyszałem jedne i drugie ale w sklepie. Jak dla mnie grają bomba. Nio chyba że macie jakieś propozycje. A z ampli to już wogóle totalnie mam mętlik w głowie :)

Pozdrawiam i z góry dzięki. :wink:

ps. sorki że tak marudze już kawałek czasu ale w weekend trzeba kupić :D
A już mi się kompletnie pomieszało.

stanly

New member
posluchaj sobie hk255 ta yamahe 765 oraz denon1910.
wybrac musisz sam.
co do glonikow polecam do tej muzyki magnaty 605 lub canton gle490.

sam stoje przed wyborem kina i sam juz nie wiem.musze sie umowic na konkret odsluch, wybulic stowe i pobawic sie:)

ehh...masz maly pokoj, 14m2 to troche malo dla tych glosnikow.
moze jakies monitory??

Ostatnio edytowane przez moderatora:

hawk11

New member
Po co zakładasz dwa wątki w zasadzie o tym samym. Kupując kolumny musisz je przesłuchać z jakimś sprzętem, a ty najpierw pytasz o kolumny, a potem o ampli w osobnych wątkach. W ten sposób nie ułatwiasz sobie i forumowiczom.
Każdy ma inny gust więc sam musisz zdecydować skoro już przesłuchałeś. Z tego co piszesz to słuchałeś tylko tych dwóch kolumn. to trochę mało nie masz w zasadzie porównania do innych. Ja to pół dnia siedziałem w salonie i odsłuchiwałem, i miałem porównanie (Heco, Magnat, Jbl, Rubicon, Koda i chyba jeszcze coś, nie pamiętam). Moje preferencje co do firmy były inne niż to co teraz mam, więc polecam przesłuchać jeszcze coś. Jak już gdzieś pisałem na forum Yamaha ładnie gra z niemieckimi kolumnami oczywiście w mojej ocenie. Co do ampli w tym przedziale odsłuchiwałem tylko HK255 i RX-V 765 i wielkiej różnicy nie było. Większą funkcjonalność ma Yamaha, muzycznie lepiej wypada ponoć HK, lecz jak napisałem dla mnie nie było znacznej różnicy (ocena subiektywna). Osobiście gdyby nie WAF pewnie wybrałbym HK (ładniej wygląda wieczorem hehe) ale mam 765 i nie żałuję bo z Quantumami 605 daje radę, choć to nie wzmak stereo.
Jak monitory to Infinity Beta HCS.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

VanDrago

New member
Jutro poszukam :-? Dziś odsłuchałem chyba z 20 zestawów. Kurcze totalnie mi się wszystko miesza.
Kilka grało super ale jednak każdy słuchający ma inne odczucia. Jutro ruszam dalej posłuchać monitorów.
Pozdrawiam

MMrozo

New member
Ja ma Elac'i i naprawdę jestem zaskoczony jakością dźwięku (pozytywnie). Faktem jest, że są to małe głośniki i niskie tony odtwarzają dość słabo ale jak słucham np. Dire Straits Brothers In Arms z płyty SACD to jest to bajka i poezja dla uszu. Na pewno są lepsze sprzęty czy zestawienia ampli-głośniki ale ja jestem super zadowolony, choć planuję kupić większe fronty właśnie ze względu na muzykę bo kino jest w pełni satysfakcjonujące.

Do góry