Ampli Pioneer 818, 917, lub 918

darek24111

New member
Rozważam zakup Ampli Pioneer jak w tytule wraz z nagrywarką Pioneer 560 (kolumny prawdopodobnie QQ500) jako jeden z wariantów.

Chciałbym poznać opinie użytkowników w/w ampli. Czy sprzęt warty jest zainteresowania do kina i stereo?

KKuba

New member
Bez reklam
Przede wszystkim to oczywiście należy kupić 917. No chyba, że gdzieś znajdziesz dużo tańszą 918. Bo 918 to brutalnie (wywalono połowę funkcji) obcięta 917 - a na osłodę dołożono pilot z podświetlonymi guzikami... :) Modele 915-917 to mniej więcej to samo różnią się detalami. Rewelacyjny sprzęt do kina domowego, ogromne możliwości konfiguracyjne, wygodna obsługa, a minusem jest granie w stereo... jest tak sobie. Nie ma oczywiście tragedii, ale czeka Cię konfigurowanie equalizera itp. Zresztą generalnie system MCACC jes do * samemu trzeba to potem korygować. Mam porównanie w domu do Denona serii 130x. Obsługa Denona i jego możliwości na tle prarametrów Pioneera to porażka... Ale w Stereo Deneon zagra wyraźnie lepiej.

KKuba

New member
Bez reklam
I jaką to wartość ma nieść bez dekoderów na pokładzie? Taką jak podświetlane guziki na pilocie... :)
Uzupełnienie. Jeszcze looknąłem do instrukcji - to HDMi nie trzyma specyfikacji 1.2. Zapomnijcie o przesyłaniu wielokanałowego dźwięku LPCM.

Ostatnia edycja:

cyberpooh

New member
taka wartosc ze podlaczasz jeden kabelek nie dwa, chyba jasne :-D
swoja droga, na ktorej stronie instrukcji znalazles ta informacje... ?

Ostatnia edycja:

darek24111

New member
Kiki
swoje warunki opisałem tu: "KD + nagrywarka czy Ampli + kolumny +nagrywarka"
W skrócie: pokój ok 30m2 ale sprzęt audio/video, sofa, itd są tylko w połowie pokuju. Reszta to jadalnia (wiem, wiem dźwięk się rozchodzi..., ale głośniki też będą rozstawione tylko wokół tych 15m2.
Nie upieram sie na 100% ale wstępnie założyłem że dobrze byłoby mieć sprzęt (nagrywarke + ampli) z jednej firmy (dobra wspólpraca, dopasowane wizualnie, itd), a ponieważ przymierzam się do chwalonej tu nagrywarki Pioneer 560 (lub 555), to dlatego szukam wzmacniacza Pioneera (może niezbyt słusznie, więc nie upieram się na 100%).
Dlatego tez poprosiłem użytkowników ampli Pioneer o opinie i ich uwagi, opinie...
W/w sprzęt ma służyć do kina i stereo 50/50%

Kiki - ponieważ nie moge jeszcze dodac link, skopiowałem to poniżej aby nie trzeba było szukać:
Moje wymagania:
Witam,
Mam pokój 30m2 z czego połowa to kąt Audio/video. Zestaw ma służyć do kina oraz muzyki rock, pop. Niedługo zakup Samsunga 37" 656. Skromny budżet...
Podstawowe pytanie:
1) kupić cały zestaw kina (ok 2500 PLN) i później dokupić nagrywarkę (ok 1000 PLN) - uzasadnienie: aby "zaszanować" nagrywarkę i np bajki oglądać na odtwarzaczu, czy
2) kupic ampli + głośniki + nagrywarkę (ok 3000 PLN) - w tej konfiguracji dobrze byłoby mieć ampli i nagrywarke jednej firmy np PIONEER - uzasadnienie: po co szanować nagrywarkę skoro sprzęt szybko się starzeje

Nagrywarka - wstępnie myślę o Pioneerze 555 lub 560 (ewentualnie panasonic lub Sony) za ok 1000 PLN

Jeśli zestaw kina (ok 2500PLN) to np:
1) Denon 1509 + DVD 1740 + kolumny (np Vardus 200; Rubikon RP16; QQ500, Koda, inne????)
2) HK 147 + DVD 27 + kolumny jak wyżej???
3) Onkyo 508 + DVD 405 + kolumny jak wyżej
4) inne...

Jeśli ampli + kolumny + nagrywarka (ok 3000 PLN)
zważywszy że w tej konfiguracji chciałbym mieć jedna firmę to:
1) Pioneer 917 (lub 81:cool: + nagrywarka DVD Pioneer 555 (lub 560) + kolumny (jakie???)
Czy sa zasadnicze różnice w powyższych ampli i nagrywarkach?
Doradźcie coś proszę:wink:

Jak wymyslę ( z waszą pomoca co i jak) to poproszę kolegę Blackninja o ofertę... Podobno warto :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

KKuba

New member
Bez reklam
1. DVD
Powiem coś niepolitycznego... Obraz super, ale Denon ma słabe funkcjonalnie DVD. Taki sobie support Divx, brak alternatywnego softu itd...
Moim zdaniem jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny to tylko DV410 Pioneera, z jednym ale... Zapomnij o wyjściach analogowych w tym modelu. Dekodery cyfrowo analogowe to chyba firmy Kasprzak... :D Ale za to b. dobry Divx, wsparcie niezależnych programistów, bardzo dobry transport po HDMI, wyświetlanie JPEG w HD i mozliwosć korzystania z twardego dysku po USB.
2.
Amplituner. Już napisałem - oczywiscie się walnąłem bo mam 1507. :) Ponoć 1509 jest nieco poprawiona, ale mnie 1507 w porównaniu do Pionerra odrzuca funkcjonalnie. Wszystko na piechtę, kombinowane i ubogie menu etc. Za to jak pisałem Stereo w Denonie wyraźnie lepsze.

3.
Nagrywarka
Sony i Pioneer to to samo. Nagrywarka Sony ma soft Pioneera. Lepiej chyba kupić Pioneera bo soft powinien być nowszy.

Co do reszty to może ktoś inny się wypowie...

P.S. Jak to ma być Rock i Pop to przyjrzyj sie jeszcze ofercie kolumn Paradigma...

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
trochę słabe kolumny do zestawu.
Lepszym rozwiązaniem do takich potrzeb będzie QQ 500 + Pioneer 917 + Pioneer 560. To bardziej optymalny zestaw .
Ponieważ ma służyć jak dobrze zrozumiałem więcej do kina do będziesz się cieszył z tej jakosći.

darek24111

New member
Kiki - ok 50% kina i 50% stereo

Posiadacze Pioneerów - podzielcie się jeszcze swoimi spostrzezeniami...

Albo tak mało jest użytkowników ampli firmy Pioneer, albo tu nie zaglądają...
Szkoda, bo interesuje mnie ten sprzęt. Może jednak jeszcze ktos cos napisze wartościowego...

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
żeby się zmieścić w klasie cenowej zostałbym przy wysokim modelu 917 + kolumny QQ , chyba że dołożysz na Jamo 606.

darek24111

New member
Kiki - powiedz...
czy jak ktoś pisze weź Onkyo czy Denona to znaczy że dźwięk z Pioneera będzie ZNACZĄCO gorszy, czy też różnice nie sa wcale tak duże???
Wiem że dobrze jest posłuchać, ale za bardzo nie mam gdzie w mojej okolicy

Czy ktoś może jeszcze coś doradzić?
Jestem prawie zdecydowany na nagrywarkę Pioneera 560, ale zastanawiam się co do tego, czy:
1) ampli pioneera + głośniki (fajnie byłoby mieć jedna firmę)
2) czy ampli np Yamaha (chyba jednak bedzie więcej muzyki niz kina) + głosniki - w tym przypadku ampli i nagrywarka będa z różnych firm (CZY TEZ TAK MACIE????? :) )
3) rozważam tez opcje
nagrywarka + całe kino (ampli + tanie DVD) np yamaha - tania nagrywarke wykorzystałbym do odtwarzania bajek dzieciom aby zaoszczędzic trochę dobrej nagrywarki, z dzieciakami różnie bywa...:)

Co sądzicie? (Kiki, Blackninja, inni...)

Do góry