AMINA - niewidzialny głośnik

bibi55

New member
Witam serdecznie,

Chciałem zapytać czy ktoś z forumowiczów miał styczność z niewidzialnymi głośnikami firmy Amina ? Planuje remont i zastanawiam się nad wbudowaniem głośników w ścianę w dwóch pomieszczeniach. Głośniki Amina miałem okazję słyszeć na targach audio i przyznam szczerze że byłem w szoku jak dobrze grają mimo że są pod warstwą gładzi.
Będę wdzięczny za opinie i wszelkie informacje na ten temat.

mors111

Active member
Bez reklam
chcesz do do kina ?

moc ciągła15W,
moc maksymalna 30W,
Impedancja nominalna 8 Ohm + iQP1 podłączony,
pasmo przenoszenia 112Hz-20kHz (+/-6dB),

ani to mocy nie ma , ani pasma przenoszenia , mowa o iQ1

w iQ3 masz tylko więcej mocy , poza tym to samo

jak dla mnie szkoda kasy w takie cudeńka , lepiej jakieś fajne dipole na ścianę i to sporo niżej schodzace z większą mocą , bo amplitunery też mają swoją moc

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
wg mnie to ten "głośnik" jest tak skonstruowany by to drgał karton gips.
Daj sobie spokój z takimi wynalazkami i to w takiej cenie...

Maciej Amina

New member
Witam.
Chciałbym sprostować wypowiedz kolegi o głośnikach Amina. Oczywiście serie iQ do kina w salonie nadają się jedynie jako efektowe głośniki i to w małym pokoju, choć zaprojektowane są głównie do komercyjnego zastosowania i muzyki w tle. Do większych pomieszczeń Amina oferuje serie Mobius, a do dużych pomieszczeń, gdzie ma być mocne kino niewidzialne, Amina ma już serie Edge i Subwofery serii ALF.
Niewidzialny Głośnik Edge7 od Amina daje 93dB z pasmem 40Hz-20kHz a wzmacniacz wystarczy 75W przy 4Ohm na kanał. Do efektu subbasu Amina oferuje również montażowy subwofer ALF120 z pasmem 27-120Hz, skutecznością 96dB, MaxSLP 111dB przy 6Ohm i tylko 50W na kanal z malutkim wylotem basreflex 14mm x 300mm w np. listwie podlogowej za sofą.
Takie zestawienie nawet 5.1 robi ogromne wrażenie i nadal nie widac głośników :).
Mówię z pewnością bo mam u siebie kino na Amina w zestawie do Dolby Atmos 7.2.4 z głośnikami AIW750 front, AIW550 tyl i boki, AIW350 sufit front i tyl, 2 suby ALF120 i ALF80 oraz filtr APURS16i. Napędzane z Integra oraz Behringer do Subów, źródłem z Oppo i sterowane przez Crestron. Równierz przewody instalacyjne glosnikowe maja tu znaczenie a zastosowałem rewelacyjne kable Tru Cables z UK. Pomieszczenie 30m2 i nie jestem w stanie ogladać filmu nawet na 2/3 mocy, bo pekły by mi będenki w uszach :)
Serie AIW maja skuteczność 86-87dB i są już zastąpione seriami Mobius, gdzie Mobius7 ma pasmo 55-30kHz, 87dB, 4Ohm, 75W i jest zdecydowanie Hi Endowym głośnikiem Niewidzialnym :)

Ostatnia edycja:
Do góry