Fire TV Stick 4K Max, wersja międzynarodowa.
Cena "upojna", więc kupiłem w celu poeksperymentowania. Jeżeli ktoś szuka "rozszerzenia" dla swojego starszego odbiornika TV, aby mieć płynne Smart TV to jest to bardzo dobry zakup. Praktycznie działają wszystkie najważniejsze aplikacje streamingowe (Netflix, Prime Video, Apple TV, Player, CDA.PL, Plsat Box, Canal+...) Działa też normalnie HBO GO w nowej wersji (użyłem eu.hbogo.androidtv.production_5.15.247-247 z APK Mirror), z którym kiedyś był problem (w Appstore go nie ma, trzeba ściągnąć) i instalować przez Downloader lub z pendrive'a (kabel OTG zamówiłem od razu przy zakupie). 2GB RAM robi swoje, więc "patyczek" działa płynnie, menu bardzo responsywne, o ile oczywiście nie zapchamy urządzenia tysiącem aplikacji.
Pamięci flash maławo, bowiem po upgrade do najnowszej wersji firmware (ver. 7.2.5.5) i zainstalowaniu parunastu aplikacji zrobiło się 2,22 GB z 5,34 GB (dalibóg nie wiem, dlaczego tak jest i na co poszła ta reszta z deklarowanych 8 GB).
Pendrive i dyski USB HDD (mam taki 500 GB) sformatowane na FAT32 działają OK, o dyskach NTFS (a na nich mam filmowe archiwa) można zapomnieć. Zastosowałem wszystkie znane mi sztuczki i kruczki, ale choć ES Explorer zobaczył podłączonego Maxtora 2 TB to jednak nie chciał czytać zawartości. Może ktoś, coś...?
Jeżeli ktoś lubi czasem sięgnąć do filmowych staroci przy pomocy takich serwisów jak Filmrise czy Fawesome (lub kilkunastu innych) powinien postarać się o VPN, bowiem oferta robi się naprawdę przebogata, gdy dla naszego regionu jest biedniutka. Również zawartość Appstore znacząco się powiększa po użyciu VPN.
Na razie z niedostępnych w Polsce popularnych streamingów uruchomiłem Peacock (używam Fastest VPN, działa po wybraniu serwera USA Miami), i Cracle, w planach mam jeszcze w wolnej chwili zmierzyć się Hulu i Disney+, może HBO MAX, ale potrzeba na to trochę czasu, bo serwery, z którymi zadziałają te usługi trzeba dobierać metodą prób i błędów.
Ogólne wrażenia dość pozytywne, choć muszę przyznać, że wkurza mnie trochę interfejs. Człowiek jednak przyzwyczajony do klasycznego Androida TV, a ten opracowany przez Amazona trochę jednak odbiega.
Jeżeli będą jakieś pytania nie wymagające dużego wysiłku na sprawdzanie to chętnie odpowiem. O dźwięk proszę nie pytać, bo stick jest na sprzęcie podłączonym do prostego soundbara. Co działa pisał wyżej mat74.
Aleksę tylko sprawdziłem, bo preferuję Google Home. Wi-Fi 6 i to jak sobie stick radzi z odtwarzaniem "ciężkich" plików multimedialnych po sieci domowej sprawdzę może w styczniu, bo planuję zmienić domowy router.