Altus 150 + amplituner (marantz)

Halogen76

New member
Witam.
Post z prośbą o pomoc.
Jestem posiadaczem Altus 150, oto parametry:
Moc RMS : 70W
Moc max : 150W
Impedacja: 8
Efektywność 89dB 1W/1M
Pasmo: 45-18000hz
Głośniki do wczoraj grały w zestawie z AIWA AV-D77 (zestaw z przed 10 lat).
AIWA w trybie stereofonicznym moc znamionowa 160W + 160W przy 8ohm (na aukcjach ludzie podają 120-130 W na kanał).
AIWA popsuła się i muszę zakupić nowy amplituner. Pojawił się pomysł na sprzęt kompletnie nowy, nie używany. Zaczynałem kiedyś od unitry, później była AIWA to może teraz MARANTZ?
Na czym polega problem?
Problem polega na tym że nikt nie potrafi powiedzieć konkretnie jaka moc amplitunera do ALTUS 150 aby optymalne wykorzystać ich moc i dynamikę!!!
Napisałem do Tonsila - oto odpowiedź - Odpowiednia moc wzmacniacza -to przynajmniej połowa mocy znamionowej kolumn. Rozumiem, że przy 70W mocy znamionowej kolumn wzmacniacz powinien mieć moc w granicach 40W przy 8hm na kanał na wyjściu? Max 70W czyli tyle ile głośniki?
Jak się ma do tego fakt, że ALTUSy 10 lat grały na AIWIE które mają moc 2x 160W (z instrukcji)

Na koniec propozycja kupna nowego amplitunera, który będzie bazą utworzenia nowego zestawu lecz obecnie muszą agrać w parze z ALTUS 150 (czyli z 70W mocy znamionowej:
:| Marantz SR 1403
:| Marantz 4002
;) Marantz 1603

Pozycja 1 i 3 50W na wyjściu na kanał przy 8ohm
Pozycja 2 80W na wyjściu na kanał przy 8ohm

Liczę na Wasze opinie. Wszelką krytykę przyjmuję na klatę z nadzieją otrzymania wsparcia :)
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

Halogen76

New member
Witam. Nie musi być amplituner ale muszę podłączyć tuner NC+ oraz PS3.
Oglądając amplitunery stereo marantz czy harman nie zauważyłem aby były wyposażone w cyfrowe wejścia. Bodajże jeden egzemplarz miał jedno wejście cyfrowe i to wszystko.
A jaka moc amplitunera stereo dla Altus 150?

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Zerknij na Harmana 3490, Onkyo TX-8050. Oba mają wejścia cyfrowe. Harman 2szt, a Onkyo 4szt. Co do mocy to nie musisz się tak tym przejmować. Wzmacniacze około 40-50W powinny spokojnie napędzić Twoje kolumny. Jak będzie więcej to też się nic nie stanie. Będziesz miał większy zapas mocy, po prostu musisz rozsądnie kręcić potencjometrem.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ja bym stawiał na wzmacniacz stereo, bo lepiej napędzi te kolumny. Nie wiem jak PS3, bo nie posiadam, ale dekoder N-ki ma możliwość podpięcia audio po analogu. A po co Ci podłączenia cyfrowe jak i tak słuchasz na 2 kolumnach? Połączenie cyfrowe ma sens jak ktoś posiada kolumny w systemie 5.0 itd. i nadawany jest materiał DD czy DTS.

Halogen76

New member
Dzięki za odpowiedź, za sugestie i proponowane modele. Nie będę ukrywał że amplituner stereo jest jak najbardziej brany pod uwagę. Bardzo ładne ONKYO TX-8050 oraz YAMAHA R-N500. Jednak jedna rzecz mnie zastanawia a nawet martwi. Co z obrazem w momencie kiedy podłączę dysk twardy do amplitunera a trzeba będzie wybrać album do odsłuchania? Brak np. hdmi do telewizora stwarza jakiś problem w tym zakresie. Nie chcę stwarzać sztucznych problemów i tu marudzić jednak są to uważam kwestie dość ważne. (przynajmniej dla mnie)

jaco.37

Member
Bez reklam
Jeśli podłączysz dysk twardy pod to Onkyo, to telewizor nie będzie Ci potrzebny.Wszystko łatwo i prosto steruje się z poziomu wyświetlacza tego amplitunera.
Nie wiem jak z Yamahą.

Halogen76

New member
Pytanie odnośnie Onkyo TX-8050

Moc wyjściowa przy 6 Ω, 1 kHz, 1%, 1 kanał wysterowany IEC 130 W
Moc dynamiczna (3 Ω Front) 180 W + 180 W
Moc dynamiczna (4 Ω Front) 160 W + 160 W
Moc dynamiczna (8 Ω Front) 100 W + 100 W

Jak mają się powyższe dane do moich Altus 150 8 Ω?
Co znaczy jeden kanał wysterowany?
Ten zapis widzę praktycznie przy opisie każdego modelu.

Cytując Marantz - przyklad:

Moc wyjściowa (6 ohm, 1 kHz, 1% dla 1 kanału) 200 W
Moc wyjściowa (6 ohm, 1 kHz, 0.7% dla 2 kanałów) 165 W
Moc wyjściowa (8 ohm, 20 Hz - 20 kHz, 0.08% dla 2kanałów) 125 W

Nie ma słowa, że któryś z kanałów jest wysterowany.

collider

New member
Bez reklam
A ja na twoim miejscu zobaczyłbym jeszcze tradycyjny wzmak Pioneer A30. To takie kropnięcie w starym stylu. Do tego fajny design. Altusy już się cieszą na tą myśl :)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Pytanie odnośnie Onkyo TX-8050

Moc wyjściowa przy 6 Ω, 1 kHz, 1%, 1 kanał wysterowany IEC 130 W
Moc dynamiczna (3 Ω Front) 180 W + 180 W
Moc dynamiczna (4 Ω Front) 160 W + 160 W
Moc dynamiczna (8 Ω Front) 100 W + 100 W

Jak mają się powyższe dane do moich Altus 150 8 Ω?
Co znaczy jeden kanał wysterowany?
Ten zapis widzę praktycznie przy opisie każdego modelu.

Cytując Marantz - przyklad:

Moc wyjściowa (6 ohm, 1 kHz, 1% dla 1 kanału) 200 W
Moc wyjściowa (6 ohm, 1 kHz, 0.7% dla 2 kanałów) 165 W
Moc wyjściowa (8 ohm, 20 Hz - 20 kHz, 0.08% dla 2kanałów) 125 W

Nie ma słowa, że któryś z kanałów jest wysterowany.

Jeden kanał wysterowany praktycznie nie powinien Cię obchodzić, bo to jest wtedy jak byś podłączył jedną kolumnę. Analogicznie 2 kanały wysterowane - 2 kolumny podłączone itd. Producenci często podają wysoką moc, ale przy jednym kanale wysterowanym. Taki chwyt:) Tymi Watami to bym się zbytnio nie sugerował, bo możesz posłuchać jak zagra ampli KD przy np. 100W przy 2 kanałach, a wzmak stereo przy 50W, na danych kolumnach. Często można się bardzo zdziwić.

Halogen76

New member
Dzięki Wam na 90% pójdę w stronę stereo a nie kd. Myślę że na tę chwilę Onkyo TX-8050 jest jak najbardziej w zasięgu.
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie kabli głośnikowych. Czy wskazane są tutaj konkretne wymagania?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Temat kabli jest ciężki, bo jedni coś słyszą a inni nie. Kable ogólnie kupuje się po skompletowaniu już całego zestawu. Ważniejszy jest przekrój. Uzależniony jest on od dlugości kabla i mocy zestawu. W warunkach domowych kupuje się na fronty przeważnie 2,5mm-4mm, chociaż uważam że ten pierwszy przekrój spokojnie wystarcza. Również sugeruje się aby kable do obu kolumn były jednakowej długości, ale czy to jest do usłyszenia to już inna bajka:) Jeżeli masz kasę możesz kupić coś lepszego, a jeżeli nie to wystarczą zwyłe miedziaki za 3zł/m. Osobiście do Altusów bym nie inwestował w coś lepszego, bo to kolumny do muzyki dyskotekowej i daleko im do finezji i delektowania się niuansami.

Do góry