Zacznij od pobrania najnowszej wersji Version 0.6.0.1 (chyba że już masz zainstalowaną)
ustaw profil renderowania na Sony Bravia TV (ten profil odtwarza prawie wszystkie formaty video) ,
a co do przycinania filmów 1080p to wina leży po stronie kompa lub routera i jeśli masz zainstalowanego Kasperskiego.Dla przykładu podam moją konfiguracje: Laptop HP Pavilion dv5 1070ew,Procesor Intel Core2 Duo T9400 2 x 2.53GHz,Ram 4GB DDR2 800Mhz,NVIDIA Geforce 9600GT,Płyta Gł lapka 1067Mhz,Windows 7 64bit sp1 , ale mniejsza o dane bo i tak przy transkodowaniu procek nie bierze więcej niż 30%,za to dysk twardy w przypadku filmów HD i FullHD mieli strasznie a to dlatego że Serviio musi transkodowac .mkv do formatu MPEG2TS przy czym jeśli masz zainstalowany antyvir Kaspersky lub inny automatycznie skanuje nowo stworzony plik w c:\Windows\Temp\Serviio\ co przekłada sie na spadek wydajności HDD, w przypadku filmów .m2ts lub .mts nie następuje transkodowanie i film leci bezpośrednio z dysku a nie jak w przypadku .mkv z pliku .stf w Temp.Teraz router,przydał by się w miarę szybki ale podstawowy wi-fi 50Mbps powinien sobie dać rade bez żadnych problemów,u mnie serwer DLNA leci z lapka po Wi-Fi (TPLink 300Mbps Wireless N) do routera i z niego kabelek do TV G20,transfer podczas filmów .mkv w zależności jakie film ma bitrate ale przypuśćmy że średnio 8500kbps waha się miedzy 4-15Mbit/s więc niezbyt duż

K wiec morał taki że chyba dysk nie wyrabia z przekazem transkodowaniego pliku ,oczyść TEMP np: programem CCLANER,wyłącz antywira i zbędne programy które mogą " zakłócać prace dysku".Router - myślę ze nie stwarza problemów jeśli masz WI-FI to podłącz kompa na kablu do niego i sprawdź.Możesz tez poczekać aż Serviio transkoduje cały film do MPEG2TS 5-15 min oczekiwania
Drugie pytanie ma kilka rozwiązań
1.Wywal zbędne ścieżki audio (np: w MKVmerge ) zawsze możesz wyeksportować sobie audio do pliku programem MKVExtract i potem w razie czego wstawić do filmu.
2.Wczytaj film do MKVmerge ,zaznacz pierwszą ścieżkę audio jeśli English to Language: ustaw na ENG
Default track flag: NO
Zaznacz Polską ścieżkę audio Language: POL Default track flag: YES Force track flag: YES
(musisz pokombinować z ustawieniami Default track flag i Force track flag,ja wywalam audio ENG i mam tylko POL)
No.... to chyba tyle