Nie pamiętam dokładnie jak to zrobiłem ale bardzo podobnie jak w opisie z linku, który podał krompac:
How To Disable Firmware Updates - SamyGO
1. Przy wyłączonym telewizorze wciskasz po kolei na pilocie
[INFO] [MENU] [MUTE] [POWER] Powinno Ci się wyświetlić menu serwisowe!!! Od tego miejsca musisz być ostrożny!!! Klawisze lewo / prawo zmieniają wartości a klawisze góra / dół służą do poruszania się po menu.
2. Musisz wyłączyć OTN Support. Ścieżka do tej opcji może być różna w zależności od modelu. Tutaj zaczęły się w moim przypadku małe schody bo wyglądało to inaczej niż na zdjęciach z linka. Na pewno musisz sprawdzić jaki masz model.
2.1. Modele MST (kiedy w nazwie firmware zawarte jest "MST" np. T-MST12DEUC) - większość E/F-5xxx/6xxx i H.
Dla modeli E-5xxx/6xxx i H ogólnie ścieżka jest następująca: Service Menu -> "Control" (or "Option") -> "Sub Option" -> "OPTION_SWU" -> "OTN Support" -> Off
Dla modeli F-5xxx/6xxx: Service Menu -> "Option" -> "MRT Option" -> "OTN Support" -> Off
2.2. Modele nie MST (kiedy w nazwie firmware nie ma zapisu "MST np. T-FXPDEUC) - większość modeli E/F-7xxx/8xxx/9xxx oaz wyższe modele H/HU. Najpierw trzeba wejść w rozszerzone menu serwisowe poprzez przyciski
FACTORY+3SPEED -
How to send FACTORY+3SPEED keys - SamyGO
Tego nie robiłem. W opisie jest jednak uwaga, że można uszkodzić telewizor zmieniając wartości. Trzeba być pewnym w 100% co się robi.
Dla modeli E-7xxx/8xxx ścieżka jest następująca: Service Menu -> "Control" -> "SWU" -> "OTN Support" -> Off
Dla modeli F-7xxx/8xxx/9xxx i H/HU: Service Menu -> "Control" -> "MRT Option" -> "OTN Support" -> Off
Nie wiem czy to możliwe ale z tego co pamiętam to mam model MST ale ścieżkę miałem jak dla modelu nie MST. Generalnie chodzi o to żebyś znalazł opcję OTN Support i wybrał dla niej wartość Off.
Aha, i nie biorę odpowiedzialności jak Ci się coś sknoci