Acoustic Energy NeoV2 Series 5.1

JaBrzoza

New member
Dość mocno zastanawiam się nad zakupem głośników w/w serii, a dokladniej zestawu:

Neo 3 british hifi Neo 3 loudspeaker manufacturer : acoustic energy
Neo 1 british hifi Neo 1 loudspeaker manufacturer : acoustic energy
Neo Centre british hifi Neo Centre loudspeaker manufacturer : acoustic energy
Neo Sub british hifi Neo Sub loudspeaker manufacturer : acoustic energy

Głośniki bedą grały pod Pioneer VSX-1021-K, Onkyo TX-NR708 lub Yamaha RX-V771 - ciezko sie zdecydować :-?

Filmy/Muyka: 50/50

Prosze o opinie urzytkownikow i osob, ktore słyszały jak grają te głośniki.

Dzieki za pomoc i opinie

remal

New member
Dokładnie ten zestaw był nominowany w Home Cinema Choice w 2011 -> http://www.hfc.com.pl/awards2011.pdf . W 2008 była testowana i chwalona pierwsza wersja w zestawie 7.2 z Onkyo 875 http://hcc.techradar.com/files/hcc_content/AE161.pdf .

Osobiście posiadam Neo 3 V1. Na prawdę dynamiczne kolumny z super średnicą, głęboko schodzącym basem i do wysokich też nie można się przyczepić w końcu siedzi w nich Vifa ;-)

Używałem ich chwilowo z Neo Centerem i tyłami B&W LM1 z Denonem 1906, Cambridgem 340R, 540R i 640R, a teraz grają z NADem 355 i z nim najlepiej zgrywają się brzmieniowo, a wzmak ma odpowiedni zapas mocy. Z Cambridgem kompletna porażka, już Denon sobie lepiej radził. Poprostu CA i AE nie można ze sobą łączyć.

Kolumny są jasne i potrzebujesz ciemnego i najlepiej ciepło grającego wzmacniacza. Ogólnie polecałbym Ci NADa T737 lub Viso Five, które ostatnio mocno staniało. O moc się nie martw, bo NAD ma taką politykę, że zaniża zawsze moc w specyfikacji, a rzeczywista jest większa. Mój 355 ma niby 2x80W, a zmierzona moc w teście z miesięcznika audio wynosi 105W przy 8 Ohm'ach. Pozostałe firmy robią często odwrotnie, nie licząc Harmana.

Natomiast jeśli NAD jest dla Ciebie zbyt spartański to Neo powinny chodzić dobrze z tym Onkyo. Pioneera nie słyszałem to się nie wypowiadam, Yamahę kiedyś miałem (co prawda rx-496, więc stary model i może zmienili szkołę dźwięku), ale kojarze że grała ciepło, ale dosyć jasno.

Do góry