Acoustic energy 103 porównanie z klipsch r-26f

matifcb

Member
Witam, narazie na pare lat salon 15mk z aneksem kuchennym 8mk. Wymiary salonu 3m na 5m, chciałbym ustawiać głośniki na dłuższej ścianie. Tv zaczyna się na wysokości 80cm dlatego boję się że klipsch beda za duże..
Kompletnie nic nie wiem o AE 103 w necie prawie nic o nich nie piszą, boję się co w przyszłości jak powiekszy sie salon czy dadzą radę. Sluchalem obu głośników na wzmacniaczu yamaha a50 i dla mnie laika obydwa graly zadowalajaco..

matifcb

Member
chodzi o to ze to inwestycja na lata. Teraz moze nie czuje roznicy a juz ktos mi powiedzial ze sa lepsze ( dla mnie pewnie teraz tylko w teorii ale mysle ze jak juz posiedze w temacie to sam naucze sie wychwytywac ze te sa lepsze bo to a te ze tamto)

ktos powiedzial ze wysokie tony sa w AE103 zle i lepiej np DALI ZESOR 7 zainwestowac. Mam 5 sklepów w miescie audio - nie liczac MM i Saturna w ktorych nie ma prawie nic, i w tych pozostalych tez bardzo ciezko mi odsluchac konkretne kolumny

matifcb

Member
znalazlem w Toruniu sklep ktory na stronie interentowerj ma mega duzą oferte i ma 5 kolumn ktore ja sprawdzic chcialem:
Melodika bl40
AE103
Klipsch R26F
DALI SENTOR 7
ELAC FS 77

tylko jak wczoraj bylem odsluchac ELAC w jednym sklepie. Sprzedawca powiedzial mi ze lepiej mniejsze podstawkowe ktore beda z wiekszej pulki i zagraja lepiej niz podlogowe gorszej jakosci. Podlaczyl mi do B&W CM1 i rzeczywiscie jak na male kolumienki graly zdecydowanie lepiej niz podlogowe..

Miotam sie czy nie obrac takiej taktyki - wyzszej jakosci mniejsze ktore do 20m2 i tak dadza rade

matifcb

Member
właśnie elektronike to chce zeby mi dobrali jakas. Wiadomo zalezy ile kosztowac beda kolumny ale mysle ze moge kupic od 1000do 2000zl.
Ja myslalem o wzmacniaczu ale co ide na odsluch gdzies to kazdy podpina pod amplituner i mi mowia ze lepiej amplituner. Ja nie chce miec zadnego radio sieciowego. Nie potrzebne mi to w ogole.

wydaje mi sie ze caly problem jest w podlaczeniu tego wszystkiego.
Chce konsole, tv i laptopa. Ja chcialem konsole i laptopa po hdmi do tv a z tv optyk do wzmacniacza. Glownie ogladamy filmy przez laptopa no i muzyka przez youtuba albo winampa.. nie mamy zadnych cd..

przez miesiace przegladalem i czytalem o podlogowych a teraz wychodzi na to ze male podstawkowe tez daja duzo szumu i mozna kupic zdecydowanie lepsze wiec w sumie mozemy te 2500-3000zl dac za kolumny i te 1500zl okolo za elektronike.

matifcb

Member
Przemyslalem maja sytuacje i jednak mysle ze kolumny podstawkowe beda dla mnie lkepsze. Raz ze maly salon wiec pewnie mniejsze sie lepiej wkomponuja a dwa ze niby w tym samym budzecie cenowym podstawkowe sa automatycznie w wyzszej klasie w porownaniu do podlogowek.

Mysle tez apropo doboru elektroniki o podpieciu laptopa jak to zrobic czy do tv po hdmi i z tv optyk i kupic juz jaki mi sie podoba wzmacniacz zaptykiem. Czy musze uzyc wbudowanego czy zewnetrzengo DACa i tak podpinac laptopa.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry