Zapomnij o IONie. Jeśli już to bierz coś na AMD Fusion.
ASUSTeK Computer Inc. - Motherboards
Sam posiadam jedną z nich E45M1-M PRO. Ponadto na upartego, przy dobrej wentylacji obudowy, mogą one działać pasywnie.
Najważniejsze to płynne odważanie filmów w Full HD bez przycieć. Po drugie wsparcie dla passthrough dźwięku HD (DTS HD Master i Dolby Digital TrueHD). Z jednym i drugim ION ma problem, ba, z tego co mi wiadomo to passthrough dla dźwięku HD w ogóle nie wspiera.
Dla odmiany platforma Fusion nie ma z tym żadnego problemu - działa u mnie bez problemów, zresztą przy użyciu XBMC. Przy czym w obecnej wersji, pomijając jedną z gałęzi deweloperskich, XBMC nie potrafi przepuszczać dźwięku HD do amplitunera, a jedynie go dekoduje. Potrafi to natomiast BOXEE, który też nie jest idealny, bo nie ma tego co ma XBMC, czyli dostosowywania częstotliwości odświeżania obrazu z częstotliwością materiału video. Pomijając te kwestie XBMC to najlepszy wybór do komputera typu HTPC. A w niedalekiej przyszłości XBMC powinien wspierać także passthrough, więc będzie to odtwarzacz idealny. Aczkolwiek ten problem można rozwiązać już teraz, używając do tego uruchamianych z poziomu XBMC, przy pomocy odpowiednich reguł, zewnętrznych odtwarzaczy, np. Power DVD.
Kolejna rzecz. Podłączenie do amplitunera - tylko i wyłącznie HDMI i to w wersji co najmniej 1.3, o SPDIF zapomnij.
Co do obudowy komputera. Zapomnij o pasywnych zasilaczach - są bardzo drogie.
Najlepiej kupić jakiś porządny z modularnymi kablami, a na pewno go nie usłyszysz.
Sam posiadam OCZ ModXStream Pro 500W i praktycznie zapomniałem o jego istnieniu, bo go po prostu nie słychać.
Co do iMON VFD - najlepiej kupić obudowę, która takowy posiada wbudowany.
Niestety, tego typu obudowy do tanich nie należą. Ponadto praktycznie nie ma żadnej alternatywy dla produktów iMon, a niestety idealne nie są. Czujnik podczerwieni jest słabiutki, wyświetlacz też nie jest rewelacyjny, oprogramowanie ma pewne wady.
Od siebie dodam, że od razu warto kupić nieco większą obudowę. Mniej problemów z wentylacją i masa miejsca na rozbudowę o kolejne dyski twarde. Sam posiadam obudowę Zalman HD 160 Plus, w której zamontowałem 4 dyski twarde, czytnik kart i napęd DVD (w planach mam napęd BD).
Dzięki temu mam komputer, który spełnia masę funkcji: odtwarzacz multimediów, klient torrent, domowy serwer wydruku, aplikacji, WWW, DLNA, NAS i co tam jeszcze sobie wymyślę.
A jak chcesz sobie oszczędzić kłopotów, kosztem możliwości późniejszej rozbudowy, to rozważ zakup gotowego odtwarzacza. Jeśli potrzebujesz sprzętu tylko do odtwarzania filmów HD w kontenerze MKV i Blu-Ray gotowy odtwarzacz to najlepszy wybór. Na przykład Dune HD Max.
BTW. Wierz w to co mówię, bo złożyłem już dwa takie komputery, dla siebie i szwagra, stoczyłem wiele walk, żeby wszystko zaczęło działać bez problemów. Nie wspomnę, że testowałem już kilka gotowych odtwarzaczy, różnych PopCornów, Dune'ów itd. itp.