Cześć
Kupiliśmy większe mieszkanie i w końcu będę mógł zaszaleć z TV. Teraz mamy 65" i mam niedosyt.
Planuję więc wyłącznie duże rozmiary 98".
Początkowo zakładałem kupno TCL 98p745. Ale ostatnio zastanawiałem się nad 98c955.
Zależy mi na systemie Atmos i Dolby Vision, więc niestety muszę odpuścić chyba Samsungi.
Teraz mam calkiem udany model 65nu8042, ale przeszkadza mi kiedy gram lub oglądamy film przy świetle (dziennym, sztucznym) i są bardzo ciemne obszary, to bardzo słabo to widać.
Wiadomo, finansowo wolałbym wydać 10 niż 23k, więc biję się z myślami. Planowany zakup gdzieś w połowie 2024, ale teraz już muszę wszystko zaplanować z uwagi na aranżację mieszkania.
Poniżej ankieta:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 40 m2 (z aneksem kuchennym)
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3-3,5 m (to jeszcze do końca nie wiadomo, zależy od projektu pokoju)
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-4 osoby
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? z lewej strony jest balkon, strona wsch-zach, na sam tv nie powinno padać słońce
7. Jaki masz obecnie telewizor? Samsung ue65nu8042
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? streaming (60%), Playstation 5 (40%), BD/DVD (bardzo sporadycznie)
10. Jakie urządzenia? Amplituner z Atmos, PS5, BD Onkyo, jakiś tuner kablówki
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? w tygodniu 2-3h, w weekend 5-6h
12. Czy zdarza się, że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Klasyczna telewizja bardzo sporadycznie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy, granie
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? nie
15. Czy zamierzasz grać w gry? TAK
16. Preferencje co do marki? Tak - zwracam uwagę, rozważam głównie TCL/Samsung
17. Preferencje co do wielkości? 98" (nie mniej)
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? zbytnie upłynnianie (nie lubię efektu teatru), ciemne obszary w filmach/grach
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? na tygodniu wieczorem, weekendy cały dzień (np. granie, bajki z dziećmi), wieczorem kino z żoną
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 10-23k
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? bardzo rzadko, tego nie planuję zmienić przez długie lata
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? bardzo dużo
23. Tv Ambilight: we własnym zakresie przy wykorzystaniu Govee
Kupiliśmy większe mieszkanie i w końcu będę mógł zaszaleć z TV. Teraz mamy 65" i mam niedosyt.
Planuję więc wyłącznie duże rozmiary 98".
Początkowo zakładałem kupno TCL 98p745. Ale ostatnio zastanawiałem się nad 98c955.
Zależy mi na systemie Atmos i Dolby Vision, więc niestety muszę odpuścić chyba Samsungi.
Teraz mam calkiem udany model 65nu8042, ale przeszkadza mi kiedy gram lub oglądamy film przy świetle (dziennym, sztucznym) i są bardzo ciemne obszary, to bardzo słabo to widać.
Wiadomo, finansowo wolałbym wydać 10 niż 23k, więc biję się z myślami. Planowany zakup gdzieś w połowie 2024, ale teraz już muszę wszystko zaplanować z uwagi na aranżację mieszkania.
Poniżej ankieta:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 40 m2 (z aneksem kuchennym)
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3-3,5 m (to jeszcze do końca nie wiadomo, zależy od projektu pokoju)
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-4 osoby
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? z lewej strony jest balkon, strona wsch-zach, na sam tv nie powinno padać słońce
7. Jaki masz obecnie telewizor? Samsung ue65nu8042
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? streaming (60%), Playstation 5 (40%), BD/DVD (bardzo sporadycznie)
10. Jakie urządzenia? Amplituner z Atmos, PS5, BD Onkyo, jakiś tuner kablówki
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? w tygodniu 2-3h, w weekend 5-6h
12. Czy zdarza się, że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Klasyczna telewizja bardzo sporadycznie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy, granie
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? nie
15. Czy zamierzasz grać w gry? TAK
16. Preferencje co do marki? Tak - zwracam uwagę, rozważam głównie TCL/Samsung
17. Preferencje co do wielkości? 98" (nie mniej)
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? zbytnie upłynnianie (nie lubię efektu teatru), ciemne obszary w filmach/grach
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? na tygodniu wieczorem, weekendy cały dzień (np. granie, bajki z dziećmi), wieczorem kino z żoną
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 10-23k
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? bardzo rzadko, tego nie planuję zmienić przez długie lata
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? bardzo dużo
23. Tv Ambilight: we własnym zakresie przy wykorzystaniu Govee