85C805 vs 85MQLED85 vs Hisense 85U7KQ?

mpDante

Member
Bez reklam
Będę miał możliwość wymiany tv na większy, aktualnie LG 77B13.
Najlepiej cenowo wypadają TCL 85C809 i nowy 85MQLED85, więc szukam czegokolwiek co wskaże różnice między nimi. Co ciekawe, ten nowy mogę mieć niewiele taniej. Trochę więcej musiałbym dać za Hisense 85U7KQ, bo NQ jest już nieopłacalny. W 75" Hisense ma IPSa, więc pytanie co jest w 85"?

Wydawało mi się, że można nowego TCLa porównać do QM7, ale rtings sugeruje, że to odpowiednik C805... teoretycznie MQLED powinien mieć więcej stref, a "wybierz.tv" podaje, że to odpowiednik C765, a w innym miejscu, że C765 zastępuje C805, co już w ogóle powoduje zamieszanie.

Żadnych innych nie biorę pod uwagę, bo alternatywą jest zakup ponownie oleda 77B4 lub ewentualnie jeszcze są 77C3.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Dobry mini led 85" zrobi duże wrażenie. TCL 85mled 85 - w tej klasie opisywanej , zagra najlepiej.

mpDante

Member
Bez reklam
Nie da się porównać tv w warunkach sklepowych, a nawet gdyby to nie znajdę sklepu w okolocy, który ma oba 85" wystawione.

Głównie mnie interesuje czy MQLED będzie lepszym wyborem od C805/9... bo póki co logika wskazuje, że powinno tak być.

@kiki: jaka matryca siedzi w Hisense 85U7KQ? VA?

mpDante

Member
Bez reklam
Zawsze leda można oddać i wrócić do oleda. Chcę przymierzyć się do większego TV, ale tylko pod warunkiem, że będzie tańszy... dlatego nie biorę pod uwagę np. C855.

mpDante

Member
Bez reklam
85mqled85 jak dobrze pójdzie, to kupię za 6800... za oleda odzyskam 10k, więc budżet nie jest problemem, ale na oleda 83 braknie ;-)

luck76

Well-known member
C805 poza UE występował pod nazwą c755, więc generalnie jest porządek w chronologii nazewnictwa :)
To taki podstawowy miniLED, niższa średnia półka. Generalnie Chińczycy zarówno z TCL w typoszeregu C jak i Hisense w typoszeregu U cyfrę siedem rezerwują dla najniższych miniledow, 8 dla średnich a najwyższych jest galimatias ale jak jest X to z reguły najwyżej pozycjonowane. Jesli nie obawiasz się wypalenia i nie chcesz non stop oglądać sportów zimowych (narty, hokej) i nie zwracasz uwagi na spadek jasności w scenach z dużymi powierzchniami o wysokiej luminancji a zależy Tobie na wysokiej szczegółowości ciemnych scen (pomijając dithering i przejścia tonalne) wówczas nie spodobają się Tobie wspomniane miniliedy.

mpDante

Member
Bez reklam
Na tą chwilę trochę podnieśli mi cenę na zakup pracowniczy, więc muszę poczekać... ale najbliżej mi do 85mqled85 (C765), o którym niewiele można znaleźć. Mam tylko dostęp do 56/65".

Do góry