85" i/lub wiecej. Jakość/cena - co wybrać.

Aga92

New member
Cześć!

Szukam czegoś 75+ cali i przyciągnął mnie ciąg znaków "86UN85003" oraz słowo "test" w tym wątku. ;) Coś się udało potestować?... to nowy model bez żadnych recenzji i takowa by się przydała. Plota krąży że 82" (82UN85003) ma tak jak poprzednik MVA i jako tako nadaje się do oglądania nocą - wiadomo jak to wygląda w 86"?

Wstępnie mam wybranego tego LG 82" i czekam na okazję (aktualnie jedyny dość bezpieczny sklep to ten na "S", ew. czeskie oferty na allegro które też sobie chwalą), ale zastanawiam się czy są jakieś inne opcje warte rozpatrzenia i dołożenia złotówek (np. ów 86").

Założenia:
- TV raczej na długo, 5 lat w górę, potem pewnie OLED 88";
- pomieszczenie bardzo zacienione (słońce zagląda tylko rano i nie sięgnie ekranu - używany wieczorami);
- odległość: 3.5-3.8m zależnie od ustawienia kanapy (siedzimy na wprost) / uchwytu na TV;
- zastosowanie: głównie podpięty mocny PC (konkretów nie znam ;) ale wiem że będzie za jakiś czas wzmacniany pod kątem wysokiej rozdzielczości) w celach rozrywkowych jak gry (ma dawać radę z ruchem: platformówki dla dzieci; wiedźminy dla dorosłego), filmy/seriale/dokumenty (chyba dobrej jakości: 'zbuforowany' YT, własne mp4), muzyka 'w tle' (koncerty mp4 / Tidal); drugorzędnie zwykła TV/Cyfra (akt desperacji którego raczej nie planujemy, ale może się założy anteny) + netflixopodobne (zatłoczone łącze, więc wieczorami się nie da);
- budżet: im mniej tym lepiej :grin:

Gdyby oledy 77" (np. te bajeranckie z ambilight) chodziły po 8tyś to nie było by dylematów... a tak, cóż począć?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Na oleda 88" cenowo to trzeba będzie poczekać z 8 lat.
Brałbym tego LG 86 UN85003 do Twoich warunków.

Aga92

New member
Widzę że dostałam mailowe powiadomienie o odpowiedzi w tym wątku której tu wcale nie widać - usterka (czy jestem aż tak ślepa?)?

Kiki (data 05-08-2020 12:27):
"Na oleda 88" cenowo to trzeba będzie poczekać 8 lat. Brałbym tego LG 86 UN85003 do Twoich warunków."

Jak do tego LG ma się KD-85XH9096 który teraz jest intensywnie promowany? Pod kątem podpiętego PC Sony poradzi sobie lepiej (w końcu robią PlayStation) czy wygra LG? Oba te modele są na MVA i tak samo będą świecić wieczorem czy któryś ma przewagę?

Do góry