85 cali, miniLED, dużo stref wygaszania czyli dobry obraz i niezawodność - jaki TV wybrać?

phoenix_me

Active member
Od ponad 10 lat użytkuję TV Sharp, a konkretnie model LC60LE635E. W dzień prezentuje się bardzo ładnie, plastyczne kolory. W nocy, no cóż, ze względu na rodzaj podświetlenia na czarnym ekranie spory ghosting ale kolory nadal bardzo ładne.
Pora na zmiany. OLED'ów się boję więc zostaje jak dla mnie miniLED za sporą ilością stref wygaszania. TV planuję kupić w ciągu 2-3 miesięcy - mogę ciut poczekać jak miałoby się pokazać coś na co warto czekać.
Po krótkim rozeznaniu rynku wstępnie zacząłem myśleć o Samsung QE85QN85B. Na podstawie suchych parametrów nie znalazłem nic lepszego w podobnym przedziale cenowym. Jeżeli się mylę to proszę mnie wyprowadzić z błędu. Podobno TCL wypuszcza w tym roku miniLED który będzie dostępny też w rozmiarze 85 cali oraz będzie miał ponad 2000 stref wygaszania.
Co dla mnie jest ważne to niezawodność której jakimś tam miernikiem może być długość gwarancji. Jak wspomniałem mój SHARP zasuwa ponad 10 lat bez żadnej awarii.
Netflix, Amazon Prime i zwykła naziemna TV - do tego używam TV. Oglądany jest różnie, zarówno w dzień jak i wieczorem (ostatnio z przewagą tego drugiego).

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
TCL będzie miał 2300 stref i dobrą cenę - więc warto poczekać jeśli szukasz w tej klasie. Jeśli zakup dziś to masz 85C735 - świetny model.

tdk76

Active member
jeśli będzie miał nowy soc mediateka to najwcześniej w 3 kwartale, chyba że opracowali własny chip to wcześniej

phoenix_me

Active member
Jakieś bardo dużej presji na termin nie mam, a wstępne recenzje z CES są bardzo obiecujące. Poczekam ze dwa miesiące i zobaczymy jak będzie rozwijać się sytuacja z dostępnością czy też raczej info o planowanej dostępności.
TCL będzie miał 2300 stref i dobrą cenę
Trzymam za słowo - z tą dobrą ceną.

Do góry