78KS9500 Czy to nadal dobry tv

piterek45

New member
TCL nie zajmuje się czytaniem i prostowaniem informacji - o tym też pisaliśmuy już .

No ok nikt tego nie robi i przez to są właśnie takie kwiatki :sad:
A teraz zapytam jeszcze raz ciebie nie menagera TCL bo on mnie nie interesie
Czy HDR w tym tclu będzie taki sam jak w Samsungu mając na uwadze że matryca Samsunga jest2.5 raza jaśniejsza i ma do tego FALD
Bo ja uważam że HDR samsunga zmiażdży tcla z uwagi na powyższe

Daj jakiś link do testu tej 75tki TCL chce zobaczyć wyniki
Narazie tylko i wyłącznie cena mnie zachęca do niego

barburian

New member
Bez reklam
Tv

No ok nikt tego nie robi i przez to są właśnie takie kwiatki :sad:
A teraz zapytam jeszcze raz ciebie nie menagera TCL bo on mnie nie interesie
Czy HDR w tym tclu będzie taki sam jak w Samsungu mając na uwadze że matryca Samsunga jest2.5 raza jaśniejsza i ma do tego FALD
Bo ja uważam że HDR samsunga zmiażdży tcla z uwagi na powyższe

Daj jakiś link do testu tej 75tki TCL chce zobaczyć wyniki
Narazie tylko i wyłącznie cena mnie zachęca do niego

Skoro wiesz że Samsung ma lepszy HDR z uwagi na szczytową jasność 1240cd/m2
a średnia jasność oscyluje na poziomie 900 cd/m2 to fizyki się nie oszuka i TCL z jasnością
400 cd/m2 nie będzie miał lepszego HDR-a. Do TCL skłania tylko cena - oni dopiero uczą się robić
dobre telewizory .

piterek45

New member
Barburian mam dokładnie takie samo zdanie jak ty
Ciekawi mnie opinia Kikiego co do tej kwestii bo może tcl wytycza jakieś nowe standardy w tej kwestii

Ostatnia edycja:

barburian

New member
Bez reklam
KIKI chce po prostu sprzedać Telewizor ten czy inny którego jest dystrybutorem i to jest Jego praca i Jego biznes.
TCL jedynie w testach i pomiarach można sprawdzić , ale zakładam że parametry będą na poziomie zbliżonym do zeszłorocznego Philipsa 65PUS7601
tam też jasność była na poziomie 350-400 cd/m2

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Wywalając 18k na tv zdecydowanie wolałbym Samsunga, LG czy Sony niż jakiegoś świeżaka na rynku. Nie neguje możliwości czy zalet TCL, ale nie znam firmy ani jej polityki gwarancyjnej.

piterek45

New member
No przy 18k to nawet nie brał bym pod uwagę TCLa, tyle że on ma być za 9.5k więc połowa tego
Idąc dalej zastanawia mnie czy on jest konkurencją dla tv po 10k czy po 30k bo taka jest cena Samsunga obecnie na stronie Samsung Polska
A że ja mam go za 18 to raczej na plus

barburian

New member
Bez reklam
Tv

No przy 18k to nawet nie brał bym pod uwagę TCLa, tyle że on ma być za 9.5k więc połowa tego
Idąc dalej zastanawia mnie czy on jest konkurencją dla tv po 10k czy po 30k bo taka jest cena Samsunga obecnie na stronie Samsung Polska
A że ja mam go za 18 to raczej na plus

Jeśli jest nówka sztuka w kartonie to bym szedł w tego Samsunga .
lub za 19.900 - tego SONY podzwoń po SONY Center i negocjuj z cenę.

Telewizor SONY KD-75XD9405BAEP - 4K HDR, Android, Triluminos, XDR PRO - odbierz w Sony Centre Rzeszów RYSPOL

piterek45

New member
Hehehe Barburian trochę przeceniasz moje możliwości finansowe bo miało być max 12k a ja i tak podciągnąłem na 18 tylko i wyłącznie z uwagi na to że to 78 cali i że nowy pudełkowy . Pomijam fakt że będzie z uwagi na cenę brany na raty 0%.
Sony niestety jest już poza moim budżetem bo o ile może dało by się go znaleźć za 20 klocków to rat 0% w tej cenie nikt mi nie da za pudełkowego .
Poczytałem jeszcze po twoich sugestiach o tym soniaku i powiem że maszynka naprawdę ok .Fald i upłynniacz deko lepszy ma od Samsunga, no ale wszystkiego mieć nie można hehe
Samsung za to ma sporo wyższą jasność i 3 cale więcej ,raty 0
Więc chciał nie chciał zmuszony jestem dać im "remis"ze wskazaniem na Sama z uwagi na cenę i warunki zakupu.
Jadę do sklepu właśnie może na miejscu jeszcze coś wycyganie hahah

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
pitrek45
HDR zmiażdży TCLa ???
1 Nie zmiażdży - po jasność badana na Samsunga spada chyba po 15 minutach do połowy wartości ( o ile dobrze pamiętam)
2.W cenie jednego Samsunga 75" mam dwa TCL 75C70 - a różnica ceny w żaden sposób nie pokrywa różnicy jakości.
3. Test 75" powinien być za trzy dni.
Ale to Twoja kasa i Twój wybór.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
burburian - mamy na pokładzie wszystkie (oprócz starych i nie produkowanych modeli) 75".
Na każdy cena powinna być najlepsza dla niebieskich członków forum.
Napisałem swoje uwagi wynikające z porównań i inwestycji kasy.
Najwięcej 75" sprzedaliśmy Sony i Tcla. I jedni i drudzy są zadowoleni.
I napisałem co ja bym zrobił i czym się kierowałem.
Każdy wybierze to co uważa.

Jeszcze raz
Ja bym wybrał TCLa i poczekał na Oleda .

barburian

New member
Bez reklam
KIKI masz rację, niech każdy wybiera co mu pasuje im więcej doradzających
tym więcej opinii - wszyscy chcemy, a nawet o tym marzymy by OLEDy 77 cali spadły do poziomu cenowego poniżej 20 tyś . Czas pokaże 5 lat zleci jak z bicza strzelił .

piterek45

New member
pitrek45
HDR zmiażdży TCLa ???
1 Nie zmiażdży - po jasność badana na Samsunga spada chyba po 15 minutach do połowy wartości ( o ile dobrze pamiętam)
2.W cenie jednego Samsunga 75" mam dwa TCL 75C70 - a różnica ceny w żaden sposób nie pokrywa różnicy jakości.
3. Test 75" powinien być za trzy dni.
Ale to Twoja kasa i Twój wybór.

Pierwsza sprawa to to nie jest 75" tylko 78"więc powierzchnia ekranu sporo większą 8cm prawie po przekątnej dla mnie to dużo
Druga kwestia to jasność cytat z HDTV . UK
Przy kalibrowaniu punktu bieli do D65 szczytowa luminancja w trybie HDR mierzyła 1 455 cd / m 2 w oknach o rozmiarach określonych przez UHDA dla certyfikacji Ultra HD Premium i niższym, ale wciąż imponującym 605 cd / m 2 na pełnym poziomie. biały raster pola
Co daje 50%swiatla więcej jak w TCL ale jeśli tylko cały czas by waliło białe światło
A w tcl to co pewnie jakimś cudem non stop na maxa będzie świecić ? Domyślam się że z 5 minut i spadnie do 250 CD /m2
Wygląda na to że Samsung nawet na maxymalnym obciążeniu non stop będzie świecił lepiej jak tcl w piku .
Sami w testach piszecie że 400 to nie jest zadowalające do HDR a tu nagle TCL który ma pewnie ze 250 ma być pogromcą telewizora z certyfikatem ultra bo jest tańszy
A że HDR wcale nie widać no to przecież nie musi bo jest tańszy o połowę ważne przecież że ma.

Gdzie tu logika
NAGLE NIC SIE NIE LICZY?

Co to znaczy niewspółmiernie droższy ? Nigdy tak nie jest że coś 2 razy droższe jest 2 razy lepsze
A najciekawsze jest to że w pojedynku TCL kontra świat nie liczą się już żadne systemy typu
Fald
Pełne podświetlenie direct
Upłynniacze wszelkiej maści 2 razy szybsze jak w tcl
Wszystko to nad czym pracowali przez dziesiątki lat idzie o dupę potłuc

Po co wy robicie te testy ? Zaczynam się zastanawiać skoro na wszystkie choroby jest jedno lekarstwo TCL
Szczerze powiem że wolę te 5 lat czekać na oleda ale patrząc w Samsunga który na tą chwilę spełnia pewne wymogi w mojej ocenie o wiele bardziej

A już pół żartem pół serio to pewnie w dziedzinie motoryzacji też wybierzesz np pickupa marki Tata bo przecież to to samo co hilux tylko 4 razy tańsze a w sumie to samo robi

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ja polecam Oleda 77G7.
Nigdzie nie powiedziałem ze lakarstwm jest TCL
Napisałem po polsku i bardzo wyraźnie że ja bym tak zrobił.
Czy są różnice ?
Zawsze są.
Nie pisałem ze HDR nie jest zadawalającej bo nie lubię HDR.
Byłem nawielu ślepych pokazach w Europie dla dziennikarzy
Zdecydowana większość wybierała każdorazowo jako lepszy obraz bez HDR.
Porównywaliśmy na Oledach Philipsa , Loewe, Qledach.

HDR ok ale w Projektorach laserowych Sony, Jvc za 30.000 euro.
Wiele osób łapie się oczywiście na marketing.
Jak kiedyś było z technologia 3D.
Od pierwszych pokazów mówiłem, że to sztuczne i nie naturalne i że padnie.
Ale każdy ma własne potrzeby .
Nie znaczy, że jak ktoś ma inne to jest be...

piterek45

New member
No właśnie a ja HDR lubię i na ten marketing mnie złapali
Ale jasność to nie tylko HDR to także w parze z faldem wyższy kontrast , w mocnym oświetleniu lepiej sobie poradzi taki tv
Kiki Żeby było śmiesznie 3d też bardzo lubię pasywne i bardzo ubolewam że ten Samsung go nie ma
pasywne 3d 2x fulhd to dla mnie bajka

Zresztą nie tylko ja ubolewam ale i cała żesza fanów 3d a jest ich bardzo wielu .
Myślę że każdy ma inne potrzeby i inne zeczy są dla niego kluczowe
TLC ma napewno cenę i niezłe parametry ale dla mnie to jeszcze trochę za mało żeby dać 9.5 k pomijam kwestie poczucia marki ,utraty wartości , możliwości odsprzedaży.
Wybrałem Samsunga bo w moim odczuciu te 18k jest wydane dobrze
A powiedz mi kiki jaki ty masz w domu prywatnie tv tylko tak uczciwie?

pantomima

Banned
Wywalając 18k na tv zdecydowanie wolałbym Samsunga, LG czy Sony niż jakiegoś świeżaka na rynku. Nie neguje możliwości czy zalet TCL, ale nie znam firmy ani jej polityki gwarancyjnej.

Majac odlozone 18 tys na tv , wstrzymalbym sie , odczekal , w tym czasie dorzucil troche kwitow i bral sie za 65" oleda :)

Do góry