siema
Doinformowane kupno telewizora to jest jakaś masakra.
Zagraniczne serwisy (jak Rtings) to sobie można poczytac dla zabawy bo te same modele na USA a na EU potrafią się różnić diametralnie.
Chciałem kupić mocno polecany 75" 91b. Przegapiłem promocję, a teraz nigdzie ich nie ma.
No to kupię 92c, ponoć następca.
Ale gdzies wyczytałem że on chyba na IPS jest, to zacząłem drążyć.
jest sobie na KomputerSwiat recenzja:
Gdzie pisza że modele 55 i większe są na ADS/IPS.
No to nie, to nie chcę IPS, bo wolę czerń niż kąty, wezmę 85c, który gdziekolwiek znalazłem informacje to mówią że VA.
Ale poszedłem do MediaMarkt, mieli 85C. nie porównam.
To poszedłem obok do RTVAGD, mieli 65qn85c i 55qn92c (czyli jak 55 to wg recenzji KS już na ADS/IPS).
Jest gość w koszulce Samsung to pytam, czy 92c jest IPS.
Mówi że nie, to własnie 85c jest na IPS a 92c to lepszy model więc na VA.
łatwo sprawdzić, podchodzimy do 85c, przeciąga palcem, zostaje smuga. Ooo... Czyli 85c jest na VA mówi.
(nie wiem na ile to prawda z tym testem ze smugą, ale doczytałem o tym i chyba prawda).
no to idziemy do 92c, test palca, smuga, niby VA.
Skoro nawet sam gość od samsunga nie wie o co chodzi i jest zaskoczony to najs.
Ale gdzies czytałem że 92c ponoć nie ma tej powłoki antyrefleksyjnej co 91b, wyjąłem latarkę, jest tęcza, na 85c obok tęczy nie ma.
Ogólnie to czy w 2024 jest jakiś sposób żeby dowiedzieć się rzetelnie tak podstawowych parametrów telewizora jak typ matrycy, ilość stref, jasność? Czy jest to jakieś TOP SECRET strzeżone info.
Na różnych stronach z parametrami ekranów tego akurat modelu 92 nie ma.
Pisałem do supportu o tą informację tydzień temu, zero odpowiedzi.
Na ten sam adres pisałem z innego maila o kod rabatowy, odpisali na drugi dzień.
Czy ktoś może jakos sensownie i definitywnie powiedzieć czy 75" 92c będzie VA czy IPS?
Czy ten test ze smugą jest 100% legitny do rozróżnienia IPS/VA?
Czy jeśli ten 55" który wg recenzji Kś miał już być na IPS ale w sklepie nie jest (bo smuga) tzn że 75" też będzie?
Czy ten sam model kupiony ze strony samsunga może mieć inna matrycę niż ten np. w RTVAGD?
Dopłacił bym trochę do tego 92c vs 85c jeśli bym wiedział że to VA, ale jak się mam potem bujać ze zwrotami takiego pudła i tracić przy tym jednorazowe kody na zniżki (bo pewnie przy zwrocie mi ich nie reaktywują), to chyba bezpieczniej po prostu kupić ten 85c.
Doinformowane kupno telewizora to jest jakaś masakra.
Zagraniczne serwisy (jak Rtings) to sobie można poczytac dla zabawy bo te same modele na USA a na EU potrafią się różnić diametralnie.
Chciałem kupić mocno polecany 75" 91b. Przegapiłem promocję, a teraz nigdzie ich nie ma.
No to kupię 92c, ponoć następca.
Ale gdzies wyczytałem że on chyba na IPS jest, to zacząłem drążyć.
jest sobie na KomputerSwiat recenzja:
Piekielnie drogi, ale czy wart swojej ceny? Testujemy telewizor Samsung
Samsung ma w swoim portfolio telewizory na każdą kieszeń. Dużym zainteresowaniem cieszą się tańsze modele, zwłaszcza wśród osób, które szukają TV do oglądania telewizji i okazjonalnie chcą skorzystać z Netfliksa czy innych tego aplikacji. Firma ma do zaoferowania również telewizory premium. Ich...
www.komputerswiat.pl
No to nie, to nie chcę IPS, bo wolę czerń niż kąty, wezmę 85c, który gdziekolwiek znalazłem informacje to mówią że VA.
Ale poszedłem do MediaMarkt, mieli 85C. nie porównam.
To poszedłem obok do RTVAGD, mieli 65qn85c i 55qn92c (czyli jak 55 to wg recenzji KS już na ADS/IPS).
Jest gość w koszulce Samsung to pytam, czy 92c jest IPS.
Mówi że nie, to własnie 85c jest na IPS a 92c to lepszy model więc na VA.
łatwo sprawdzić, podchodzimy do 85c, przeciąga palcem, zostaje smuga. Ooo... Czyli 85c jest na VA mówi.
(nie wiem na ile to prawda z tym testem ze smugą, ale doczytałem o tym i chyba prawda).
no to idziemy do 92c, test palca, smuga, niby VA.
Skoro nawet sam gość od samsunga nie wie o co chodzi i jest zaskoczony to najs.
Ale gdzies czytałem że 92c ponoć nie ma tej powłoki antyrefleksyjnej co 91b, wyjąłem latarkę, jest tęcza, na 85c obok tęczy nie ma.
Ogólnie to czy w 2024 jest jakiś sposób żeby dowiedzieć się rzetelnie tak podstawowych parametrów telewizora jak typ matrycy, ilość stref, jasność? Czy jest to jakieś TOP SECRET strzeżone info.
Na różnych stronach z parametrami ekranów tego akurat modelu 92 nie ma.
Pisałem do supportu o tą informację tydzień temu, zero odpowiedzi.
Na ten sam adres pisałem z innego maila o kod rabatowy, odpisali na drugi dzień.
Czy ktoś może jakos sensownie i definitywnie powiedzieć czy 75" 92c będzie VA czy IPS?
Czy ten test ze smugą jest 100% legitny do rozróżnienia IPS/VA?
Czy jeśli ten 55" który wg recenzji Kś miał już być na IPS ale w sklepie nie jest (bo smuga) tzn że 75" też będzie?
Czy ten sam model kupiony ze strony samsunga może mieć inna matrycę niż ten np. w RTVAGD?
Dopłacił bym trochę do tego 92c vs 85c jeśli bym wiedział że to VA, ale jak się mam potem bujać ze zwrotami takiego pudła i tracić przy tym jednorazowe kody na zniżki (bo pewnie przy zwrocie mi ich nie reaktywują), to chyba bezpieczniej po prostu kupić ten 85c.