7.1 w Yamaha RXV663

SnOOpHeR

New member
Witam,

mam pytanko odnośnie podłączenia bocznych głośników.
Podpiąłem wszystko jak być powinno tj front do front, centralny i surround'y - tutaj mam problem, bo mam ustawione 2 z przodu, 2 z boku i 2 z tyłu, te 2 z boku podpinam pod surround, a 2 z tyłu za sofą na surround back. Odpaliłem auto setup z mikrofonem do tego przeznaczonym, ale nie wykrył tych bocznych, a co dziwniejsze nie mogę zmienić opcji w ustawieniach amplitunera i mam w Speaker SET -> SUR. LR na SMALL, a SUR B na NONE i tej opcji nijak nie mogę zmienić.

dorzucam foto AMPLI od tyłu - http://www.productwiki.com/upload/images/yamaha_rx_v663_1.jpg

Jakieś rady odnośnie tego?
Proszę pytać to coś dorzucę może naprowadzi to kogoś do pomocy ;)

Pozdrawiam

edit//

dodam jeszcze, że z frontów wychodzą mi 2 kable i są podpięte pod surround back / B - AMP oraz front ( przykładowo - jeden + i - idzie do front np R, a drugi do tego surround back / B-AMP ).
Połączyłem na próbę te 2 kabelki i podpiąłem oba pod Front R, a surround back te dodatkowe oddzielne głośniki.
W sumie pierwszy raz się spotkałem żeby z jednego głośnika ( front ) wychodziły 2 pary kabli...
Mam nadzieję, że w miarę czytelnie wyjaśniłem ;)

zamysł ogólny jest taki - > http://www.lautsprechershop.de/hifi/images/heimkino_71.gif

Ostatnia edycja:
Jak podłączyłeś fronty przez bi amp to nie możesz już podłączyć surround back bo wtedy używasz terminali surround back dla frontów. W tej konfiguracji masz tylko możliwość podłączenia głośników front height/presence. Jak chcesz podłączyć surround back to musisz zrezygnować z bi amp i fronty podłączyć normalnie.

SnOOpHeR

New member
Jeżeli wychodzą z nich ( frontów ) 2 pary przewodów to muszę je łączyć ze sobą, czy wystarczy, że podłączę jedną parę? ( Fronty to Tannoy Mercury F4 )

Możesz podłączyć jedną parę kabli, wtedy będziesz miał w kolumnie jedna parę terminali wolną i normalnie będziesz mógł słuchać muzyki. Bi ampli to opcja któa może poprawić jakość dźwięku.

Ja podłączyłem swoje kolumny metodą bi wiring co w twoim przypadku mogło być kompromisem. Czyli dwie pary kabli w kolumnie, jedna para w terminalu frontów (łączysz dwa kable minus razem, to samo z plusem). Obejrzyj sobie ten filmik
How to Bi-wire or Bi-amplify Your Speakers - YouTube

SnOOpHeR

New member
To pozostaje kwestia czemu po podłączeniu samych boczków, a frontów do frontów nie da się zmienić opcji w ampli :/ tak samo auto setup ich nie wykrywa...

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
przy Bi-wire w takim sprzęcie nic nie odczujesz. Bi-wire jest jeszcze bardziej dyskusyjne niż bi-amping. W bi-ampingu na pewno zyskujesz na tym że ampli jest mniej obciążony za czym idzie mniej się grzeje. Co do poprawy dźwięku to znikome, taka delikatna poprawa. Przy bi-wire nic nie usłyszałem. Może przy typowych i drogich klockach stereo to coś daje. Na pewno działa na podświadomość (placebo) heh:)

SnOOpHeR

New member
Wracam do tematu.

Podpiąłem jak w instrukcji RX-V663_U.pdf.
Niestety w opcjach amplitunera nie mogę wybrać tych surroundów, automatyczny setup też ich nie wykrywa.
Najdziwniejsze jest to, że przy test tone jako surround słychać te boczne, a frontów nie sprawdza w ogóle.

WTF

piechu

Member
Bez reklam
Na Twoim miejscu zresetowałbym ampli i podłączył wszystkie głośniki wg. instrukcji. Potem przeprowadź kalibrację.

Do góry