Wychodzi na to, że nie wiesz na jakim podświetleniu był używany zazwyczaj OLED, za olanie tego tematu zapłaciłeś wypalonym ekranem.Siemka.
Na ten czas nie mogę porównać, gdyż odbiór TV mam na środę, nie było na magazynie modelu 75Q70R. Sam jestem ciekaw wrażenia.
Dolne napisy oglądałem tak pół na pół. Dość często na netflix i czasem na zwykłych kanałach. Najczęściej normalne FHD. Rzadko załączalo się HDR czy Dolby Vision.
Ustawienia wyświetla wziąłem z rting pod dany model. Na pewno było tam zalecane wyłączenie oszczędzania energii, oraz podniesienie podświetlenia ekranu i parę jeszcze innych. Ciężko powiedzieć czy mogło mieć wpływ na usterkę?
Chyba nie rozumiesz. Kontrast ma być zawsze na 100, jak i jasność ma być zawsze na 50.To ustawienia do ciemnego pokoju, ja stosowałem poniższe zalecenie do jasnego:
For a brighter room, this will need to be increased. Not that this does not affect the colors, only the luminance of the display. We set the 'Contrast' to 100, 'Brightness' to 50, its default values.
PS Zobaczymy, czy będzie clouding na nowym QLEDziku [emoji28]No masz rację. Trochę mnie zaintrygowało to 17. Przepraszam ale teraz sobie przypomniałem, że na rtings 1,5 roku temu nie było ustawień do B7 ale były do C7 (ta sama matryca)
https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c7-oled/settings
I użyłem właśnie tych. Do jasnego pokoju podświetlenie OLED dałem 47.
Na koniec chcę podkreślić,że piszę o moim przypadku tylko w celu abyście uczyli się na błędach innych. Aby używać ustawień z rozwagą, a także unikać stałych obrazów informacyjnych no i także nie nadużywać dolnych napisów. Trzeba być trochę czujnym i świadomym jego wad. Pozdrowionkaopcorn:
A jak HDR w porównaniu do OLEDa? Widać coś w ogóle z tego HDR na tym QLEDzie? Masz jakiś clouding w swoim modelu, czy jest ładnie podświetlony?