Ramsey
New member
Witam,
Spaliła mi się stojąca w salonie 59" plazma Samsung PS59D550 rocznik 2011. Na przeczekanie do zakupu nowego TV wylądowała na jej miejscu 50" plazma Samsung PS50C6500 rocznik 2010 z sypialni, która również dogorywa (samoczynne błyskanie ekranu przy wyłączonym TV).
I tu pytanie - czy po 8 latach oglądania plazm zaakceptuję LCD? Wstępnie nie chciałbym wydawać na telewizor ~10000 zł, bo z tego co widzę tyle kosztują OLEDY w moich kryteriach.
Dla uproszczenia tematu wklejam tabelkę:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 30 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? +/- 4.30 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? przeważnie na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? z prawej strony patrząc na TV są okna na zachód, ale mają zaciemniające rolety
7. Jaki masz obecnie telewizor ? opisałem we wstępie
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? szybką matrycę, mocną czerń, soczyste kolory, funkcje Smart - Netflix, HBO GO
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: nc+ standard, wkrótce nc+ 4k
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? JBL Bar 3.1
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-5
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matową
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, stream HBO/Netflix, publicystyka, bajki
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak, maksymalnie jak to możliwe
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola? nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 65" i nie mniej, ALE maksymalna szerokość ramki brutto = 148 cm
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? długi start, wyblakłe kolory, szara biel, jasna czerń, bzyczenie ekranu lub inne nietypowe dźwięki, problemy z egzekwowaniem gwarancji
19. Preferencje co do marki ? nie chcę LG, reszta obojętnie
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? chciałbym okolice 5000 zł, chyba że jestem skazany na OLED, wtedy więcej, ALE jak najlepszy stosunek cena/jakość
21. Dodatkowo: przydałaby mi się bardzo obrotowa podstawa, o ile to jeszcze możliwe
Spaliła mi się stojąca w salonie 59" plazma Samsung PS59D550 rocznik 2011. Na przeczekanie do zakupu nowego TV wylądowała na jej miejscu 50" plazma Samsung PS50C6500 rocznik 2010 z sypialni, która również dogorywa (samoczynne błyskanie ekranu przy wyłączonym TV).
I tu pytanie - czy po 8 latach oglądania plazm zaakceptuję LCD? Wstępnie nie chciałbym wydawać na telewizor ~10000 zł, bo z tego co widzę tyle kosztują OLEDY w moich kryteriach.
Dla uproszczenia tematu wklejam tabelkę:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 30 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? +/- 4.30 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? przeważnie na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? z prawej strony patrząc na TV są okna na zachód, ale mają zaciemniające rolety
7. Jaki masz obecnie telewizor ? opisałem we wstępie
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? szybką matrycę, mocną czerń, soczyste kolory, funkcje Smart - Netflix, HBO GO
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: nc+ standard, wkrótce nc+ 4k
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? JBL Bar 3.1
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-5
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matową
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, stream HBO/Netflix, publicystyka, bajki
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak, maksymalnie jak to możliwe
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola? nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 65" i nie mniej, ALE maksymalna szerokość ramki brutto = 148 cm
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? długi start, wyblakłe kolory, szara biel, jasna czerń, bzyczenie ekranu lub inne nietypowe dźwięki, problemy z egzekwowaniem gwarancji
19. Preferencje co do marki ? nie chcę LG, reszta obojętnie
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? chciałbym okolice 5000 zł, chyba że jestem skazany na OLED, wtedy więcej, ALE jak najlepszy stosunek cena/jakość
21. Dodatkowo: przydałaby mi się bardzo obrotowa podstawa, o ile to jeszcze możliwe