65" po dwóch plazmach - skazany na OLED?

Ramsey

New member
Witam,

Spaliła mi się stojąca w salonie 59" plazma Samsung PS59D550 rocznik 2011. Na przeczekanie do zakupu nowego TV wylądowała na jej miejscu 50" plazma Samsung PS50C6500 rocznik 2010 z sypialni, która również dogorywa (samoczynne błyskanie ekranu przy wyłączonym TV).

I tu pytanie - czy po 8 latach oglądania plazm zaakceptuję LCD? Wstępnie nie chciałbym wydawać na telewizor ~10000 zł, bo z tego co widzę tyle kosztują OLEDY w moich kryteriach.

Dla uproszczenia tematu wklejam tabelkę:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 30 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? +/- 4.30 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? przeważnie na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? z prawej strony patrząc na TV są okna na zachód, ale mają zaciemniające rolety
7. Jaki masz obecnie telewizor ? opisałem we wstępie
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? szybką matrycę, mocną czerń, soczyste kolory, funkcje Smart - Netflix, HBO GO
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: nc+ standard, wkrótce nc+ 4k
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? JBL Bar 3.1
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-5
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matową
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, stream HBO/Netflix, publicystyka, bajki
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak, maksymalnie jak to możliwe
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola? nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 65" i nie mniej, ALE maksymalna szerokość ramki brutto = 148 cm
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? długi start, wyblakłe kolory, szara biel, jasna czerń, bzyczenie ekranu lub inne nietypowe dźwięki, problemy z egzekwowaniem gwarancji
19. Preferencje co do marki ? nie chcę LG, reszta obojętnie
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? chciałbym okolice 5000 zł, chyba że jestem skazany na OLED, wtedy więcej, ALE jak najlepszy stosunek cena/jakość
21. Dodatkowo: przydałaby mi się bardzo obrotowa podstawa, o ile to jeszcze możliwe

Ataszek

Active member
Bez reklam
Tutaj do ponad 4m aż się prosi min. 75" ale kasy mało na dobry egzemplarz.
Dołóż do tych 5k 500zł i bierz jeszcze dostępnego 65PUS8102 - czerń ma oledową jak to mówią :p

Ramsey

New member
Dołóż do tych 5k 500zł i bierz jeszcze dostępnego 65PUS8102 - czerń ma oledową jak to mówią :p

Niestety więcej niż 65" nie wejdzie, mam podstawę pod telewizor o szerokości 150 cm, a po jej lewej i prawej stronie stoją wysokie szafki, dlatego napisałem w wymaganiach szerokość brutto 148 cm żeby było po 1 cm zapasu z każdej strony.

Między innymi 65PUS8102 wstępnie typowałem po lekturze forum, zanim założyłem wątek. To jest schodzący model? Jaki jest powód lepszej czerni w tym TV?

barburian

New member
Bez reklam
Witaj, to co proponuje kolega Ataszek owszem to przyzwoity TV , ale radzę Ci bierz OLED-a bo po 2-ch plazmach obraz z LCD będzie dla Ciebie nie do zaakceptowania. Za 8-9 tyś kupisz już OLEDA 65 cali

pantomima

Banned

Led nie ma nawet w polowie takiej czerni, jaka generuje oled .
Nie rozpowszechniaj glupot .

Zdecydowanie Oled , zaden tam lcd .

Maverick7909

New member
Mam pytanie do Ataszek. Widzę że masz tego Philipsa 65 pus 8102. Powedz mi jak jest z płynnością ruchu. Czy wszystko jets płynne przy szybkich scenach. Nie mam możliwość zobaczenia tego tv u siebie. A na youtube mam wraznie i widać
na różnych materiałach że obrazy klatkuja albo robią się za nimi smugi. Ja u siebie w moim samsungu 55 mu7052 żadnych takich żeczy nie mam. Chcłem zamówić model 65 PUS 8602 ALE JAK OGLODAM MATERIAŁY NA YOUTUBE TO WIDAĆ ROZSWITLANIE OBRAZU NA CZARNYM TEL PRZY OBIEKTACH. Nie wiem czy winna nagrania na youtube czy ten tv 8602 ma salabo dzialajcy lokal dimming. Ma też rozswietlone rogi. Może dogadam się z kikim i kupię od niego pus 8102.Tylko oby nie żałować zamiast lg SK 8500. Chodzi mi też po golowie oled 55 od lg albo jakiś model Philipsa ale wtedy dalej bym miał mniejszy tv tylko lepszy.

Ostatnia edycja:

Ataszek

Active member
Bez reklam
Mam pytanie do Ataszek. Widzę że masz tego Philipsa 65 pus 8102. Powedz mi jak jest z płynnością ruchu. Czy wszystko jets płynne przy szybkich scenach. Nie mam możliwość zobaczenia tego tv u siebie. A na youtube mam wraznie i widać
na różnych materiałach że obrazy klatkuja albo robią się za nimi smugi. Ja u siebie w moim samsungu 55 mu7052 żadnych takich żeczy nie mam. Chcłem zamówić model 65 PUS 8602 ALE JAK OGLODAM MATERIAŁY NA YOUTUBE TO WIDAĆ ROZSWITLANIE OBRAZU NA CZARNYM TEL PRZY OBIEKTACH. Nie wiem czy winna nagrania na youtube czy ten tv 8602 ma salabo dzialajcy lokal dimming. Ma też rozswietlone rogi. Może dogadam się z kikim i kupię od niego pus 8102.Tylko oby nie żałować zamiast lg SK 8500. Chodzi mi też po golowie oled 55 od lg albo jakiś model Philipsa ale wtedy dalej bym miał mniejszy tv tylko lepszy.
Jak masz wątpliwości zamów prezentacje 2-3 wybranych modeli u siebie w domu i sam wybierzesz.

Tak zachwalane twoje testy mówią.
Czern ma nieskonczenie lepsza:)

????????????

Alf2

New member
Po plazmie Panasa kupiłem tydzień temu Oleda Panasa- duży skok do przodu jak chodzi o jakość obrazu, brak smuzenia przy oglądaniu piłki nożnej, etc. - mimo większego ekranu, jest zdecydowanie lepiej..
Ma niewiarygodnie naturalne kolory: skóry, ubrań, etc. - mam wrażenie przy zbliżeniach, że siedzę obok osoby widocznej na ekranie..

WuMike

New member
Bez reklam
No dobrze, tylko plazma z pierwszych lat produkcji ma się nijak do Kuro, czy tez VT60/ZT60, już z końca ery tejże technologii.

OLED za parę lat też ma szanse osiągnąć stan referencji, bo wciąż nią nie jest, w aspekcie jasności na całym ekranie, jakości obrazu w ruchu, czy tez wreszcie słynnych już wypaleń.

Samsung, ze swoimi najwyższymi modelami LCD trochę zniwelował dystans do OLED’ów, w tym roku.

Cóż, a może pojawi się coś jeszcze lepszego, jak MicroLed?

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Każdy ma inne potrzeby , inne postrzeganie, inna wrażliwość.
Może się coś pojawi ale nie szybko...

Ramsey

New member
Rozumiem argumenty, ale żebym się przekonał do OLEDa muszę ostatecznie odrzucić LCD, a dopiero zacząłem szukać. Mimo wszystko będę chciał je posprawdzać w marketach z własnym materiałem. Wolę się na razie skupić na tańszych opcjach i jeśli rzeczywiście po plazmach nie ma dla mnie innej drogi, to dopiero wtedy podwyższę budżet.

Pierwszy typ to PHILIPS 65PUS8102. Przy czym osiągalne są jeszcze modele z końcówką 8302, 7502 i 7303. Są między nimi jakieś krytyczne różnice? 8102 oferuje najgłębszą czerń z nich wszystkich?

Samsung, ze swoimi najwyższymi modelami LCD trochę zniwelował dystans do OLED’ów, w tym roku.

O jakich dokładnie modelach piszesz?

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Tak 65PUS8102 ma najgłębszą czerń z uwagi na podświetlenie FALD.Pozostałe też są dostępne
Jak będziesz niebieski masz specjalną ofertę na wszystkie modele i to pakietem gratisów.
WG mnie nie zniwelował.

Do góry