65" czy 75" do 7k

gregor_p

New member
Witam
Zastanawiam się nad wyborem nowego Tv do salonu. Dotychczasowy model Samsung LE46A956 jest już leciwy (choć jakość obrazu w fhd mnie w zadowala) i idąc z duchem czasu trzeba coś większego postawić. Nie chce zbytnio przepłacać i inwestować i mam na to maksymalnie 6000 tys jeżeli 65" ale jeżeli warto dołożyć do 75" to może tysiąc bym jeszcze wygospodarował.
Na ta chwilę rozważam takie modele:
Samsung UE65MU8002
Sony KD-65XE8577/8505
lub
Samsung UE75MU6102

W Sony niezbyt mi się podoba Android ale to może kwestia, że nie mam w tym doświadczenia... więc nie skreślam.

Odległość od TV to jakieś 2,5- 3 metry. W zasadzie oglądam pod delikatnym kątem - nie wiem jak to określić. Może tak. Jak mierzyłem Tv 75 cali to patrzył będę na niego siedząc przed nim na wysokości końca tv. A więc załóżmy że idealnie na wprost prawej krawędzi natomiast do lewej już jakiś kąt mam.
Oglądam z reguły wieczorami a słońce nigdy nie świeci mi w TV. Oglądam głównie filmy, czasami sport, trochę muzyki. Materiał z satelity i youtube oraz czasami z komputera.

Co byście polecili? Brać ten 75" czy lepiej wyższy model a 65"?
Może jakieć inne modele warte zainteresowania w tym przedziale cenowym?

Pzdr wszystkich i dziękuję za porady.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Masz extra modele :
- TCL 75c7006 za 7899 zł z kalibracją, uchwytem, montażem , dostawą, pilotem głosowym.
- SkyMaster 78" za 6599 zł
- Philips 75PUS7303 za 8999 zł
- SOny 75XE8596 za 9500 zł

- Philips 65PUS8102 za 6299 zł
- Sony 65XE8505 za 5950 zł
- Philips 65PUS7502 za 4999 zł
- Samsung 65MU7002 za 5650 zł
- Philips 65PU87602 za 6999 zł
- TCL 65X2 za 5199 zł

gregor_p

New member
Sprawdziłem i odległość do telewizora to dokładnie 2,5 metra - czy przy tej odległości 75 będzie za duży?
Nie chcę przekraczać budżetu 6 tys jeżeli 65" a 7 tys tylko jeżeli to będzie 75". Dlatego jeżeli 75" to tylko Samsung UE75MU6102. Czy warto czy może lepiej coś z 65"?
Jeżeli 65" to może 65MU8002 (kiki polecasz 65Mu7002 - a ten pierwszy teraz też jest poniżej 6 tys - różnica niewielka)? Więc może warto dopłacić do niego?

Do Samsunga Mu8002 przekonuje mnie wygląd i Tizen a w Sony mogę mieć gwarancję 5 lat. Który ładniej/lepiej świeci?

Kurcze sam już nie wiem. Dzisiaj widziałem tego 75 cali i 65Nu8052 (za drogi). Ten drugi to tak jak mówił sprzedawca następca 65MU7002. Świecił lepiej nie ma co ukrywać ale sądzę że różnicę to tylko widać jak stoją obok siebie. W domu chyba nie będę tego widział. Bardziej obawiam się że przy 75" z tej odległości i materiale FHD może być widać większe niedociągnięcia tej matrycy? Co o tym sądzicie?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To raczej ściema a nie gwarancja:
https://www.polskieradio.pl/42/5107...awcy-nie-istnieje-To-tylko-chwyt-marketingowy

Jeśli masz dobry sygnał i tylko taki oglądasz, to 75” jest marzeniem.
Ale to nie Samsung 50Hz a TCL 75 c70
Ale masz jeszcze TCL 70” C70 zdalnym pakietem za 5999 zł
Masz 100 Hz, obsługę głosem, fazowane aluminium, jako jedyny obecnie na rynku odtwarza wszystkie portale filmowe.
Masz kalibrację, uchwyt, montaż i dostawę gratis.

galaxteck

New member
kiki, tu nie chodzi o ubezpieczenie tylko wykupienie dluzszej gwarancji producenta, a to roznica.. i u Sony jest taka mozliwosc tzw. serwis extra, niestety przy jednorazowej platnosci sporo wychodzi dodatkowo i cena zalezy od modelu..

gregor_p

New member
Dziś kupiłem tego samsunga 75 cali. Po testuję i jak nie będzie mi odpowiadał to oddam. Kurcze ten TCL to za drogi jak na taką mało znaną markę. Więc jak ten 75 zwrócę to wezmę sony 65 i sprawdzę androida.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
TcL to trzecia siła na świecie.
I ma telewizor 100Hz i to z pidświetleniem 128 stref.
Samsung 50 Hz.
TcL ma dużo lepsze aplikacje, multimedia i możliwosci. Ma lepszy dżwiek, łatwiejsza obsługę M bo głosem, lepsze wykonanie - bo fazowane aluminium a nie plastik,

east

New member
Jak ten samsung śmiga w tych 50hz? Chce go kupić do oglądania piłki nożnej. Czy są smugi jakieś? Ile dałeś za niego ?

WuMike

New member
Bez reklam
Do filmów zdecydowanie OLED LG B7 65”, plus może wieszak z wychylnym ramieniem, gdybys chciał czasami przybliżyć obraz do siebie.

Emocje gwarantowane!

Do góry