65 cali do salonu, budżet ograniczony

andrew01

New member
Witam,

standardowa prośba o polecenie sensownych modeli:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? +/- 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2 dorosłe + 2 dzieci
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Również bokiem, niewielki kąt, głównie na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Salon jest od stronu południowo zachodniej, brak rolet zewnętrznych, w słoneczne dni słabo się ogląda.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Philips 42PFL6007, obraz w miarę OK, czerń mogłaby być lepsza, oprogramowanie tragicznie wolne, często gubi ustawienia, smart TV obecnie w zasadzie nie istnieje.
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Dobrą czerń (mam uczulenie na szarości przy nocnym oglądaniu :) ), dobrą jakość obrazu, dobry Smart (obecnie głównie Player)
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Ultrabox 4K z NC+
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-5 godziny dziennie
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Ze względu na nasłonecznienie to raczej matową
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, Programy TV, bajki
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Raczej nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Na ten moment brak konsoli
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? I tak i tak, filmy głównie głębokim wieczorem
17. Preferencje co do wielkości? 65 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Słaba czerń, wolne menu, zawieszanie się i restarty (w obecnym nie jest to rzadkością)
19. Preferencje co do marki ? Samsung, Sony, Panasonic, z dużą niepewnością Philips, choć ambilight jest bardzo przyjemny
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Do 4000 PLN, co nie oznacza, że jeśli za mniejszą cenę byłoby to samo to po co przepłacać.
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Nie wykluczam, choć zastanawiam się na ile to ma sens jeśli TV nie będzie pamiętał ustawień (tak jak to ma miejsce często w obecnie posiadanym)

Przeglądam ostatnio opinie i po prostu mam jeden wielki mętlik w głowie, idealny byłby OLED wytrzymały jak LCD :) no ale po pierwsze to nie istnieje, po drugie i tak brak budżetu na OLED, więc zostaje LCD.

Zastanawiam się czy w takim budżecie jest do osiągnięcia DOBRY local dimming, z tego co oglądałem to raczej w tańszych modelach to bardzo słabo wygląda, raz ze względu na niewielką ilość stref a dwa z wolnych algorytmów. O wygaszaniu przy podświetleniu krawędziowym nawet nie wspominam.
Z zakupem mi się nie spieszy, daleko mi to zakupu spontanicznego.

Pozdrawiam
Andrzej

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
TCL 65 Ep680
Philips 65PUS6754
LG 65UK7750
Hitachi 65HZ6
TCL 65C780
Jak będziesz niebieski do każdego masz pakiet gratisów dodatkowo o wartości 500 zł .

andrew01

New member
TCL 65 Ep680
Philips 65PUS6754
LG 65UK7750
Hitachi 65HZ6
TCL 65C780
Jak będziesz niebieski do każdego masz pakiet gratisów dodatkowo o wartości 500 zł .

A jest coś sensownego z modeli na 2020 rok? Podane TCL, Philips LG nie są już tak dostępne.
Czy aby 2GB RAM nie jest za mało na sensowne działania Androida? Wiemy jak telefony z czasem lagują.

andrew01

New member
65gx830 jest w znanym sklepie od zenka za 2999zl.

Trochę się boję jednak mizernych kątów w tym TV, do tego jest to Edge LED, który (z tego co mądrzejszych ode mnie czytałem) przy 65 calach jest trochę problematyczny i lepszy jest Direct LED.
O Local Dimming można zapomnieć przy czym nie wiem czy w budżetowych modelach to bardziej wada czy zaleta. Jak ma być LD którego i tak trzeba wyłączać....

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Pamięć jest zupełnie wystarczająca.
Nic nie muli i nie smuży.
Modele są dostępne wszystkie od ręki w specjalnych cenach dla niebieskich.
Te co podałem zagrają lepiej od Panasonica.

andrew01

New member
I jak 65PUS67x4 ma się do 65PUS73x4? Trochę obawiam się Saphi w Philipsie, w PFL6007 youtube chyba po roku już nie działał, chwilę później Player więc obecnie ze Smart'a nie da się korzystać. Dlatego nadzieję pokładam w Androidzie - ale nie wiem czy słusznie. Czy w tych przekątnych są matryce IPS? Z tego co czytałem wynika, że Philips w różnych przekątnych montuje różne matryce. Jeśli IPS to rozumiem czerń będzie taka jaką mam w PFL6007 czy może chociaż trochę lepsza? Czy w klubie są dostępne testy tych TV? Jakoś nie mogę ich znaleźć, pamiętam że pfl6007 był bardzo dobrze w teście oceniany.

Pozdrawiam
Andrzej

sharezz

New member
Trochę się boję jednak mizernych kątów w tym TV, do tego jest to Edge LED, który (z tego co mądrzejszych ode mnie czytałem) przy 65 calach jest trochę problematyczny i lepszy jest Direct LED.
O Local Dimming można zapomnieć przy czym nie wiem czy w budżetowych modelach to bardziej wada czy zaleta. Jak ma być LD którego i tak trzeba wyłączać....
te kąty są nie do konca mizerne.... porownujac do TCLa, ktorego mialem na testach wczesniej, kąty sa bardzo dobre, ten dopiero ma slabe... sasiad ma sony 65xf9005 czyli polka sporo wyzej i we dwoch stwierdzilismy ze Panasonic jednak katy ma lepsze nawet od Sony. To subiektywna opinia oczywiście, ale wiesz jak to dwóch facetów, musi porównywać.
Na avforums jest kalibracja do niego, po niej obraz jest bajka.
Ja bym się nie zastanawiał za bardzo, w tej cenie lepszego 65 nie będzie. Do tego stopnia, że samemu mi chodzi po głowie oddać 58 i wziąć ten 65. Choć może to będzie już przypał :)
Ma bardzo słabe multimedia - to mówię uczciwie. Ale na Amazonie jest promocja na Fire TV Stick 4k za 29 EUR. Dziś przyszedł, oba te urządzenia bardzo się teraz dogadują a problem z brakiem HBO czy innych playerów zniknął.

andrew01

New member
Im więcej czytam tym mniej wiem, a kupowanie TV to bardziej przypomina kupowanie kota w worku i liczenie na łut szczęścia.... Wracając do Panasa to u Zenka jest powystawowy, więc to też odpada.

Pozdrawiam
Andrzej

Ostatnia edycja:

Petru23

Banned
te kąty są nie do konca mizerne.... porownujac do TCLa, ktorego mialem na testach wczesniej, kąty sa bardzo dobre, ten dopiero ma slabe... sasiad ma sony 65xf9005 czyli polka sporo wyzej i we dwoch stwierdzilismy ze Panasonic jednak katy ma lepsze nawet od Sony. To subiektywna opinia oczywiście, ale wiesz jak to dwóch facetów, musi porównywać.
Ja bym się nie zastanawiał za bardzo, w tej cenie lepszego 65 nie będzie. Do tego stopnia, że samemu mi chodzi po głowie oddać 58 i wziąć ten 65. Choć może to będzie już przypał :)
Ma bardzo słabe multimedia - to mówię uczciwie. Ale na Amazonie jest promocja na Fire TV Stick 4k za 29 EUR. Dziś przyszedł, oba te urządzenia bardzo się teraz dogadują a problem z brakiem HBO czy innych playerów zniknął.

zastanawiam mnie stwierdzenie Kikiego, że TV z jego oferty zagrają lepiej niż ten panas. Czy wynika to z jakiś sensownych argumentów (bo jednak HCX to badziew w porównaniu do rozwiązań stosowanych przez TCL czy Philipsa w swych niskich modelach) czy po prostu Kiki nie ma go w ofercie ;-)

Paździoch1

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tu masz tabelkę z modelami Philipsa, zastosowanymi matrycami i paremetrami: https://toengel.net/philipsblog/202...sicht-line-up-range-aller-2020er-philips-tvs/

IMG-20201022-202033.png

Ostatnia edycja:

sharezz

New member
zastanawiam mnie stwierdzenie Kikiego, że TV z jego oferty zagrają lepiej niż ten panas. Czy wynika to z jakiś sensownych argumentów (bo jednak HCX to badziew w porównaniu do rozwiązań stosowanych przez TCL czy Philipsa w swych niskich modelach) czy po prostu Kiki nie ma go w ofercie ;-)

Kiki nie pisał, że grają lepiej, ale że to są lepsze telewizory (ogólnie). Przynajmniej tak go rozumiałem. A to wynika (IMHO) z kilku rzeczy, może on sam mnie poprawi:
1. TCLa i Philipsa trzeba kalibrować, bez nich nie mają startu ale po kalibracji grają bardzo podobnie do GX830 out of the box. I przyznaję mu rację: C715 po jego kalibracji grał zajebiście, choć nie płynnie. Nawet nie było widać nierówno podświetlonej matrycy.
2. Panasonic ma bardzo biedne multimedia, TCL i Philips mają Androida, LG - WebOS - a w nim masę aplikacji. System w Panasoniku jest.... beznadziejny. No nie oszukujmy się, wygląda jak sprzed 10 lat i nie chodzi płynnie. A ilość aplikacji w sklepie to żart, smutny. Choć Netflix, YT i Prime jest, czyli większość ludzi będzie zadowolona. Ja sam skorzystałem z promki na Fire TV Stick - rozwiązuje problemy z systemem za jedyne 29 EUR.
3. Przeczytałem masę postów na tym forum i Kiki sprzedawał Panasonika - przynajmniej na początku. Jakoś na początku roku się wycofał, w skrócie chyba chodziło o to że Panasonic sie wycofuje z LCD i generalnie z Polski, tak samo jak w Stanach.
4. Kiki jak każdy sprzedawca, promuje to co sprzedaje, a sprzedaje to, do czego ma przekonanie. Może z różnych powodów nie mieć przekonania do Panasonika, a do reszty już tak.
Moim zdaniem, te wszystkie "nowe" marki (stare logo, nowy właściciel) kupują matryce od sprawdzonych producentów (LG, Samsung) dlatego grają ładnie za małe pieniądze, ale kuleje u nich i procesor i optymalizacja software'u. Podobnie jak nowi (TCL, Hisense, Xiaomi). Stąd te przycinki i skargi ludzi na forum o soft i aktualizacje. Tu jednak sprawdza się doświadczenie czy Panasonika, czy LG, Samsunga (którzy mają swoje zamknięte systemy) czy nawet Sony z otwartym androidem.

sharezz

New member
Polecany przez Kiki'ego Philips ma Saphi, dlatego zagadnąłem o 73x4 który jest na Androidzie.

Zastanów się, czy warto... serio. Czy nie lepiej kupić ten wynalazek na Saphi + Firestick albo inny Mi box s niz tani tv na androidzie.
jbc tu masz link
https://www.amazon.de/-/pl/dp/B07PW9VBK5/ref=pav_title
dziś sie tym bawiłem, nawet nie potrzeba używać dedykowanego pilota - dzieci HDMI CEC działa pilot od TV. Z listy wymienionej przez Kiki ja bym brał LG - przynajmniej jest święty spokój z oprogramowaniem. TCL tnie - uwierz mi, po dwóch tygodniach testów.

Petru23

Banned
Kiki nie pisał, że grają lepiej, ale że to są lepsze telewizory (ogólnie). Przynajmniej tak go rozumiałem. A to wynika (IMHO) z kilku rzeczy, może on sam mnie poprawi:
1. TCLa i Philipsa trzeba kalibrować, bez nich nie mają startu ale po kalibracji grają bardzo podobnie do GX830 out of the box. I przyznaję mu rację: C715 po jego kalibracji grał zajebiście, choć nie płynnie. Nawet nie było widać nierówno podświetlonej matrycy.
2. Panasonic ma bardzo biedne multimedia, TCL i Philips mają Androida, LG - WebOS - a w nim masę aplikacji. System w Panasoniku jest.... beznadziejny. No nie oszukujmy się, wygląda jak sprzed 10 lat i nie chodzi płynnie. A ilość aplikacji w sklepie to żart, smutny. Choć Netflix, YT i Prime jest, czyli większość ludzi będzie zadowolona. Ja sam skorzystałem z promki na Fire TV Stick - rozwiązuje problemy z systemem za jedyne 29 EUR.
3. Przeczytałem masę postów na tym forum i Kiki sprzedawał Panasonika - przynajmniej na początku. Jakoś na początku roku się wycofał, w skrócie chyba chodziło o to że Panasonic sie wycofuje z LCD i generalnie z Polski, tak samo jak w Stanach.
4. Kiki jak każdy sprzedawca, promuje to co sprzedaje, a sprzedaje to, do czego ma przekonanie. Może z różnych powodów nie mieć przekonania do Panasonika, a do reszty już tak.
Moim zdaniem, te wszystkie "nowe" marki (stare logo, nowy właściciel) kupują matryce od sprawdzonych producentów (LG, Samsung) dlatego grają ładnie za małe pieniądze, ale kuleje u nich i procesor i optymalizacja software'u. Podobnie jak nowi (TCL, Hisense, Xiaomi). Stąd te przycinki i skargi ludzi na forum o soft i aktualizacje. Tu jednak sprawdza się doświadczenie czy Panasonika, czy LG, Samsunga (którzy mają swoje zamknięte systemy) czy nawet Sony z otwartym androidem.

Przeczytaj co napisałeś i jakie argumenty podniosles.
Od nosisz się do kalibracji to warto powonac też skalibrowanego Panasonica.
Jakoś obrazu to nie tylko kolory. Ale właśnie płynność ruchu i głębia obrazu.
TV ma przede wszystkim wyświetlać obraz a nie być drugim smartfonem. Do każdego tv za grosze (biorąc pod uwage cenę tv) dokupisz boxa i masz smarta z prawdziwego zdarzenia.

A i w widocznie innym wątku, w którym rowniez informowałem o promocji na 65gx kiki napisał że te tcle i inne zaswieca lepiej. Stąd moja pomyłka.

Ostatnia edycja:

sharezz

New member
Zgadzam się z tobą, nie zapominaj ze kupiłem tego GX830. I mam go skalibrowanego - nie profesjonalnie, ale wg zaleceń z forum, głównie zagranicznych. I poza płynnością, która przyznaje tez jest czynnikiem wskazującym jakość, nie widzę większej różnicy między nim a qledem od TCL. Dlatego napisałem, ze tu istotna rola jest doświadczenie „starych” marek i ich oprogramowania.
Po prostu starałem się wytłumaczyć na logikę skąd telewizory od Kiki są rekomendowane czy tam polecane o podobnej jakości.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Do góry