55PUS7909 nie jest 4K ?

kunta-kinte

New member
Witam,
kupiłem w.w. tv i niestety okazało się że 4K to on ma matrycę ale tutaj kończy się jego magia. Android pod którym pracuje zgłasza rozdzielczość 1080p czyli nie oglądniemy sobie zdjęć lub materiału wideo z podpiętego do usb pendriva lub aparatu w 4k. Dopiero po zakupie zacząłem się mocno interesować tematem i okazało się że ten TV nie ma złącza HDMI 2.0 ani nie obsługuje HEVC. Gdzie tutaj jest to reklamowane 4K? W jaki sposób na moim nowym TV 4K oglądnąć kontent powyżej 1080p bo chyba się nie da? Próbowałem otrzymać obraz powyżej 1080p z XBOX One i komputera po HDMI i w obu przypadkach nie udało się.

pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez moderatora:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie obsługuje HVEC - ale Philips dodawać będzie każdemu za darmo media player HD88 który posiada kodek.
Materiały natywne 4K obsługuje.

accu

New member
Bez reklam
Witam uprzejmie,
@kunta-kinte,

Jak możesz , to oddaj ten model Philips'a do sklepu i zastanów się nad kupnem innego telewizora .
To moja skromna opinia .:|

Pozdrawiam,:)
accu
:kom:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Philips będzie dawał za darmo to czego potrzebujesz.
Ale rozumiem, że z obrazu jesteś zadowolony ?

kunta-kinte

New member
Mimo wszystko jestem zadowolony. Jakość obrazu jest jak dla mnie bardzo dobra no i ambilight robi swoje. Za minusy podałbym strasznie okrojonego i niedopracowanego androida. Brak możliwości instalacji aplikacji spoza google play. Niemożliwość wywalenia widgetów z reklamami philipsa - czekam az xda developers wezmą się za ten model :) A aplikacje natywne po aktualizacji dublują się (np. chrome). Muszą to dopracować.

Pojawiły się dodatkowe pytania
1) kiedy, jak i komu philips będzie mi dostarczał player? Mam się do nich zgłosić? W necie piszą że tylko dla 8000 i 9000 bedzie za free. Powiem szczerze że zgłupiałem i byłem pewien że kupuję TV 4K a nie jakiś marketingowy bełkot. Nie siedziałem w tematyce 4K przed zakupem.

2) w jaki sposób powyższy player bedzie przesyłał sygnał do TV (brak hdmi 2.0) ? Rozumiem że limitu 24fps w 2160p nie da się przeskoczyć tutaj.

3) w jaki sposób mogę teraz wyświetlić sobie jakikolwiek sample 4k? Nie widzę żadnej możliwości. Nawet komp z OpenElec podpiętym do HDMI 1.4 nie pokazuje wyższej rozdziałki niż 1080p :/

Guzioo_PL

Member
Bez reklam
Jeżeli chodzi o Twoje pytania, to pozwolisz, że zacytuję instrukcję:

Na temat filmów USB w 4K :

"Istnieje możliwość przeglądania zdjęć w rozdzielczości Ultra HD z podłączonego urządzenia USB lub nośnika pamięci typu flash. Jeśli rozdzielczość zdjęć będzie wyższa, telewizor zmniejszy ją do rozdzielczości Ultra HD. Nie jest możliwe odtwarzanie filmów w macierzystej rozdzielczości Ultra HD z użyciem któregokolwiek ze złączy USB"

Sygnał z komputera — wszystkie wejścia HDMI:
maksymalna rozdzielczość: 4K Ultra HD 3840 x 2160, przy 60 Hz
 Sygnał wideo — wszystkie wejścia HDMI: maksymalna rozdzielczość: 4K Ultra HD 3840 x 2160p, przy 24, 25, 30, 50, 60 Hz

Wejście HDMI 1 – ARC – HDMI 2.0 – HDCP 2.2
Wejście HDMI 2 – ARC – HDMI 2.0

I jeszcze informacja ze strony TPV:

"The Media Player is expected to be available in the first quarter of 2015 in Europe and Russia at a suggested retail price of 249 EUR. The UHD 880 will be made available for free in Q1 2015 to consumers that will have purchased a 2014 Philips UHD TV in the 8809,8909 curved, 9109 and 9809 series."

Po pierwsze:
Tak naprawdę na chwilę obecną możesz odtwarzać materiały 4K jedynie przez HDMI z komputera.

Po drugie:
Jeżeli będziesz chciał zakupić UHD880, to koszt będzie ponad 1000zł. A tak naprawdę dostaniesz odtwarzacz 4K z USB.

Podsumowując:
Jeżeli obraz Ci odpowiada to możesz sobie zostawić ten telewizor, bo podejrzewam (nie miałem z nim styczności), że obraz jest na wysokim poziomie. Co do 4K to zapewne book będzie w tym roku. Pojawią się rozwiązania, które umożliwią dystrybucję 4K przez dodatkowe odtwarzacze (jak pisano wcześniej - tańsze) i wtedy będzie można taki dokupić. Będziesz miał sprzęt z bdb obrazem i bezproblemowym odtwarzaniem materiału Ultra HD. Jeszcze sporo poczekamy, na telewizję w 4K.

Innym rozwiązaniem jest zwrot telewizora i oczekiwanie na Philips 2015. Jeżeli domówisz się ze sprzedawcą to nie powinno być problemów, ale wiem, że będzie z tym ciężko. Szkoda, że jeszcze nam daleko do praw konsumenta jakie są na zachodzie :-|

P.S.
Pamiętaj, że jak chcesz ustawić 4K z komputera, w karcie graficznej zmień, że ma być to rozdzielczość dla drugiego monitora.

Pozdr.

Do góry