55PUS7334/12 Odstająca ramka od matrycy

lucjan 5

New member
Ostatnio przerzuciłem się na fabryczne ustawienie Eco, czyli najsłabszą (teoretycznie) jakość. Nie mam żadnych zastrzeżeń. Obraz wyśmienity. Za swój pierwszy płaski telewizor Samsunga 32" zapłaciłem 3,5 tys. W tym roku za 32" Philipsa (najprostszego, dla żony) dałem 699zł. 6 lat temu za Philipsa 42"z serii 6xx0 dałem 2999 zł. Za 55" 7334 montowanego w Polsce w październiku zapłaciłem 2819 zł. Często oglądając telewizję nie mogę się nadziwić nad postępem technologii za mego życia. Pamiętam czasy gdy w Polsce był tylko 1 program i to do tego RADIOWY.

lucjan 5

New member
Podzespoły z Chin

a podzespoły z Chin? Zreszta jak prawie wszystko czego używamy. Dla mnie nie jest to zadnym wyznacznikiem, bo nawet Mercedes jest skladany w Chinach.
Zgadzam się. To kwestia reżimu jaki koncern narzuca podwykonawcy. Najlepsze światowe firmy korzystają z usług chińskich fabryk. Dla mnie Chińczyk to mistrz precyzji.

lucjan 5

New member
Nie wiem dlaczego niektórzy narzekają na jakość obrazu. Ustawienia fabryczne są bez zarzutu. Jak już napisałem, zadowala mnie w zupełności nawet ustawienie Eco. O reszcie nie wspomnę.

Victoremque

New member
Witam!

Od kilku dni jestem posiadaczem telewizora Philips 55PUS7334/12. TV jest nowy kupiony z jednego z większych sklepów internetowych.
Niestety zaniepokoiła mnie jego obudowa (aluminiowa rama), która odstaje praktycznie na całej długości matrycy (dół, boki) z wyjątkiem środka gdzie dobrze przylega do matrycy. Czy to normalne w tym modelu czy to raczej mój egzemplarz został źle spasowany?
Boje się, że z biegiem czasu tymi szparami będzie się dostał kurz :???:
Co o tym sądzicie? Lepiej go zwrócić czy nie zwracać na to uwagi bo ten typ tak po prostu ma?

A drugie pytanie dotyczy dysku HDD. Mam podłączony dysk HDD pod USB (nie jako rozszerzenie pamięci TV tylko jako zwykły magazyn danych na pliki). Zauważyłem, że przynajmniej raz (czasem kilka razy) dziennie podczas wyłączonego TV dysk się uruchamia i pracuje (przez około 10-20 minut). Wie ktoś czemu tak jest, co w tym czasie "robi" telewizor?

pus733412.jpg

Cześć mam taki sam problem. Znalazłem Twój temat w google i mam dylemat czy odpuścić czy oddać telewizor na zwrocie 14 dniowym. Można wiedzieć czy u Ciebie rusza się matryca w telewizorze przy delikatnym poruszaniu całym telewizorem? Oczywiście, jeśli masz jeszcze ten telewizor ;) Obsługa klienta kazała mi go oddać do sklepu na zwrocie 14 dniowym, ale co to za polityka jak kolejny może przyjść taki sam.. mam wrażenie, że pracuje tam ktoś kto zamiast sprawdzić czy to normalne po prostu olewa temat i każe zwrócić.

encore54

New member
Cześć mam taki sam problem. Znalazłem Twój temat w google i mam dylemat czy odpuścić czy oddać telewizor na zwrocie 14 dniowym. Można wiedzieć czy u Ciebie rusza się matryca w telewizorze przy delikatnym poruszaniu całym telewizorem? Oczywiście, jeśli masz jeszcze ten telewizor ;) Obsługa klienta kazała mi go oddać do sklepu na zwrocie 14 dniowym, ale co to za polityka jak kolejny może przyjść taki sam.. mam wrażenie, że pracuje tam ktoś kto zamiast sprawdzić czy to normalne po prostu olewa temat i każe zwrócić.

Przy ruszaniu telewizorem matryca się nie rusza, natomiast w miejscach gdzie są szpary jak nacisnę lekko palcem to się rusza - w sensie odgina do środka telewizora. Przestałem na to całkowicie zwracać uwagę. TV nie dotykam bo wisi na ścianie i problemów z nim większych nie ma. Poza pilotem który czasem nie załapuje, ale na to rozwiązania nie znalazłem. Inne egzemplarze też takie prawdopodobnie będą w mniejszym lub większym stopniu.
Bałem się, że kurz wejdzie przez te szpary pod matrycę ale jak dotąd (od października 2019) nic takiego nie zauważyłem.

Victoremque

New member
Przy ruszaniu telewizorem matryca się nie rusza, natomiast w miejscach gdzie są szpary jak nacisnę lekko palcem to się rusza - w sensie odgina do środka telewizora. Przestałem na to całkowicie zwracać uwagę. TV nie dotykam bo wisi na ścianie i problemów z nim większych nie ma. Poza pilotem który czasem nie załapuje, ale na to rozwiązania nie znalazłem. Inne egzemplarze też takie prawdopodobnie będą w mniejszym lub większym stopniu.
Bałem się, że kurz wejdzie przez te szpary pod matrycę ale jak dotąd (od października 2019) nic takiego nie zauważyłem.

Dzięki za odpowiedź. Można jeszcze wiedzieć czy podczas poruszania telewizorem patrzyłeś na te szczeliny? Bo ogólnie to tylko tam widac, że się porusza.

Victoremque

New member

Co do pilota to ja już białej gorączki dostawałem, a okazało się że pilot posiada czujnik położenia i działa tylko w pozycji poziomej i jeśli nie jest odwrócony w stronę klawiatury ;) Co jak co, ale powinni dać na pilocie jakąś naklejkę informacyjną.

encore54

New member
Co do pilota to ja już białej gorączki dostawałem, a okazało się że pilot posiada czujnik położenia i działa tylko w pozycji poziomej i jeśli nie jest odwrócony w stronę klawiatury ;) Co jak co, ale powinni dać na pilocie jakąś naklejkę informacyjną.

Wiem o tym. Problem w tym, że mój tv nie załapuje czasem prziciśnięcia przycisku pilota gdy właśnie jest poziomo (założyłem osobny temat i nie jestem sam).

Do góry