55JU7000 vs 60JU6800

siekierka7

New member
Witam, zastanawiam się nad kupnem nowego TV, jestem mocno zdecydowany na 55ju7000, jednak teraz naszły mnie refleksje czy nie lepiej kupić coś gorszego, ale większego np.: 60JU6800 lub 65JU6400 - wiąże się to niestety z dołożeniem gotówki. Co Wy na ten temat myślicie? Obecnie mam starą plazmę Panasonica 42" i jest wystarczająca co do wielkości - ale wiadomo mówimy o innej rozdzielczości.

Nachodzi mnie też refleksja czy nie lepiej poczekać na serię "K", chociaż trochę obawiam się stosunku cena/jakość. Co byście wybrali na moim miejscu? Pozdrawiam :)

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 15m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3,3m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać na półce/ew. wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? popołudniu - ale mam rolety
7.Jaki masz obecnie telewizor ? starą plazmę Panasonica 42" HD Ready
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? dobry smart tv, 4k
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? nc+
10.Jakie urządzenia ? z dwa razy w miesiącu fifa z laptopa
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 3h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? obojętnie
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? sport,film
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? dwa razy w miesiącu po kilka h
16.Preferencje co do marki ? Samsung
17.Preferencje co do wielkości ? 55-65
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ?
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorem
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? ok. 5500 zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie jest to wymóg konieczny

marstef

Member
Bez reklam
60JU6800 możesz brać śmiało. Nie ma chińskiego IPSa BOE. Trzeb tylko mieć świadomość, że matryca 60Hz.

siekierka7

New member
No i dlatego najbardziej pasuje mi 55JU7000 - w sumie ma wszystko czego mi potrzeba, a nawet więcej, tylko ten rozmiar.... z drugiej strony 65JU7000 jest w cenie nieakceptowalnej dla mnie.

Seizo

Active member
Bez reklam
Wstrzyamaj się. Niebawem pojawi się fajny model 60KS7000, którego cena szacowana jest jest na około 7899 zł. Zakładam że tutaj nie ma mowy o matrycy 60Hz.
Z drugiej strony nie rozumiem tej polityki półmózgów z samsunga. W stanach JU7000 bez problemu mozna dostac w rozmiarze 60 cali. J6200 czy 6300 występuje tam w rozmiarach 65 i 75. Mają JS8000. Polandia oczywiście została pominięta i nie uświadczasz dobrego FHD w rozmiarze 65 cali. Są za to dostępne wszystkie rozmiary JS, bo przecież tutaj każdego na to stać.

siekierka7

New member
To 55JU7000 będzie extra.
A podobno masz go w dobrej cenie dla niebieskich? Możesz proszę przedstawić szczegóły :) ?

Seizo napisał:
Wstrzyamaj się. Niebawem pojawi się fajny model 60KS7000, którego cena szacowana jest jest na około 7899 zł. Zakładam że tutaj nie ma mowy o matrycy 60Hz.

No ale to jednak 7899zł ...

Na tę chwilę myślę, że jeżeli uda mi się wyrwać w b.dobrej cenie 55ju7000 to się zdecyduje, a jak nie będzie dobrej promocji to poczekam na serię K.

slawkor

Member
Bez reklam
Jeśli oglądasz dużo filmów i sportu to 55ju7000 będzie na tę chwilę najlepszym wyborem. Co prawda nie wspiera w pełni HDR ale i tak jest godny uwagi.
Ja mam do tv 2,7m i jest ok

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
HDR i tak niektórych wyleczy tak jak 3D.
Samsung 55JU7000 gra bardzo dobrze i jest w extra cenie dla niebieskich członków forum.

RHJG

New member
Bez reklam
Witam sądzę,że nie....nie trzeba do HDR zakładać okularów.Tak moim zdaniem 55JU7000 to jest bardzo dobry TV,ale już niedługo będzie model 55KS7000-który moim zdaniem jest dużo ciekawszy a cena prawdopodobnie nie będzie znacząco większa od JU7000 ?

Do góry