55AS750/740 vs 55PFS7509 vs KDL-55W829 vs 55L7453

glina

New member
Witam wszystkich. Forum czytam od lat. Na tej podstawie wybrałem obecny TV. Przyszedł czas na zmianę na coś większego. Nie wyrobiłem się na plazmę więc kupię LCD. Zależy mi pozbyciu się dekodera nc+ i na korzystaniu z usługi nc+ poprzez moduł CI bezpośrednio z TV. Oczywiście na dobrym obrazie również. Nie wyobrażam sobie, żeby TV przy jednolitym tle miał różne cienie na ekranie i brak czerni. Poniżej moje preferencje.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor: 40m2.
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora: 3,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem: 2-4
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu: Również bokiem.
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć: Będzie stał na szafce audio tv (potrzebna nóżka).
6.Jak słońce świeci w pokoju: Z lewej strony. Okno na zachód więc trochę świeci
7.Jaki masz obecnie telewizor: Panasonic plasma 42X10Y
8.Co chcemy aby telewizor posiadał: HDMI, dekoder DVB-S
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: Satelita - NC+
10. Matryca błyszcząca czy matowa: Raczej obojętne jeśli nie odbija za bardzo światła(dobra powłoka)
11. Preferowana wielkość telewizora: 55"
12. Preferowana marka: jak w temacie
13. Czego nie lubisz w telewizorach: braku czerni i nierównego podświetlenia
14. Jakie urządzenia będą podłączone: XBOX, Blue Ray, amplituner
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 80% TV, 20% filmy HDMI, DLNA i gry z Xbox
17. Czy ważne jest wifi: TAK
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: nie wiem
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: nie wiem
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: chyba tak
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: tak
22. Ma mieć 3D: może mieć
23. Ma mieć slot na karty SD: dobrze by było
24. Ma mieć tuner DVB-S: Koniecznie
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: HDMI do XBOX i Blu ray, karta bezpośrednio w tv
26. Oglądasz w dzień czy wieczorem: głównie po południu i wieczorem
27. Ile programów HD: ok 50
28. Sugerowana cena: do 5500

Zastanawiam się nad:
Panasonic 55AS750/740
Philips 55PFS7509
Sony KDL-55W829
ew. Toshiba55L7453 (bez tunera DVB-S)

Każdy z nich ma niestety jakieś wady. Panasonic nieco gorszy obraz, za to sprawny tuner DVB-S i niezłe funkcje internetowe, odtwarza wszystko za to kiepska recenzja na Trusted Reviews (47"). Philips niedopracowany, wieszający się soft i problemy z obsługą karty nc+ z astonem. Ma za to ambilight, sub. Sony nie odtwarza wszystkich formatów i funkcje internetowe takie sobie. Obraz za to żyleta. Co do Toshiby najgorszy jest brak DVB-S, za to super obraz.

Proszę szanowne grono o pomoc w wyborze.

Ostatnia edycja:

WuMike

New member
Bez reklam
Nie lubisz braku czerni i zastanawiasz się nad modelami z matrycami IPS, dodatkowo nie mającymi rewelacyjnych algorytmów wygaszania podświetlania.

Na placu boju pozostaje właściwie tylko Sony 55W829.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do tego co opisałeś żaden z tych.
Nr 1 to Philips 55PFS8109 z Androidem i poczwórnym ambilightem.
Czerń i obraz jest rewelacyjny. Philips po up date nie ma żadnych kłopotów z softem co potwierdzają ostatnie wpisy.

glina

New member
Niestety Philips 55PFS8109 odpada ze względu na konstrukcję - nóżki na krawędziach ekranu. Telewizor stoi na szafce, która ma tylko 1m szerokości. Musi stać na pojedynczej podstawie montowanej po środku. Niestety z różnych względów nie może też wisieć.

Kiki, dlaczego odradzasz Sony?

zibi_82

New member
Posiadam Panasonic 47as740e i śmiało mogę go polecić każdemu. Obraz po kalibracji jest naprawdę świetny. Wbudowana przeglądarka jest naprawdę dobra filmy z netu działają bezproblemowo. Model tego tv jest mało rozpowszechniony na tym forum, ale nie ma użytkownika, który by na niego narzekał - mowa oczywiście o modelach 740 i 750. Myślę, że jest wiele telewizorów, które mogły by pozazdrościć równomierności podświetlania. Jest wiele zalet ale zdecydować musisz sam.

glina

New member
Zainteresowałem się też Philips 55PFS8109, którego polecił Kiki. Muszę przyznać, że z testów przeróżnych wynika, że to fajny sprzęt. Na naszym forum w teście jest zdjęcie tego TV na pojedynczej nodze - podstawie obrotowej. Czy ktoś z Was się orientuje, czy ta noga jest faktycznie dostępna do tego telewizora? Gdyby była, to chyba go kupię.

cubonzu

New member
Mój szwagier ma tego Philips 55PFS8109 od 3 tygodni i jest mega zadowolony, muszę do niego wpaść i sprawdzić bo za niedługo sam będę kupował TV.

Gusst

New member
Dołączam się do pytania o nogę na środku , albo czy możliwy jest montaż nóżek bliżej siebie , tak by odwracać go na szafce bokiem .

bomber2

Member
55PFS8109 lub 55PFS8209 można je w ogóle jeszcze dostać? pytam bo za parę miesięcy chce wymienić Panasa As650 na coś lepszego do 4000zł. Patrzylem tez na tego 6550.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Philipsa Z serii PFS w 55" nie ma. Jest tylko w 48"PFS8209 .
AS650 bez szans - nowych modeli Panasonica nie polecam bo są kiepskie.
Philips 55PFT 6550 gra super pod względem jakości obrazu.
Jeśli ktoś umie załączyć odpowiednie wtyczki , działa super z Kodi.

Do góry