55" za 4k(koła)

mozek1

New member
Cześć, szukam telewizora z dobrym obrazem i wygodną współpracą z telefonami, z góry dzięki za sugestie.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 18mkw
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? Najczęściej 2, czasem więcej
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost i z lewej pod ukosem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? Z prawej strony tv
7. Jaki masz obecnie telewizor? Żaden, ale trochę korzystałem z Samsunga 40J5200 i jego współpraca z telefonami wydaje mi się niezbędnym minimum.
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Dobre odwzorowanie kolorów, ScreenSharing z telefonu, odtwarzanie filmów z telefonu (nie przez ScreenSharing bo to chyba nie jest płynne), odpalanie filmów YT z telefonu
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Z komputera (jeśli zintegrowana grafika i DisplayPort w Dell Optiplex 780 nie wystarczy do 4k 60fps, to pewnie zamiast kabla DP→HDMI dokupię jakąś nową kartę graficzną), internet (YouTube, może potem Netflix).
10 .Jakie urządzenia ? Komp, stare (na początek) kino domowe po HDMI, dysk USB / pendrive’y, telefony z Androidem, może kiedyś konsola.
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 3-4
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program ? tak
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy, sport (snooker)
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? Raczej tylko przez komputer
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? w przyszłości
16. Preferencje co do marki? -
17. Preferencje co do wielkości? przynajmniej 55"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Błyszczące ekrany, brak/marne aktualizacje
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 4000 +/-
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Używam dopóki działa.
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? TV wydaje mi się niewygodne do aplikacji poza YouTube (które oczywiście trzeba uruchamiać z telefonu żeby wyszukiwanie było wygodne) itp. Inne raczej z kompa będą uruchamiane.

Nie chcę żadnych kamer i mikrofonów w TV... Ambilight wydaje się fajne, ale właściwie w akcji go nie widziałem. Podobnie HDR, choć kilka standardów i (podobno) mało dostępnych treści sprawia że zastanawiam się za ile lat tak naprawdę to zobaczę w akcji.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Bardzo dobra współpraca w klasie cenowej :
- Philips 55PUS6561 za 3699 zł z kalibracją
- Philips 55PUS7101 za 4199 zł z kalibracją.
Są z ambilightem, HDR, VP9, 4K, 100Hz, Kodi 17, MxPlayer.

mozek1

New member
Dzięki za odpowiedź. Te Philipsy często się tu przewijają, trochę o nich poczytałem i obawiam się kilku rzeczy.

Czerń na którą ludzie narzekają. Mam monitor IPS i o ile kolory są super, to czerń jest dobra tylko na wyłączonym monitorze ;] Jednej osobie łatwiej ustawić się przed monitorem tak, żeby czerń nie świeciła, albo nie była granatowa, przy nawet dwóch osobach przed TV to może być już problem.

Na tym Samsungu (za 1600 zł o_0) którym trochę się bawiłem nie było problemu z żadnymi telefonami które widziałem, nie potrzebowały żadnych specjalnych aplikacji, nie ważne czy to był stary Android 4.2.2 Samsunga, 5.1.1 Sony, 6.0.1 CyanogenMod na Samsungu czy 7.0 na ASUSie - po prostu działało po wifi. Na każdym też mogłem w YT wyszukać film i odpalić go na TV. Jedyny minus że nie na wszystkich telefonach byłem w stanie uruchomić film z galerii telefonu tak, żeby się nie ścinał (czyli nie przez ScreenSharing). Tu pytanie czy te Philipsy też na to pozwolą, bo obsługują chyba tylko jakąś starą wersję DLNA (tylko z łączeniem się z zasobami w sieci?)?

Problemy z systemem pomijam, bo producenci zawsze olewają co dla nich niewygodne, więc dopóki nie da się samemu jakiegoś wgrać, komp jest niezbędny. Byle TV nie szpiegował jak te Visio w USA...

Ostatnia sprawa to jak te telewizory się trzymają i jak je serwisują? Kumpel mnie nastraszył, że parę lat temu Philips sprzedał produkcję Chińczykom i Ci tylko używają marki Philips a sami robią co chcą.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To sprawdź w domu przy włączonym amblight - to zmienisz zdanie.
Masz też extra 65 za 4999 zł z ANdroidem.
Może warto dopłacić - są na matrycach VA.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
TCL 65P6046
Thomson 65UC6406
I z kalibracją profesjonalną gratis
Ale musisz być niebieski.

mozek1

New member
Przetestować przed zakupem w warunkach domowych (bez świateł sklepowych, hałasu i słabych ustawień obrazu) byłoby super...
A w okolicach 4000 nie znajdzie się coś na 55" matrycy VA 100Hz?

kiki, a jak wygląda ta kalibracja, przygotowujesz profil ICC który wczytuje się na telewizorze albo kompie, żeby kolory były dobrze odwzorowane?

Tego samsunga sprawdziłem pod kątem współpracy z telefonami, według specyfikacji ma:
-Mobile to TV - Mirroring, DLNA
-WiFi Direct (przez to dało się odtwarzać płynnie filmy z telefonu w pełnej rozdzielczości)
-MHL

Wydaje mi się, że to co w instrukcji tego Philipsa znalazłem wskazuje na to, że wszystko poza WiFi direct na philipsie da się zrobić, tylko ew. trzeba poinstalować aplikacje na telefonie lub TV. Fajnie jakby ktoś z doświadczenia to potwierdził.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Tylko sprawdź czy się nie rozkleja.
Samsunga 55MU7002 katujemy i na razie trzyma się extra .

mozek1

New member
Dzięki za odpowiedzi. 4999 to już za dużo. Szczególnie że im więcej szukam tym bardziej się załamuję, nawet modele za kilkanaście tysięcy mają głupie braki i niedoróbki.
Wiem już że Dell nie wydoli nawet przez DisplayPort (max 2560x1440 i to bez dźwięku), także dokupię pewnie rx460 albo rx550 żeby mieć HDMI 2.0 i 4k@60.

Szkoda że 6561 na wejściu przyjmuje maksymalnie 60Hz, albo że ma błyszczącą matrycę czy DTS passthrough nie działa poza wbudowanym odtwarzaczem. Jeszcze bardziej szkoda że nie mogę znaleźć dobrej alternatywy ;/

Jedno co się potwierdza to, że byleby YT czy netflix faktycznie dobrze działały z 4k i HDR bezpośrednio na TV, do reszty i tak najlepiej mieć podpiętego kompa. Cast'y działają w rozdzielczości ekranu telefonu, ludzie narzekają na jakieś błędy oprogramowania, a philips już miesiąc temu wydał wersję z aktualizacjami bezpieczeństwa Androida z kwietnia 2016...
Z drugiej strony znowu jakieś SONY podobno na tym samym SoC MT-5890 mają problemy z HDR z kompa i PS4 PRO.

Do góry