55" z dobrym obrazem i za rozsądną cenę

kmd

New member
Witam wszystich,

od dłuższego czasu próbuję znaleźć ciekawy 55" mieszczący się w przedziale do 4000PLN. Zależy mi głownie na dobrym obrazie (szczególnie feedowanym z laptopa), bo całość będzie podłączana do zewn. karty dźwiękowej i głośników.
Póki co testowałem jedynie LG 55LA620S, ale spotkałem się z opiniami, że za niewiele większą cenę można dostać sprzęt z o wiele lepszym obrazem, a na tym mi głównie zależy.
Bardzo proszę o pomoc! :)

1. Odległość od ekranu: 3-4m
2. Na jaką stroną wychodzi pokój: nie ma znaczenia - mam zasłony zaciemniające
3. Jak duży jest pokój: 4,7 x 4
4. Preferowana technologia: LCD
5. Jakie programy najczęściej oglądasz: Filmy/seriale 1080p
6. Oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczorem, ale mam zasłony zaciemniające na dzień
7. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez?: przy delikatnym świetle (mam punktowe oświetlenie + taśmę led na oświetlenie ściany za TV)
8. Wolisz obraz ostry czy łagodny?: ostry
9. Preferowana wielkość telewizora?: 55"
10. Jakie urządzenia będą podłączone?: laptop (kolumny mogę podłączyć wył.przez laptop, a więc filmy również z laptopa)
11. Siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych? max. pod kątem 45 stopni, głównie na wprost.
12. Czy ważne jest wifi ? nie, ale opcja mile widziana
13. Czy będziesz korzystać z widgetów? nie
14. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? nie, ale opcja mile widziana
15. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? nie
16. Ma mieć 3D? nie
17. Ma mieć slot na karty SD? nie
18. Ma mieć tuner DVB-S? nie oglądam telewizji, jedynie filmy
19. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? hdmi laptop
20. Jaki masz sygnał: nie oglądam telewizji
21. Ile programów HD? nie oglądam telewizji
22. Ma stać czy wisieć? może stać lub wisieć
23. Rozdzielczość: 1080p
24. Na czym najbardziej Ci zależy: bardzo dobra jakość i płynność obrazu
25. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ~3

Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To w tej klasie masz pierwszą linię modeli , czyli
Philips 55 pfl 4508
Panasonic 55Et60
Sharp 60le652

kmd

New member
Dzięki, a tak bardziej szczegółowo?
Który jest z tych trzech najciekawszy i dlaczego? Który ma najlepszy obraz? Jakieś specjalne cechy typu dobry soft etc?

tomek897

New member
Sam potrzebuje pomocy w wyborze, do 3-3,8k (max 4 000) zł, nie musi być smart, 55 cali, byle miał dobry obraz, ze 3 hdmi, i usb (bardzo ważne), byłbym wdzięczny za pomoc kogoś kto ogarnia temat tv, wiem tyle że led jest teraz modne, nie musi to być nowa seria 2014, ale by obraz był ładny i odtwarzał różne formaty filmów, głos to podłącze 5.1 z dvd, piszę że nie musi to być wybitne smart, bo będę go używał raczej rzadko, z góry dzięki :)

tomek897

New member
Samsung UE55F6320, Panasonic TX-L55ET60E, LG 55LA620S , myślę nad tymi modelami, są one podobne do siebie, może któryś góruje, wspomne że zależy mi na głównie filmach, dzwięk będzie z dvd,

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeśli naprawdę stricte do filmów to sprawdź proszę Panasonica ale 55st60.
Z wymienionych z uwagi na czystość obróbki, skalowanie Ja wybrałbym Panasonica.

tomek897

New member
Nie nie st to trochę drogo koło 5 tyś, ale czytałem recenzje tutaj o et60 55'' i to będzie chyba to, na ole ole jest za 4100, tak za miesiąc go prawdopodobnie kupię, jeszcze poszukam info o kalibracji, dzięki wielkie kiki :) a mam jeszcze pytanie, producent podaje 100 000 godz, ale w telewizorach led jak wygląda awaryjność, jedni piszą że to loteria, w końcu zawsze jest gwarancja

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Z mojego doświadczenia wynika ze znacznie szybciej obecnie zmienia się technologia nadawania i odbioru niż żywotność telewizora.
Więc naprawdę bez żadnych obaw.

tomek897

New member
Ty testowałeś tego et60, odtwarza wszystkie formaty z usb (filmy), i nie rozumie dlaczego te samsungi są tak popularne, są takie dobre, ludzie chwalą sobie tego et60 przy tej cenie

tomek897

New member
Ok ostatnie pytanie i dam Ci spokój :) Wyobraź sobie że od lat nie masz tv w pokoju (jak ja) do sciany mam 4-4,5 m, et60 50'' kosztuje 3399 a 55' 4100. Warto dopłacić te 700 zł za 5'' ?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Powiem Ci tak, wszystko z czasem przemija oprócz wielkości.
Bo zadecydowanie ludzie najczęściej wybierają nowy telewizor , większy od poprzedniego.
Ja bym dopłacił .

zbyniu4

New member
Co racja to racja. W tym samym pokoju miałem Toshibe 37", później LG 42" a teraz mam Samsunga 55" i dopiero teraz uważam, że jest to odpowiedni rozmiar do mojego pokoju-salonu. Również uważam, że warto dołożyć i kupić większy oczywiście jeżeli kasa pozwala.

SLAV7

New member
Bez reklam
Nie wiem co wybrałeś ale do Twoich potrzeb idealnym rozwiązaniem byłby SHARP 60LE652. Prawie mieści się w budżecie.

Z nieco tańszych SAMSUNG 55F6400

Pozdrawiam

Do góry