55" czy 65"

tolofalk

New member
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 6,5 x6,5
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3,5-4,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? na razie 2-3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost i bokiem
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? z boku telewizora, raczej bez bezpośredniego światła słonecznego w pokoju /taras jest zadaszony, drugie okno ma rolety/
7.Jaki masz obecnie telewizor ? staroć
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? wysoką jakość obrazu, internet ale raczej w podstawowym zakresie / np. Youtube/, wifi, możliwość odtwarzania z USB i nagrywania, dlna
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? naziemna tv + polsat cyforowy / ew. n-ka/
10.Jakie urządzenia ? konsola
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? do 5
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie wiem
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? informacyjne, przyrodnicze, filmy
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? niespecjalnie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? xbox - raczej niewiele
16.Preferencje co do marki ? bez większego znaczenia
17.Preferencje co do wielkości ? min 55 ale czy aby nie więcej ?
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? ---
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczór
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? ~6500
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? obojetne

Zwracam się z prośbą o wybór nowego TV. W zasadzie zdecydowany byłem na Philipsa 55" z serii 7007 ale po przeczytaniu jeszcze kilku wątków dopadły mnie wątpliwości czy aby na pewno będzie to najlepszy wybór. W zasadzie technologia jest mi obojętna ale wolałbym LCD ze względu na mniejszą prądożerność. Poza tym mam duży salon i odległość do telewizora to 3,5-4,5m. I w tym jest mój główny problem, bo największy 7007 to 55 cali. Dlatego rozważam jeszcze Panasonica 65st50. Do podanych warunków który będzie rozsądniejszym wyborem?
pozdrawiam

Karpaj

New member
Bez reklam
Częściej te 3.5 czy 4.5? Bo od tego zależy wielkość, a przy okazji też technologia - bo 65" w tej cenie to ino plazmy.

tolofalk

New member
Częściej te 3.5 czy 4.5? Bo od tego zależy wielkość, a przy okazji też technologia - bo 65" w tej cenie to ino plazmy.

raczej 3, 5 ale z fotela czyli trochę z boku. Spodziewam sie ze 65 to raczej plasma tylko nie wiem o co chodzi z buczeniem w jasnych scenach i problemem 50 hz. ale raczej bardzo wymagalacy nie jestem. ma być przyzwoicie.
pozdrawiam

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ma lekkie buczenie - zależy na ile jesteś wyczulony. Pobór energii przy Philipsie to kilka razy różnica. Problem 50HZ jest, mi nie przeszkadza i znów zależy czy to widzisz ?
A Philips , nie wiem jakie masz zastrzeżenia ale gra extra .

tolofalk

New member
Ma lekkie buczenie - zależy na ile jesteś wyczulony. Pobór energii przy Philipsie to kilka razy różnica. Problem 50HZ jest, mi nie przeszkadza i znów zależy czy to widzisz ?
A Philips , nie wiem jakie masz zastrzeżenia ale gra extra .

tylko i wyłącznie wielkość. pokój jest po prostu duzy. kanapa 4, 5 m od telewizora a nawet. cuut wiecej. fotele wiadomo mozna przestawic i beda staly pewnie 3-3, 5m od tv. poniwaz duzo nie ogladam to nie musze miec nic z najwyzszej półki po prostu chcialbym moc w przyzwoitych warunkach w miare wygodnie obejrzec film. do malych ekranow mam uraz z czasów 20" sonego. A ze nie mialem nigdy nic wiekszego niz 25" stad moje dylematy.
cena tez oczywiscie gra role wiec naturalnym wyborem wydaje sie Philips tylko ta wielkość.......... C zy aby napewno jest to optymalny wybor.
pozdrawiam

Ramzes765

New member
Bez reklam
@tolofalk Philips to bardzo dobry TV. Sam ostatnio sprawiłem sobie 55'. Co do wielkości, to jak ostatnio nie miałeś dużego ekranu to 55' będzie Ci się wydawało duże i w sam raz do pokoju. Ale po okolo miesiącu stwierdzisz, że taka przekatna to może robić za monitor do PC ;)
Niestety większe przekątne (mam na mysli 70', 80') są już dużo dużo droższe. Sam stałem przed takim wyborem. Kupiłem 55' i do tego zamontowałem sobie projektor na ekran 100' - teraz jest ok ;)
Co do plazm to nie doradze Ci za bardzo bo nie przepadam za tą technologią więc nie będę obiektywny ;)

maniek530

Banned
Potwierdzam i zgadzam się z kolegą z posta wyzej - Philips 55PFL6007 będzie swietnym wyborem - bardzo dobry obraz (trzeba tylko trochę pogrzebac w ustawieniach), Ambilight ,design - napewno będziesz zadowolony ;).
Tylko wyszukać dobrą opcję cenową i brać - niedawno był do wziecia za bardzo dobre $ w Euro razem z Xbox-em ale widzę ze narazie mają "produkt chwilowo niedostępny" = trzeba szukac !
Pozdrawiam

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Sam stałem przed takim wyborem. Kupiłem 55' i do tego zamontowałem sobie projektor na ekran 100' - teraz jest ok ;)
Co do plazm to nie doradze Ci za bardzo bo nie przepadam za tą technologią więc nie będę obiektywny ;)

To faktycznie pomogles koledze :)
Masz najlepsza kombinacje, przyzwoita przekatna do ogladania dupereli w tv i projektor do filmow.
Natomiast nie kazdego stac na takie polaczenie, czy tez nie kazdy ma na to warunki.

Jak dla mnie dylemat jest spory, sam swojego czasy przesiadalem sie z genialnego (full led) Lcd 55" na plazme 64" i o ile roznica w przekatnej jest spora, to juz z samej technologi pdp nie bylem zadowolony do konca.
Jak nie ma zastrzezen co do plazmy, to ja bym celowal w 65" - przekatna to podstawa.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Modele są dostępne bez problemu i 55PFL 6007 jest najlepszym wyborem do potrzeb.

Karpaj

New member
Bez reklam
Tam kolega chciał model 7007, a nie 6007 :p
Z drugiej strony - może kompromis wielkościowy?
Sharp 60LE830

tolofalk

New member
Tam kolega chciał model 7007, a nie 6007 :p
Z drugiej strony - może kompromis wielkościowy?
Sharp 60LE830
]

7007 bo wolałbym mieć powieszony na ścianie. Kupując osobny uchwyt różnice w cenie przestają być jakieś dramatyczne.
Z kolei 65 cali panasonica jest jednak znaczaco droższe więc chyba jednak 55" od philipa. Najwyżej za 10 lat kupię coś większego.
pozdrawaiam

Ramzes765

New member
Bez reklam
Przestań z tymi cenami ;)
55PFL6007 w electro.pl ostatnio był za 4995 zl, uchwyt spokojnie za max 100zł i masz super TV za rozsądne pieniądze. Tylko czy rozmiar będzie ok? Sam musisz zdecydować

Do góry