50" w okolicach 3000zł

Ronin79

New member
Zacznę może jak każdy uzależniony od TV:

Witam

Szukam telewizora do około 3tyś w dużym rozmiarze (wiem, że te stwierdzenia mocno ze sobą kolidują). Myślałem o projektorze, ale moja "rada nadzorcza postawiła veto". Korci mnie technologia pasywna, tylko, że siła moich argumentów rodem z NBP nie przekonuje sprzedawców do przekazania prawa własności takowego sprzętu. Początkowo zastanawiałem się miedzy LG 50pz250 a Samsungiem 51D550. Niestety jest na ich temat dużo negatywnych wypowiedzi, dlatego proszę Was o pomoc.

1. Odległość od ekranu: ok 3-3,5 m
2. Jak słońce świeci w pokoju: południowo-zachodnie okna, ale rolety i zasłony w ostateczności pomogą
3. Jak duży jest pokój: 25m2
4. Preferowana technologia: LED, LCD, Plazma
5. jaki masz obecnie telewizor: Philips CRT 32" i Panasonic lcd 37" w sypialni
6. jakie programy najczęściej oglądasz/do czego ma służyć konsola: cyfrowa tv naziemna, BlueRay, z czasem gry
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: wiekszość wieczorem, w dzień może do 1/3 czasu
8. wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: bez swiatla
9. wolisz obraz ostry czy łagodny: ostry
10. matryca błyszcząca czy matowa: wolę błyszczącą ale wiem, że są problemy z odbiciami
11. preferowana wielkość telewizora: +/- 50"
12. preferowana marka: brak
14. jakie urządzenia będą podłączone: amplituner, DVD (w planach z tv zakup BR) laptop
15. ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 60% tv, 40% inne
16. siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: na wprost
17. czy ważne jest wifi : nie
18. czy będziesz korzystać z widgetów: ?????
19. czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: fajnie by było ale jestem realistą
20. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD : nie wiem
21. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami : TAK
22. ma mieć 3D: tak
23. ma mieć slot na karty SD: nie
24. ma mieć tuner DVB-S: nie wiem
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: głównie przez HDMI, potrzebne również euro i coaxial do wyprowadzenia dźwięku z tv na amplituner
26. Jaki masz sygnał: sd i hd
27. ile programów HD: 0
27. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 4-6
28. ma stać czy wisieć: wisieć na ścianie
29. Rozdzielczość: Full HD
30. Dvb-t: tak
31. Na czym najbardziej Ci zależy: jakość obrazu, uniwersalność
32. Ile osób ogląda: zazwyczaj 1
33. Jaka klasa cenowa: około 3000zł

Ostatnia edycja:

don111

Banned
LG 50PZ570 lub dopłać do Samsung 51D6900 (ma lepszą czerń, lepszy filtr antyodblaskowy i chyba jeszcze więcej bajerów)

Ronin79

New member
Fajne modele, ale niestety oba przekraczają założoną kwotę (samsung nawet dość mocno). Jeśli masz jakieś sprawdzone miejsce o dobrych cenach to chętnie zobaczę.

don111

Banned
niestety 50' calowych telewizorów, 3d i full hd w tej cenie nie ma, chyba najtańszy w granicach tej kwoty jest LG 50PZ250 albo Samsung D51550 ale to nie są jakieś modele godne polecenie (z tych dwóch raczej wolałbym LG)
jest jeszcze LG 50PW450/451, nie full hd ale to nie oznacza gorszego obrazu (minimalnie i jedynie z bliska, na materiale 1080p)
spory przeskok jakości masz przy Samsungu D6900, ja bym dołożył do niego właśnie, bo ma najlepszy stosunek jakości do ceny, kupując raz na parę lat nie warto oszczędzać przy tak małej różnicy w cenie
czerń w Samsungu D550 - 0,08cd/m2 , LG ok 0,09 cd/m2, Samsung D6900 - 0,04 cd/m2 więc tu jest już bardzo dobrze

najlepsze ceny masz na ceneo.pl / skapiec.pl

Ostatnia edycja:

Ronin79

New member
Wielkie dzięki za pomoc. Masz rację z tym dużym przeskokiem jakościowym między samsungami. Niestety w miarę dobre ceny oferują sklepy internetowe, ale one doliczają sobie prowizję za płatność kartą i dochodzi koszt wysyłki. W tedy ceny zaczynają się zrównywać z tymi w okolicznych sklepach. Za tego 6900 trzeba minimum dać 4000zł a to przekracza założenia i tymczasowe możliwości. Będąc w sklepie trafiłem w niezłej cenie D550 przetestowałem na ile się dało i (pewnie pod wpływem chwili) kupiłem. LG 50PZ250 jakoś wywarł na mnie gorsze wrażenie (ale wiadomo, że to subiektywne). Mam nadzieję, że nie będę żałował wyboru.

demo1

New member
niestety 50' calowych telewizorów, 3d i full hd w tej cenie nie ma, chyba najtańszy w granicach tej kwoty jest LG 50PZ250 albo Samsung D51550 ale to nie są jakieś modele godne polecenie (z tych dwóch raczej wolałbym LG)
jest jeszcze LG 50PW450/451, nie full hd ale to nie oznacza gorszego obrazu (minimalnie i jedynie z bliska, na materiale 1080p)
spory przeskok jakości masz przy Samsungu D6900, ja bym dołożył do niego właśnie, bo ma najlepszy stosunek jakości do ceny, kupując raz na parę lat nie warto oszczędzać przy tak małej różnicy w cenie
czerń w Samsungu D550 - 0,08cd/m2 , LG ok 0,09 cd/m2, Samsung D6900 - 0,04 cd/m2 więc tu jest już bardzo dobrze

najlepsze ceny masz na ceneo.pl / skapiec.pl

niema porządnego TV ?

a ten model ? Samsung PS51D6900

owszem troszkę więcej ale chyba warto jednak dołożyć co ?

Ronin79

New member
Po ponad miesiącu od zakupu nadal jestem zadowolony. Obawy co do jakości obrazu czy efektu lustra nie mają potwierdzenia. Dokupiłem okulary i muszę przyznać, że na dobrym materiale oglądanie efektów 3D to bajka. Współpraca z pamięciami zewnętrznymi (HDD, pendrive) również bezproblemowa.
Teraz pora na zabawę z odlokowywaniem dodatkowych funkcji i może jakieś alternatywne softy ;-)

Do góry