50 cali do PC

galileon

New member
Cześć
Prosiłbym szanownych Kolegów o wskazówki aby nie posmutnieć jak to zazwyczaj bywa :)

Szukam dobrego rozwiązania 'o ile takowe istnieje' w postaci ekranu 48-50 calowego do mojego stanowiska pracy. Pracuję wieczorami w ciemnym pomieszczeniu, na ekranie będą wyświetlane programy użytkowe.

Co ważne:

1. Praca w mroku lub po ciemku
2. Czym cieńszy ekran tym lepszy ( akustyka )
3. Raczej matowy
4. Rozdzielczość nie ma większego znaczenia
5. Zawartość będzie często statyczna więc raczej oled odpada, choć ponoć te nowego LG coś tam mają ulepszone.
6. Jasność podczas używania średnia albo nawet niska
7. Odległość ok 2m
8. Głównie text, grafika mniej a gry itp. zupełnie nie ważne

Przeszukałem fora oraz 'reviews' i wybór wstępnie padł na:
Samsung QE50QN91A ( VA matryca )

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ja bym rozważył jeszcze zdecydowanie do Ciemnego pomieszczenia 48Oled 806, Szczególnie że dominować ma grafika.
A ile masz max kasy ?

galileon

New member
Cześć

Miałem na myśli to, że będzie wyświetlana grafika z programu i troche textu ( to program do muzyki ) więc na kolorach mi aż tak nie zależy jak na czerni i aby mi nie 'waliło' po oczach.
Oled - spoko ale boje się tego że się wypali, mimo wszystko x elementów tego programu się nie zmienia podczas używania.
Kasy wydać chcę oczywiście rozsądnie - wolę być zadowolony niż szukać oszczędności.

Pozdr.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Mam Oleda 48" 4k do PC i ta czerń na statycznych obrazach, grafikach itp. robi niesamowitą robotę. Natomiast do pracy z 2m kompletnie się nie nadaje, nic z tej odległości na takiej przekątnej nie zobaczysz. Max to 70-80cm i pracuje się komfortowo.

galileon

New member
hej
Spoko tylko ja chcę i tak używać w rodziałce hd - więcej nie potrzebuję, dlatego kombinuję z 48-50 cali. Ten oled wiem, że jest super natomiast boję się tego, że po 2 latach wypali się np. ramka od toolbara czy coś i będzie lament wtedy. Oledów dość dużo w używce powypalanych jest na allegro więc o czymś to świadczy.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
FHD na 50"? Jak widziałeś, jak to wygląda na takiej przekątnej, to ok.
Dla mnie nie do zaakceptowania. Nie dość że tego pola roboczego praktycznie nie będzie, to ikony, czcionka wielkości autobusu średnio wyglądają, ale ok. Co kto lubi.
Dla mnie bardzo istotne jest pole robocze, ale przy zachowaniu odpowiedniej czcionki.
48" w 4K to idealny dla mnie duet do programów i pracy. Bez żadnego skalowania.

Po 2 latach wszystko się może zdarzyć, to prawda.
Ja mam pełną tego świadomość, ale kompletnie mnie to nie interesuje.
Wypali się, to się wypali. To nie tv za 20k, tutaj bym tego nie przetrawił.

Natomiast to jak się na tym pracuje, właśnie w programach, tekście w połączeniu z tą czernią na biurku w nocy, to już next level w porównaniu do jakiegokolwiek monitora.

galileon

New member
spoko, można też sobie przeskalować dowolnie jeśli display 4k i dopasować pod swoje potrzeby. Mi tak na szerokość te 100 - 110 cm w sam raz pasuje.
Te nowe LG podobno mają coś tam poprawione i byłem nakierowany na nie bo ponoś obraz świetny, potem ktoś zachwalał tego ***************unga na VA no a teraz to już sprawa się całkowicie skomplikowała :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jakieś 107cm szerokości ma 48".
Skalować oczywiscie możesz i widzę, że sporo osób tak robi.
Ja tego osobiście nie rozumiem, bo przy takiej przekątnej 4K idealnie wszystko się komponuje w natywnej rozdzielczości i bez skalowania, programy wyglądają świetnie, nie za małe, nie za duże i jest pole robocze, ale wszystko można wg. potrzeb.

Nie wiem jaki to Samsung, ale do Oleda nie ma startu. Wadą mogą być odbicia, więc jak masz okno z tyłu to będzie lipa w ciagu dnia. Obraz też się lekko przyciemnia automatycznie jak nie wykrywa czynności na ekranie, dolny pasek możesz ustawić chowany, ikony pochować itp.
Ja akurat się tym nie przejmuje, bardziej jestem ciekawy czy coś się wypali, jak przejmuje się czy się wypali.

Ostatnia edycja:

galileon

New member
No dobra,
Kupiłem LG B coś tam 55 cali - podziałam i się przekonam czy to dobra decyzja, z 2 metrów rozmiar wydaje się dobry tylko czy mnie głowa nie będzie bolała zobaczymy :)

Dzięki

Jakieś 107cm szerokości ma 48".
Skalować oczywiscie możesz i widzę, że sporo osób tak robi.
Ja tego osobiście nie rozumiem, bo przy takiej przekątnej 4K idealnie wszystko się komponuje w natywnej rozdzielczości i bez skalowania, programy wyglądają świetnie, nie za małe, nie za duże i jest pole robocze, ale wszystko można wg. potrzeb.

Nie wiem jaki to Samsung, ale do Oleda nie ma startu. Wadą mogą być odbicia, więc jak masz okno z tyłu to będzie lipa w ciagu dnia. Obraz też się lekko przyciemnia automatycznie jak nie wykrywa czynności na ekranie, dolny pasek możesz ustawić chowany, ikony pochować itp.
Ja akurat się tym nie przejmuje, bardziej jestem ciekawy czy coś się wypali, jak przejmuje się czy się wypali.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Zdecydowanie nie będzie bolała. Za dwa tygodnie dojdziesz do wniosku , że to żadna wielkość.
Za kolejne dwa , że ... może być spokojnie większy.
Pamiętaj tylko o kalibracji obrazu.

Do góry