Ja troszke popytałem i może to troszkę nie ferr podawać info od różnych firm ale nazw ich nie podam więc chyba może być - trzeba sobie pomagać na forum Nie wiem na ile obiektywne są te informacje bo sa to maile od firm które zajmują się sprzedażą konkretnych marek:
1.
Oto kilka sugestii:
- Optoma HD72i – demo. Okazja cenowa, kilka razy był prezentowany, Pełna gwarancja i serwis – 3 lata.
Zarówno w stosunku do Panasonica jak i InFocusa będzie miał dużo lepszą czerń. Będzie ona niżej schodziła, bez sztuczek związanych z dynamicznym IRIS-em (jak to robi Panasonic).
Ponadto, co ważne, projektor jak na kinowy jest jasny, ale stosunkowo dobrze kontroluje czerń.
Cena: 8.180 zł brutto
- Mitsubishi HC3100
Ma lepszą ilość detali, szczegółowość w ciemnych scenach. Obraz jest szybszy i zwinniejszy w stosunku do pozostałych projektorów. Świetne wykonanie jak na tą cenę. Bazuje na najlepszym chipsecie z wszystkich wymienionych modeli – DarkChip3. Jako jedyny z nich generuje obraz przestrzenny, można powiedzieć nawet, że 3-wymiarowy.
Najwyższa klasa z wymienionych, najbardziej zaawansowany technologicznie.
Możemy zaoferować za 10.450 zł brutto
- Infocus IN76 – tego Pan już zna
Cena: 9910 zł brutto
Generalnie te 3 preferowałbym względem Panasonica AX100.
2.
Projektory 1080p rozpoczynają się od 17.500 zł za projektor Mitsubishi HC5000.
Przy czym to projektor LCD i z dynamiczną przesłoną.
Projektory DLP rozpoczynają się od 28.000 zł – Optoma HD81.
To są najtańsze projektory 1080p w swoich kategoriach.
Nie wiem, jakim pomieszczeniem i ekranem Pan dysponuje, ale generalnie obraz z dobrego projektora bije na głowę wszelkie telewizory.
Czy jest odczuwalna przesiadka z 720p na 1080p, to zależy…
W głównej mierze od wyświetlanego materiału, warunków projekcji, ustawień, no i jakie urządzenia ze sobą porównujemy.
Często dobre 720p (klasy D35 – 21.100 zł) dużo bardziej się podoba od LCD 1080p. Dobre 720p będzie dawało lepszy obraz niż kiepskie 1080p.
Każdy producent inaczej podchodzi do tematu i inaczej projektuje swoje urządzenia.
IN76 względem HC3100 będzie generował spokojniejszy i bardziej opanowany obraz, bardzo poprawny, ale bez tak widocznej głębi, 3-d i tak dobrej czerni.
Nie będzie taki szybki i zwrotny jak w HC3100. Pod tymi względami na pewno wypadnie gorzej.
3. Panasonic PT-AX100 to sluszny wybor - cena brutto: 5729zl.
4. Polecam 2 projektory OPTOMA
Najtańszy HD70 - za 5150 zł
oraz model HD72i za 7800 zł
istnieje możliwość dokupienia uchwytu za 200 zł
Projektory na matrycy 720p, 3 lata gwarancji i 1000 godzin na lampę.
Faktura VAT.
Nie wiem czemu praktycznie nikt nie poleca InFocus IN76 jako tego najciekawszego wyboru. Projektor ten otrzymał wszystkie możliwe wróznienia EISA, WHAT HI FI itd. itd a cena jego jest już wokolicach 1000 funtów.
Może ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe sugestie i jakies info to bardzo proszę. Jak sobie porównywałem ceny np. SONY KDS 70cali z dobrym projektorem który oferuje obraz dwa razy większy to jak ktoś lubi duży obraz to projektor to najlepsze rozwiązanie. Ma swoje wady jak każda technologia ale duży ekran + super klimat jak dla mnie aktualnie sa numer jeden.
pozdr. dawmac
1.
Oto kilka sugestii:
- Optoma HD72i – demo. Okazja cenowa, kilka razy był prezentowany, Pełna gwarancja i serwis – 3 lata.
Zarówno w stosunku do Panasonica jak i InFocusa będzie miał dużo lepszą czerń. Będzie ona niżej schodziła, bez sztuczek związanych z dynamicznym IRIS-em (jak to robi Panasonic).
Ponadto, co ważne, projektor jak na kinowy jest jasny, ale stosunkowo dobrze kontroluje czerń.
Cena: 8.180 zł brutto
- Mitsubishi HC3100
Ma lepszą ilość detali, szczegółowość w ciemnych scenach. Obraz jest szybszy i zwinniejszy w stosunku do pozostałych projektorów. Świetne wykonanie jak na tą cenę. Bazuje na najlepszym chipsecie z wszystkich wymienionych modeli – DarkChip3. Jako jedyny z nich generuje obraz przestrzenny, można powiedzieć nawet, że 3-wymiarowy.
Najwyższa klasa z wymienionych, najbardziej zaawansowany technologicznie.
Możemy zaoferować za 10.450 zł brutto
- Infocus IN76 – tego Pan już zna
Cena: 9910 zł brutto
Generalnie te 3 preferowałbym względem Panasonica AX100.
2.
Projektory 1080p rozpoczynają się od 17.500 zł za projektor Mitsubishi HC5000.
Przy czym to projektor LCD i z dynamiczną przesłoną.
Projektory DLP rozpoczynają się od 28.000 zł – Optoma HD81.
To są najtańsze projektory 1080p w swoich kategoriach.
Nie wiem, jakim pomieszczeniem i ekranem Pan dysponuje, ale generalnie obraz z dobrego projektora bije na głowę wszelkie telewizory.
Czy jest odczuwalna przesiadka z 720p na 1080p, to zależy…
W głównej mierze od wyświetlanego materiału, warunków projekcji, ustawień, no i jakie urządzenia ze sobą porównujemy.
Często dobre 720p (klasy D35 – 21.100 zł) dużo bardziej się podoba od LCD 1080p. Dobre 720p będzie dawało lepszy obraz niż kiepskie 1080p.
Każdy producent inaczej podchodzi do tematu i inaczej projektuje swoje urządzenia.
IN76 względem HC3100 będzie generował spokojniejszy i bardziej opanowany obraz, bardzo poprawny, ale bez tak widocznej głębi, 3-d i tak dobrej czerni.
Nie będzie taki szybki i zwrotny jak w HC3100. Pod tymi względami na pewno wypadnie gorzej.
3. Panasonic PT-AX100 to sluszny wybor - cena brutto: 5729zl.
4. Polecam 2 projektory OPTOMA
Najtańszy HD70 - za 5150 zł
oraz model HD72i za 7800 zł
istnieje możliwość dokupienia uchwytu za 200 zł
Projektory na matrycy 720p, 3 lata gwarancji i 1000 godzin na lampę.
Faktura VAT.
Nie wiem czemu praktycznie nikt nie poleca InFocus IN76 jako tego najciekawszego wyboru. Projektor ten otrzymał wszystkie możliwe wróznienia EISA, WHAT HI FI itd. itd a cena jego jest już wokolicach 1000 funtów.
Może ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe sugestie i jakies info to bardzo proszę. Jak sobie porównywałem ceny np. SONY KDS 70cali z dobrym projektorem który oferuje obraz dwa razy większy to jak ktoś lubi duży obraz to projektor to najlepsze rozwiązanie. Ma swoje wady jak każda technologia ale duży ekran + super klimat jak dla mnie aktualnie sa numer jeden.
pozdr. dawmac
Ostatnia edycja: