5.1 z pc

willi100

New member
witam
Mam problem z uzyskaniem 5.1 puszczając filmy z peceta
Moja konfiguracja.
pc - karta graficzna Asus EAH4350
tv - sony kdl 37W5740
ampli - yamaha rx-v496rds

podłączenie:
pc -> hdmi -> tv -> optyczny -> ampli

Problemem jest to że na końca łańcuszka gra tylko stereo.
TV nie przekazuje do ampli po optycznym ? Ta karta graficzna nie daje do hdmi 5.1?

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
Z pewnością daje 5.1, nie wiadomo czy TV nie obcina do stereo. Sprawa raczej kiepska ampli nie masz HDMI wiec zmiana kierunku odpada, wyprowadzenie same audio cyfrowo w sumie tez, chyba że masz taką możliwość przez kartę muzyczną. Wtedy PC-->TV tylko video (dvi lub d-sub), PC-->ampli tylko audio (cyfrowo elektrycznie lub optykiem).

Pzdr.,
(C)G

Ostatnia edycja:

Ethar

New member
A jak Ty chcesz uzyskać coś więcej niż stereo jeśli z amplitunerem łączysz się przez optyka, który potrafi przesłać niezakodowane tylko stereo? Twoja karta muzyczna musiałaby wypuszczać dźwięk zakodowany w postaci DTS Connect lub DD Live. Przy czym jeśli są to gry wykorzystujące EAX to pozostaje Ci tylko stereo, bo w kombinacji z DTS lub DD nie udało mi się nigdy zmusić tego do działania.

http://en.wikipedia.org/wiki/DTS_%28sound_system%29#DTS_Connect

Dodatkowo proponowałbym zmianę połączenia na
pc -> hdmi -> tv
pc -> optyczny -> amp
I jeśli chcesz oglądać telewizję z dźwiękiem z ampa to dodatkowo
tv -> optyczny -> amp

Ostatnia edycja:

willi100

New member
A jak Ty chcesz uzyskać coś więcej niż stereo jeśli z amplitunerem łączysz się przez optyka, który potrafi przesłać niezakodowane tylko stereo?
Nawet mi to do głowy nie przyszło że tak po prostu z optykiem jest. :shock:

Dodatkowo proponowałbym zmianę połączenia na
pc -> hdmi -> tv
pc -> optyczny -> amp
I jeśli chcesz oglądać telewizję z dźwiękiem z ampa to dodatkowo
tv -> optyczny -> amp

przwód HDMI ma 15 metrów. Optyk tej długości też chyba kilka złotych kosztuje a w planach i tak mam zakup BR.
Może więc jakiś wybiorę BR z dnla i z drugiej strony do tego podejde.

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
A jak Ty chcesz uzyskać coś więcej niż stereo (...)

Szacun, ale po pierwsze sam sobie zaprzeczasz. Cyfrowo (czytaj: też wielokanałowo, >2) przez s/pdif można przesłać sygnały skompresowane DD/DTS jak i nie skompresowane LPCM (do 7.1). A jak będzie to realizowane czy elektrycznie (RCA) czy optycznie (TOSLINK) to druga kwestia.

Po wtóre: kolega "willi100" w ogóle nie pisał, iż ma możliwość wypuszczenia sygnału z PC cyfrowo czymś więcej niż przez HDMI, jedynie zaznaczył, iż optycznie podłączył TV z ampli. Gdyby TV posiadał tzw. passthrough, przepuszczenie sygnału audio dalej do ampli bez ingerowania w niego było bezproblemowe. Stąd podłączenie po HDMI PC i TV i dalej optykiem do ampli w pełni by działało wielokanałowo (>2) o ile taki sygnał zostałby wypuszczony z PCta.

Po trzecie: DD Live w ogóle też nie jest potrzebne do problemu, który został poruszony. Gdyż w filmach jest już gotowa wiązka audio w DD/DTS/LPCM. Potrzeba karty z interfejsem s/pdif lub HDMI i po problemie. DD Live jest stosowany m.in. do gier właśnie tych o których piszesz dalej wykorzystujących standard np. EAX, kiedy w czasie rzeczywistym sygnał audio wielokanalowy (>2) jest zakodowywany do DD i przesyłany na inne urządzenia jak ampli.

Pzdr.,
(C)G

Ostatnia edycja:

Ethar

New member
Mój drogi poczytaj sobie trochę o S/PDIF, a zrozumiesz o czym mowa.
Cytat z Wikipiedii:
S/PDIF is a digital audio interconnect used in consumer audio equipment over relatively short distances. The signal is transmitted over either a coaxial cable with RCA connectors or a fibre optic cable with TOSLINK connectors. S/PDIF interconnects components in home theatres and other digital high fidelity systems. S/PDIF is based on the professional AES3 interconnect standard.[1] S/PDIF can carry two channels of PCM audio or a multi-channel compressed surround sound format such as Dolby Digital or DTS.

Więc nie wiem jakim cudem chcesz przepchnąć przez S/PDIF 8 kanałów nieskompresowanego LPCMa. W niczym sobie nie przeczę. Pominę już fakt, że gdy w kontenerze Matroski może znajdować się skompresowany strumień DTS HD MA lub TrueHD, który nawet przy możliwym passthrough w telewizorze nie przejdzie optykiem. I to właśnie można pominąć przy pomocy DTS Connect lub DD Live.:bober:
Ponadto póki co do amplitunera zgodnie z tego co napisał kolega, trafiają dwa kanały PCM, więc trudno tu mówić o jakimkolwiek passthrough, dla tego zaproponowałem ominięcie telewizora przy przesyłaniu dźwięku do amplitunera. Jeśli to by nie pomogło można dywagować czy przypadkiem, jak to standardowo mają wszyscy, strumienie DTS i DD nie są dekompresowane na komputerze.

A co do EAX i DST Connect/DD Live, chyba tego nie używałeś, bo byś wiedział, że jest problem z działaniem tych technologii razem w wielu grach. :]

Ostatnia edycja:

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
Jakbyś rzeczywiście poczytał co sam cytujesz sam byś zrozumiał jak daleko jesteś od tego co piszesz. Doczytaj łaskawie ile można upchać tzw. "multi-channel" i ile może mieć kanałów (nie HD) w swoim standardzie DD/DTS (te matrycowane też). A jak już doczytasz, ze zrozumieniem przeczytaj jeszcze raz moje wcześniejsze dwa posty.

O sygnałach audio tzw. HD w ogóle nie była mowa w żadnym poście, nie mówiąc o przesyłaniu ich optykiem, co dla DD/DTS jest BEZPROBLEMOWE

DTS Connect i DD Live docelowo nie służy do tego co usiłujesz sugerować. Sygnały audio HD mają wsteczną kompatybilność do wcześniejszych "wersji", nie potrzeba wiec ŻADNEGO "pomostu" w postaci DTS Connect czy DD Live by je odtwarzać na urządzeniach bez obsługi HD. Do gier, problemy programowe w sumie wykluczają urządzenia do stwierdzenia, iż obsługują standardy DTS Connetc/DD Live.

EOT.

C(G)

Ostatnia edycja:

Ethar

New member
Mój drogi przeczytaj raczej swoje wypociny:
"Szacun, ale po pierwsze sam sobie zaprzeczasz. Cyfrowo (czytaj: też wielokanałowo, >2) przez s/pdif można przesłać sygnały skompresowane DD/DTS jak i nie skompresowane LPCM (do 7.1)"

I teraz ponownie cytat:
S/PDIF can carry two channels of PCM audio or a multi-channel compressed surround sound format such as Dolby Digital or DTS.

I kto tu ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem?:szukaj:

bagiennik

New member
Bez reklam
O co jest ta dyskusja ?
Wiadomo przecież że ...
-spdif przenosi max 2 kanały LPCM
-Telewizory redukują zewnętrzny sygnał cyfrowy do 2 kanałów
-Kompy do odtwarzania filmów to bzdura, bo zawsze coś ...

Ethar

New member
DTS Connect i DD Live docelowo nie służy do tego co usiłujesz sugerować. Sygnały audio HD mają wsteczną kompatybilność do wcześniejszych "wersji", nie potrzeba wiec ŻADNEGO "pomostu" w postaci DTS Connect czy DD Live by je odtwarzać na urządzeniach bez obsługi HD. Do gier, problemy programowe w sumie wykluczają urządzenia do stwierdzenia, iż obsługują standardy DTS Connetc/DD Live.
Wsteczną kompatybilność mają tylko strumienie DTS HD, w których znajduje się strumień DTS Core. Dolby True HD nie ma tej właściwości, kolejny cytat w Wikipedii:
Since TrueHD is an optional codec, a separate (primary) AC-3 audio track must be present on Blu-ray discs that contain a TrueHD track

Czyli aby zapewnić wsteczną kompatybilność niezbędny jest dodatkowy strumień w postaci AC-3, gdy go nie będzie usłyszysz tylko... ciszę. :D

Ostatnia edycja:

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
Wracając do pierwszego postu. PC -->TV jest spięty HDMI, więc obcięcie następuje na poziomie TV (o czym wspomniałem w moim pierwszym poście) a sygnał w postaci sygnału LPCM (wielokanałowo, >2) przez HDMI jest dostarczany do TV. Sam optyk przez DD/DTS jest wstanie przesłać do 6.1 kanałów (DD ES/DTS Discrete). Co ujmując dalej zaproponowałem osobno optykiem (DD/DTS) do TV i video przez dvi/d-sub.

Wprowadziłeś zamieszanie optykiem, że się nie da wielokanałowo, bo tylko stereo. Da się przez (DD/DTS) i drugi sposób przez HDMI (LPCM wielokanałowo do 7.1 włącznie). Ostatecznie LPCM może być przesyłany wielokanałowo (do 7.1) ale tylko przez HDMI, nie przez SPDIF, niemniej jednak w sterownikach komputera wybierasz spdif nawet jeżeli sygnał będzie wyprowadzany przez HDMI dla multi-LPCM. Stąd skróty myślowe i przeinaczenia.

By nie było -- mój błąd -- S/PDIF nie da się przesłać więcej niż dwa kanały PCM (stereo), co można z powodzeniem zrobić przez HDMI (multi-LPCM).

(C)G

Ethar

New member
Czyli doszliśmy do konsensu. Można powiedzieć, że też zastosowałem skróty myślowe, aby jak najszybciej przejść do istoty problemu i stąd nieporozumienia. :smile:

A co do ostatniego posta. W tym cały zamieszaniu chodzi właśnie o to, aby do amplitunera dotarł dźwięk w jakiejkolwiek postaci wielokanałowej, bo to jest tematem tego wątku. :bober:

willi100

New member
Temperatura sporu była przez chwilę tak wysoka, że zacząłem się zastanawiać czy ten kabel optyczny do dla Was sprawa życia i śmierci ;)
Ale dzięki za sporą dawkę edukacji.
Mam jeszcze jedno pytanie po krótkim googlaniu.
Czy długość przewodu optycznego naprawdę ma pływ na jakość/czy też opóźnienie przesyłanego sygnału? Bo trafiłem na takie wypowiedzi. Co prawda nie mieści mi się w to w głowie ale jak pokazał ten wątek mało wiem;)

Do góry