Mój drogi poczytaj sobie trochę o S/PDIF, a zrozumiesz o czym mowa.
Cytat z Wikipiedii:
S/PDIF is a digital audio interconnect used in consumer audio equipment over relatively short distances. The signal is transmitted over either a coaxial cable with RCA connectors or a fibre optic cable with TOSLINK connectors. S/PDIF interconnects components in home theatres and other digital high fidelity systems. S/PDIF is based on the professional AES3 interconnect standard.[1] S/PDIF can carry two channels of PCM audio or a multi-channel compressed surround sound format such as Dolby Digital or DTS.
Więc nie wiem jakim cudem chcesz przepchnąć przez S/PDIF 8 kanałów nieskompresowanego LPCMa. W niczym sobie nie przeczę. Pominę już fakt, że gdy w kontenerze Matroski może znajdować się skompresowany strumień DTS HD MA lub TrueHD, który nawet przy możliwym passthrough w telewizorze nie przejdzie optykiem. I to właśnie można pominąć przy pomocy DTS Connect lub DD Live.:bober:
Ponadto póki co do amplitunera zgodnie z tego co napisał kolega, trafiają dwa kanały PCM, więc trudno tu mówić o jakimkolwiek passthrough, dla tego zaproponowałem ominięcie telewizora przy przesyłaniu dźwięku do amplitunera. Jeśli to by nie pomogło można dywagować czy przypadkiem, jak to standardowo mają wszyscy, strumienie DTS i DD nie są dekompresowane na komputerze.
A co do EAX i DST Connect/DD Live, chyba tego nie używałeś, bo byś wiedział, że jest problem z działaniem tych technologii razem w wielu grach. :]