4World Obudowa Multimedialna HDD 3.5 - czy ktoś to ma?

tdx

New member
Bez reklam
Witam, mam taki problem. Sprzęt jak w linku

Multimedialne - 4World Obudowa Multimedialna HDD 3.5 cala - 4World.pl

do niego dołączony jest dysk 500GB samsung sata. Urządzenie włącza się filmy odtwarza itp. Do dniu lub dwóch dniach użytkowania urządzenie nie uruchamia się poprawnie. Po wciśnięciu przycisku power na obudowie zapala się kontrolka zasilania wentylatorek się włącza, słychać jak dysk się rozpędza ale nie startuje.... Nic nie można zrobić ani reset ani zmiana kabli (hdmi,chinch) wyciągnięcie dysku nic.

To nic wymieniam obudowę i sytuacja się powtarza, chodzi przez dzień i nastepnego dnia już się nie uruchamia.
Dzwonie do serwisu - nie spotkali się z takim przypadkiem - sugerują od razu wgrać najnowszy soft z ich strony. Oczywiście nie mogę wgrać softu do niedziałającego już urządzenia wiec jutro 3 raz będzie wymiana obudowy i od razu wgranie nowego softu.

Pytanie czy ktoś się tym bawił i wie o co może chodzić. Dlaczego urządzenie działa a po wyłączeniu i ponownym włączeniu już nie?????

pozdrawiam,
tdx

behemot

New member
Nie jestem pewien na 100% ale wydaje mi się, że winą może być sam dysk (najprawdopodobniej sektor rozruchowy lub jakieś bad sektory na przestrzeni dyskowej zarezerwowanej dla softu).Spróbuj podpiąć inny dysk i sprawdzić.Ewentualnie sprawdź parametry zasilacza i jak one mają się do dysku.

tdx

New member
Bez reklam
NTFS. Producent podaje że działa z NTFS, dodatkowo zawsze mogę dysk odłączyc a i tak obudowa już nie wstanie.

karlato

New member
miałem takie objawy przy NTFS mailowałem do serwisu 4world na Polską i dowiedziałem się że musi być FAT32 - wszystko jest OK , szukałem również na forach poza Polską i niestety większość urządzeń tak pracuje...
pozdrawiam

Do góry