Cześć! Przymierzam się do zakupu nowego TV. Najważniejsze info jak w temacie: 4k, HDR (ps4 pro), 55', do 8000zł. Nie idę na łatwiznę i zrobiłem już rozeznanie - wydaje mi się, że najlepszym wyborem będzie sony 55xd9305, ale przed wydaniem takich pieniędzy wolę zaczerpnąć rady bardziej doświadczonych kolegów/koleżanek. Rozważałem tez często polecany panasonic 58', ale firefox mnie nie przekonuje.
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 40m2, ale kanapa do TV znajduje się w środku pokoju, więc rozmiar dopasowuję do kanapy a nie do pokoju
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ok. 2-2,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem? najczęściej 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost, chyba, że są goście
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stać
6.Jak słońce świeci w pokoju? Z boku, ale jest możliwość zasłonięcia okien
7.Jaki masz obecnie telewizor? Sony 37 cali, wysłużony 8-letni model
8.Co chcemy aby telewizor posiadał? 4K, HDR, preferowany Android
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? UPC przed HDMI
10.Jakie urządzenia? UPC, PS4, PS3, Malinka (ale jak będzie tv z androidem, to zainstaluję KODI i malinki nie będzie)
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? W tygodniu 2-3h, weekendy może więcej
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Matowa
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Treści z UPC, filmy i seriale z neta
14.Czy zamierzasz serfować po internecie? Poza aplikacjami smart raczej nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, ok 25%
16.Preferencje co do marki? Raczej nie. Co ciekawe, po moim obecnym sony nie chciałem więcej Sony, ale chodziło o ograniczone oprogramowanie - android wszystko zmienił.
17.Preferencje co do wielkości? ok. 55 cali. Rozważałem 65 (przy większym budżecie), ale się nie mieści
18.Co Cię denerwuje w telewizorach? Ograniczone oprogramowanie (np. brak możliwości odtwarzania niektórych typów plików), smużenia itp.
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 8000
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Obecny mam 8 lat, teraz również planuję zakup na dłuższy czas.
22.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne? Nie ma to żadnego znaczenia, na pewno nie będę oglądał.
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 40m2, ale kanapa do TV znajduje się w środku pokoju, więc rozmiar dopasowuję do kanapy a nie do pokoju
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ok. 2-2,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem? najczęściej 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost, chyba, że są goście
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stać
6.Jak słońce świeci w pokoju? Z boku, ale jest możliwość zasłonięcia okien
7.Jaki masz obecnie telewizor? Sony 37 cali, wysłużony 8-letni model
8.Co chcemy aby telewizor posiadał? 4K, HDR, preferowany Android
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? UPC przed HDMI
10.Jakie urządzenia? UPC, PS4, PS3, Malinka (ale jak będzie tv z androidem, to zainstaluję KODI i malinki nie będzie)
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? W tygodniu 2-3h, weekendy może więcej
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Matowa
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Treści z UPC, filmy i seriale z neta
14.Czy zamierzasz serfować po internecie? Poza aplikacjami smart raczej nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, ok 25%
16.Preferencje co do marki? Raczej nie. Co ciekawe, po moim obecnym sony nie chciałem więcej Sony, ale chodziło o ograniczone oprogramowanie - android wszystko zmienił.
17.Preferencje co do wielkości? ok. 55 cali. Rozważałem 65 (przy większym budżecie), ale się nie mieści
18.Co Cię denerwuje w telewizorach? Ograniczone oprogramowanie (np. brak możliwości odtwarzania niektórych typów plików), smużenia itp.
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 8000
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Obecny mam 8 lat, teraz również planuję zakup na dłuższy czas.
22.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne? Nie ma to żadnego znaczenia, na pewno nie będę oglądał.