46PFL9705H - problem z obrazem

tomsonek

New member
Witam firumowiczów,

Kupiłem właśnie 46PFL9705H, podłączyłem do pod dekoder HD Astera, ale mam problem. Podczas oglądania meczów na Canal Plus HD zawodnicy w jaskrawycz (np czerwonych koszulkach) nie poruszają sie płynnie na ekranie tylko obraz jest rozmyty, skaczący. Problem nie dotyczy (albo w duzo mniejszym stopniu) zawodników w kolorach np niebieskich.
Nie wiem co o tym sądzisz, jak to ustawić, żeby tak nie było. Czy może to być fabryczna wada telewizora.
Prosze o pomoc.

Pozdrawiam

accu

New member
Bez reklam
Witam firumowiczów,

Kupiłem właśnie 46PFL9705H, podłączyłem do pod dekoder HD Astera, ale mam problem. Podczas oglądania meczów na Canal Plus HD zawodnicy w jaskrawycz (np czerwonych koszulkach) nie poruszają sie płynnie na ekranie tylko obraz jest rozmyty, skaczący. Problem nie dotyczy (albo w duzo mniejszym stopniu) zawodników w kolorach np niebieskich.
Nie wiem co o tym sądzisz, jak to ustawić, żeby tak nie było. Czy może to być fabryczna wada telewizora.
Prosze o pomoc.

Pozdrawiam
Witam. Na początek sprawdź czy masz ustawiony telewizor w opcji:dom a nie :sklep.
W ustawieniach obrazu masz:perfect Pixel HD ->poszczególne opcje ustawień:perfect Natural Motion:wybierz minimum (gdy oglądasz sport) jak oglądasz film to wyłącz, :400Hz Clear LCD :wybierz włączony lub wyłącz , Doskonały kontrast : wybierz wyłączony,
Super rozdzielczość:jeżeli masz program w HD to wybierz:wyłącz jak oglądasz program w SD to włącz, Dynamiczne podświetlenie : wybierz
najlepszy obraz , Zmniejszenie usterek MPEG : wybierz :wyłącz , Wzmocnienie kolorów : wybierz :wyłącz , Gamma : wybierz : 3 ,Format obrazu : wybierz : auto dopasowanie obrazu , Tryb PC : wybierz :wyłączony , Czujnik światła : wybierz :wyłączony , .
Kontrast: od 75 do 85
Jasność: od 45 do 50
Kolor: od 50 do 59
Ostrość:2
Odcień: ustaw swoje ustawienia R , G , B czyli :personalny. Jest z tym trochę "zabawy" , ale się opłaca tą czynność zrobić.Odcień normalny , czy ciepły , czy zimny nie są fabrycznie optymalnie ustawione.
Czasem dobrze jest wyłączyć telewizor głównym mechanicznym wyłącznikiem z sieci zasilającej i po kilkunastu minutach ponownie włączyć i jeszcze raz zaprogramować stacje telewizyjne.:kom:

Pozdrawiam ,:)

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Witam. Na początek sprawdź czy masz ustawiony telewizor w opcji:dom a nie :sklep.
W ustawieniach obrazu masz:perfect Pixel HD ->poszczególne opcje ustawień:perfect Natural Motion:wybierz minimum (gdy oglądasz sport) jak oglądasz film to wyłącz, :400Hz Clear LCD :wybierz włączony lub wyłącz , Doskonały kontrast : wybierz wyłączony,
Super rozdzielczość:jeżeli masz program w HD to wybierz:wyłącz jak oglądasz program w SD to włącz, Dynamiczne podświetlenie : wybierz
najlepszy obraz , Zmniejszenie usterek MPEG : wybierz :wyłącz , Wzmocnienie kolorów : wybierz :wyłącz , Gamma : wybierz : 3 ,Format obrazu : wybierz : auto dopasowanie obrazu , Tryb PC : wybierz :wyłączony , Czujnik światła : wybierz :wyłączony , .
Kontrast: od 75 do 85
Jasność: od 45 do 50
Kolor: od 50 do 59
Ostrość:2
Odcień: ustaw swoje ustawienia R , G , B czyli :personalny.
Czasem dobrze jest wyłączyć telewizor głównym mechanicznym wyłącznikiem z sieci zasilającej i po kilkunastu minutach ponownie włączyć i jeszcze raz zaprogramować stacje telewizyjne.:kom:

Hej kolego wez wytlumacz mi bo ja jakos nie rozumiem zawsze mi sie wydaje ze po to sa te wszystkie ulepszacze zeby nam pomagaly a tu sie okazuje ze albo trzeba je wylaczyc albo miec na minimum, to po co za to sie placi skoro sa bezuzyteczne.? Wez napisz to jakos po normalnemu? A juz w wogole smiac mi sie chce jak co innego dla sportu, a co innego dla filmu co innego dla sd, a co innego dla hd, a co jesli puszcza sie film z bluray tez jeszcze inne ustawienia sa potrzebne zeby wszytsko gralo? I sie placi 10 tys zeby taka zabawa caly czas byla?Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
Lolek

Ostatnia edycja:

tomsonek

New member
Problem sie rozwiązał - w dekoderze HD Astera miałem ustawione 720 zamiast 1080. Przestawiłem na 1080 i jest ok. Hmm... podobno na najprostsze rozwiązania najtrudniej wpaść.

accu

New member
Bez reklam
Witam.Lolek 126, napisałem normalnie , ale jeśli nie rozumiesz to ja na to nic nie poradzę , po prostu mam takie zdanie.Dane ustawienia nie są zawsze dobre do wszystkich programów np.sportowych czy filmów nadawanych w zupełnie innych parametrach technicznych. (HD to nie SD )Wszelkiego rodzaju ulepszacze obrazu nie zawsze powodują jego polepszenie a w wielu przypadkach powodują wręcz skutek przeciwny.:kom:

accu

New member
Bez reklam
Problem sie rozwiązał - w dekoderze HD Astera miałem ustawione 720 zamiast 1080. Przestawiłem na 1080 i jest ok. Hmm... podobno na najprostsze rozwiązania najtrudniej wpaść.

Witam. No to się cieszę, telewizor nie mógł być uszkodzony , można było również podłączyć dvd lub blu-ray to również by wyjaśniło , czy telewizor w pełni poprawnie odtwarza kolory.Nie sądziłem ,że nie sprawdziłeś ustawień dekodera po podłączeniu , co powinno się robić po połączeniu urządzeń , jaki sygnał przekazywany jest z dekodera do telewizora.(1080i czy 720i/p):kom:

Pozdrawiam , :)

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Witam.Lolek 126, napisałem normalnie , ale jeśli nie rozumiesz to ja na to nic nie poradzę , po prostu mam takie zdanie.Dane ustawienia nie są zawsze dobre do wszystkich programów np.sportowych czy filmów nadawanych w zupełnie innych parametrach technicznych. (HD to nie SD )Wszelkiego rodzaju ulepszacze obrazu nie zawsze powodują jego polepszenie a w wielu przypadkach powodują wręcz skutek przeciwny.:kom:

Witam mi nie chodzilo ze zle maszs ustawiony tv , mi tylko chodzilo czemu tak to jest i ze placi sie tak naprawde za te wszystkie ulepszacze, a tu wychodzi a szczegolnie wlasnie w philipsie ze to albo trzeba wylaczyc albo miec na minimum? Wiec po co oni to robia i zabiaja sie, a jak sie czyta jakies foldery to juz w wogole odnosnie tych ulepszaczy wszystkich, to malo co nie zniosa jajka a tu w praktyce widac ze jest zupelnie odwrotnie. I ty nie jestes jakims wyjatkiem tylko wiele osob podobnie postepuje jak ty majac tv philipsa czytajac rozne fora z roznymi modelami? Pozdrawiam.
Lolek

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Niech ktoś potwierdzi,albo zaprzeczy czy trzeba powylanczac te polepszacze obrazu by uzyskać dobry obraz?

Witam mi sie wydaje ze tak to wlasnie jest ze trzeba wylaczac te ulepszacze majac tv philipsa, mysle ze kolega Accu i inni ktorzy maja ten tv czy tez inne modele bardziej cos beda mogli powiedziec. Ja tylko pamietam jak testowalem tv 9704 w MM i tam rowniez koles ktory obslugiwal ten tv, a sygnal by l puszczany z bd dawalem mu plyty i on je wlaczal to ludzie ktorzy razem ze mna ogldali wspolnie twierdzili ze ruchy przy szybkich scenach sa jakies nie naturalne itp.... Gosc musial tam niezle bawic sie tym tv zeby ruch byl naturalny i szedl z akcja filmu. Dla mnie cos w tych ulepszaczach jest ni etak ale czasem pewnie i one sie przydaja tylko dla mnie jest chore dac 10 tys i caly czas sie bawic nim w zaleznosci co sie oglada, ale nie bede sie powtarzal, osobsicie mysle ze jednak kupie 8605 i poczekam na oledy jak bede w rozsadnej cenie i mam nadzieje ze tam te rozne anomalie juz nie beda wystepowac. Pazdrawlaju was wszystkich :)
Lolek

tomsonek

New member
Mam pytanko, po wejściu w konfiguracje-obraz- pojawia sie opcja nasycenie, która jest u mnie wygaszona (tzn nie da sie jej zmienić) czy ktos moze powiedziec mi dlaczego? z czego to wynika ze opcja jest wyszarzona?

Dzieki i pozdrawiam
BTW dzięki za pomoc co do ustawień

accu

New member
Bez reklam
Mam pytanko, po wejściu w konfiguracje-obraz- pojawia sie opcja nasycenie, która jest u mnie wygaszona (tzn nie da sie jej zmienić) czy ktos moze powiedziec mi dlaczego? z czego to wynika ze opcja jest wyszarzona?

Dzieki i pozdrawiam
BTW dzięki za pomoc co do ustawień

Witam. Jest prawidłowo, że opcja nasycenie(hue) jest wygaszona. Działa w systemie telewizji NTSC. (np.w USA , Kanadzie , Japonii)
W Polsce jak przypuszczalnie wiesz , obowiązuje system telewizji PAL , poprzednio był SECAM.
:kom::kom:
Jak będziesz miał płytę dvd czy płytę blu-ray nagraną w systemie NTSC to opcja ta powinna się uaktywnić.

Ostatnia edycja:

tomsonek

New member
Dziękuję za odpowiedź, ale mam kolejny problem ze swoim Philipsem.
Po włączeniu telewizora obraz migocze przez jakieś 2, 3 minuty a potem jest normalnie. Zjawisko jest nasilona zwłaszcza jak telewizor był wyłączony parę godzin. czy jest to związane z nagrzewaniem sie telewizora? Z czego to wynika?
Podsumowując sytuacja wygląda tak - po włączeniu telewizor migocze, pojawiaja sie na ekranie ciemne i jasne miejsca. a po jakis 2,3 miunutach sytuacja wraca do normy i TV mozna oglądać normalnie. o czym to świadczy?

Pozdrawiam

accu

New member
Bez reklam
Dziękuję za odpowiedź, ale mam kolejny problem ze swoim Philipsem.
Po włączeniu telewizora obraz migocze przez jakieś 2, 3 minuty a potem jest normalnie. Zjawisko jest nasilona zwłaszcza jak telewizor był wyłączony parę godzin. czy jest to związane z nagrzewaniem sie telewizora? Z czego to wynika?
Podsumowując sytuacja wygląda tak - po włączeniu telewizor migocze, pojawiaja sie na ekranie ciemne i jasne miejsca. a po jakis 2,3 miunutach sytuacja wraca do normy i TV mozna oglądać normalnie. o czym to świadczy?

Pozdrawiam
Witam. Widać Twój telewizor ma kłopot z prawidłowym rozruchem . Sprawdź jakie masz fabryczne oprogramowanie. O ile wiem , jeden z wydanych przez Philipsa softów powinien poprawiać rozruch telewizora. Soft z dnia 05.10.02010 - Q5551_0.140.11.0
Przed wgraniem nowego softu poprzez USB , moim skromnym zdaniem dobrze jest zapisać sobie posiadane fabryczne oprogramowanie telewizora na pendrive(pena).Ustawienia telewizora przed wgraniem nowego softu dobrze jest ustawić w menu na fabryczne.:!:

tomsonek

New member
Witam. Widać Twój telewizor ma kłopot z prawidłowym rozruchem . Sprawdź jakie masz fabryczne oprogramowanie. O ile wiem , jeden z wydanych przez Philipsa softów powinien poprawiać rozruch telewizora. Soft z dnia 05.10.02010 - Q5551_0.140.11.0
Przed wgraniem nowego softu poprzez USB , moim skromnym zdaniem dobrze jest zapisać sobie posiadane fabryczne oprogramowanie telewizora na pendrive(pena).Ustawienia telewizora przed wgraniem nowego softu dobrze jest ustawić w menu na fabryczne.:!:

Dzięki Accu za odpowiedź, jesteś niezawodny.
Ale mam jeszcze pytanie - chce się upewnić - czy to tylko wina softu, czy moze coś byc nie tak z telewizorem? np z matrycą albo procesorem?
Problem pojawił się mniej więcej po 2 dniach uzywania - od momentu kiedy mam dekoder HD Astera.
W jaki sposób mam sprawdzić jaki mam soft? No i jak go potem wgrać, bo nie mam pojęcia?

accu

New member
Bez reklam
Witam. Myślę ,że procesor i matrycę masz w porządku. To łatwo sprawdzić. Tak jak pisałem wcześniej podłącz dodatkowe urządzenie jakim może być odtwarzacz DVD lub odtwarzacz Blu-ray. Oczywiście w menu głównym pilota musisz poszukać ikonki: Dodaj urządzenie,kliknąć ją i pojawią się po kolei urządzenia które można dodać.Później trzeba przesuwające się złącze kliknąć ,aby przypisać je do wybranego wcześniej urządzenia.Oczywiście telewizor połączyć odpowiednim kablem z wybranym urządzeniem.Odtworzyć płytę dvd czy płytę blu-ray i zaobserwować jak zachowuje się telewizor.
Oprogramowanie sprawdzisz : w menu głównym pilota masz ikonkę : konfiguracje,klikasz ją,pokaże się nowe okno z ikonkami.Pod ikonką :aktualizacje oprogramowania znajduje się :ustawienia oprogramowania i ten napis klikasz.Pokaże się nowe okno , w którym jest podana wersja zainstalowanego oprogramowania.
Tyle na razie. W menu pilota masz ikonkę:pomoc , kliknij ją i poczytaj !!!!!

Pozdrawiam, :)

tomsonek

New member
Witam. Myślę ,że procesor i matrycę masz w porządku. To łatwo sprawdzić. Tak jak pisałem wcześniej podłącz dodatkowe urządzenie jakim może być odtwarzacz DVD lub odtwarzacz Blu-ray. Oczywiście w menu głównym pilota musisz poszukać ikonki: Dodaj urządzenie,kliknąć ją i pojawią się po kolei urządzenia które można dodać.Później trzeba przesuwające się złącze kliknąć ,aby przypisać je do wybranego wcześniej urządzenia.Oczywiście telewizor połączyć odpowiednim kablem z wybranym urządzeniem.Odtworzyć płytę dvd czy płytę blu-ray i zaobserwować jak zachowuje się telewizor.
Oprogramowanie sprawdzisz : w menu głównym pilota masz ikonkę : konfiguracje,klikasz ją,pokaże się nowe okno z ikonkami.Pod ikonką :aktualizacje oprogramowania znajduje się :ustawienia oprogramowania i ten napis klikasz.Pokaże się nowe okno , w którym jest podana wersja zainstalowanego oprogramowania.
Tyle na razie. W menu pilota masz ikonkę:pomoc , kliknij ją i poczytaj !!!!!

Pozdrawiam, :)

Dzięki Accu, podłączyłem DVD obraz działa normalnie. Tylko przy sygnale z dekodera HD jest taki problem. Później napiszę jaki mam soft, bo jestem w pracy. A DVD podłączyłem i sprawdziłem już wczoraj.
Accu a pomożesz mi z aktualizacją softu, bo nie wiem czy sam to ogarnę?
Dziękuję za wszystkie wskazówki i pomoc.
Pozdrawiam

accu

New member
Bez reklam
Witam.Powinieneś mieć urządzenie pamięci USB 256 MB wolnego miejsca.Upewnij się , że zabezpieczenie przed zapisem jest wyłączone.
1) Aby rozpocząć aktualizację oprogramowania naciśnij przycisk (ikona domku) na pilocie i wybierz kolejno : Konfiguracja > Rozbudowa teraz.
2) Włóż urządzenie pamięci USB do gniazda USB z boku telewizora , wybierz opcję: Start i naciśnij przycisk OK . Plik identyfikacji zostanie zapisany w urządzeniu pamięci USB.
3) Włóż urządzenie pamięci USB do gniazda USB komputera. Znajdź w pamięci urządzenia USB plik o nazwie: update.htm i dwukrotnie go kliknij. Kliknij opcję : Wyślij kod ID . Jeżeli nowe oprogramowanie
jest dostępne pobierz plik. zip .Ostatnie oprogramowanie zabiera 70.11 MB pamięci-w zakładce :pliki do pobrania i obsługa techniczna > zobacz wszystkie informacje o tym produkcie > 46pfl9705h_12_fus_eng.zip . Nie ma wersji polskiej , ale to nie jest istotne.
Po zakończeniu pobierania wypakuj archiwum i skopiuj plik o nazwie : autorun.upg do urządzenia pamięci USB. Nie umieszczaj pliku w folderze.
4) Ponownie włóż urządzenie pamięci USB do gniazda USB telewizora.Aktualizacja zacznie się automatycznie . Telewizor wyłączy się na 10 sekund po czym się ponownie włączy.Proszę czekać.
Nie należy :
a)korzystać z pilota zdalnego sterowania
b)odłączać urządzenia pamięci USB od telewizora
c)jeżeli podczas aktualizacji nastąpi przerwa w zasilaniu nie należy odłączać urządzenia pamięci USB od telewizora . Po przywróceniu zasilania aktualizacja zostanie wznowiona.
Po ukończeniu aktualizacji na ekranie zostanie wyświetlony komunikat o treści : Operation successful
(operacja zakończona). Wtedy odłącz urządzenie pamięci USB od telewizora i naciśnij przycisk: włącz na pilocie.
Nie należy :
a)naciskać dwukrotnie przycisku: włącz
b)korzystać z przełącznika : włącz na telewizorze
Telewizor wyłączy się na 10 sekund , po czym włączy się ponownie. Proszę czekać.

Powinno się potem usunąć plik : autorun.upg z urządzenia pamięci USB.

Powodzenia.

Ostatnia edycja:

tomsonek

New member
Accu, dzwoniłem do serwisu Philipsa, powiedzieli dokładnie to co Ty - żeby zaktualizowac soft, a jeśli to nie pomoże tzn. że TV jest zepsuty.
Dzisiaj wieczorem się za to biorę, hmm ciekawe czy dam radę ;-)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Witam.Powinieneś mieć urządzenie pamięci USB 256 MB wolnego miejsca.Upewnij się , że zabezpieczenie przed zapisem jest wyłączone.
1) Aby rozpocząć aktualizację oprogramowania naciśnij przycisk (ikona domku) na pilocie i wybierz kolejno : Konfiguracja > Rozbudowa teraz.
2) Włóż urządzenie pamięci USB do gniazda USB z boku telewizora , wybierz opcję: Start i naciśnij przycisk OK . Plik identyfikacji zostanie zapisany w urządzeniu pamięci USB.
3) Włóż urządzenie pamięci USB do gniazda USB komputera. Znajdź w pamięci urządzenia USB plik o nazwie: update.htm i dwukrotnie go kliknij. Kliknij opcję : Wyślij kod ID . Jeżeli nowe oprogramowanie
jest dostępne pobierz plik. zip (ze strony internetowej, oficjalnej Philips ).Ostatnie oprogramowanie zabiera 70.11 MB pamięci-w zakładce :pliki do pobrania i obsługa techniczna > zobacz wszystkie informacje o tym produkcie > 46pfl9705h_12_fus_eng.zip . Nie ma wersji polskiej , ale to nie jest istotne.
Po zakończeniu pobierania wypakuj archiwum i skopiuj plik o nazwie : autorun.upg do urządzenia pamięci USB. Nie umieszczaj pliku w folderze.
4) Ponownie włóż urządzenie pamięci USB do gniazda USB telewizora.Aktualizacja zacznie się automatycznie . Telewizor wyłączy się na 10 sekund po czym się ponownie włączy.Proszę czekać.
Nie należy :
a)korzystać z pilota zdalnego sterowania
b)odłączać urządzenia pamięci USB od telewizora
c)jeżeli podczas aktualizacji nastąpi przerwa w zasilaniu nie należy odłączać urządzenia pamięci USB od telewizora . Po przywróceniu zasilania aktualizacja zostanie wznowiona.
Po ukończeniu aktualizacji na ekranie zostanie wyświetlony komunikat o treści : Operation successful
(operacja zakończona). Wtedy odłącz urządzenie pamięci USB od telewizora i naciśnij przycisk: włącz na pilocie.
Nie należy :
a)naciskać dwukrotnie przycisku: włącz
b)korzystać z przełącznika : włącz na telewizorze
Telewizor wyłączy się na 10 sekund , po czym włączy się ponownie. Proszę czekać.

Powinno się potem usunąć plik : autorun.upg z urządzenia pamięci USB.

Powodzenia.

Witam kolege pwoiedz mi atak rzecz czy tak jak opisales to to tak zawsze musi byc poniewaz tak ma byc i tyle...... i ni ema zadnej innej mozliwosci? Bo w tamtym roku u kolehi model 9664 aktualizowalismy oprogramowanie i poiwem ci ze ja tych czynnosci twoich od 1 do 3 w wogole nie robilismy, ty;ko ze strony philipsa sciagnelismy najnowszy soft, potem to rozpakowalem i przeslalem na pena, potem wlozylem do tv i zaczelo sie aktualizowac i na koncu pojawil sie napis ze aktualizacja powidodla sie.... Wiec ponawiam pytanie czy to co ty robisz od 1 do 3 to konieczne ejst czy poprostu tak robisz bo cos wiesz czego ja nie wiem :)
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
Lolek

Do góry